Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα NFTs είναι η «απάτη» που έψαχνες!

Οι βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τις επενδύσεις σε non-fungible tokens. Οι τεράστιες προοπτικές, η βασική διαφορά με τα κρυπτονομίσματα και πώς θα προχωρήσετε σωστά στον «κακοτράχαλο» δρόμο.

Τα NFTs είναι η «απάτη» που έψαχνες!
  • Του Γεωργίου Σκάλκου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Τα δύο τελευταία χρόνια είναι νομίζω τα πιο τρελά που θυμάμαι να έχω περάσει εδώ και καιρό. Χρόνια που μας άλλαξαν την καθημερινότητα ριζικά και μας ανάγκασαν να δούμε την πραγματικότητα διαφορετικά. Αυτό το «διαφορετικά» αφορά σε πολλούς τομείς της ζωής, αλλά εμείς εδώ θα εξετάσουμε την αλλαγή της οικονομικής πραγματικότητας, που έκανε αρκετό κόσμο να στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις για το μέλλον της περιουσίας του αλλά και των επενδύσεών του.

Ταξίδι στον χρόνο

Ας ξεκινήσουμε με ένα ταξίδι πίσω στο μακρινό 2013, όπου περιμένω να τελειώσουν οι ειδήσεις για να δω κάποια σειρά που ακολουθεί. Λίγο πριν το τέλος του δελτίου, κάπου ανάμεσα στις περίεργες ειδήσεις της ημέρας, ακούω για πρώτη φορά τη λέξη «Βitcoin». Η παρουσιάστρια του δελτίου σχεδόν γελώντας αναφέρει την είδηση για το πρώτο ψηφιακό νόμισμα και για την απότομη αύξηση της τιμής του.

Παρά τον σατιρικό της τόνο, η είδηση μου τραβάει την προσοχή και μπαίνω στον πειρασμό να μάθω γι’ αυτό. Επισκέπτομαι ιστοσελίδες, forums, groups και προσπαθώ να βρω ό,τι μπορώ γι' αυτό το «Βitcoin», αλλά όπου και αν μπαίνω, υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής. «Απάτη, μαγικά ιντερνετικά λεφτά, ponzi, θα το απαγορεύσουν!» και άλλα τέτοια «όμορφα» σχόλια, που φυσικά με αποτρέπουν απ' το να συνεχίσω την έρευνα.

Επιστροφή στο 2021, με το Βitcoin να έχει ξεπεράσει τις $60.000 και να θεωρείται ήδη επίσημο νόμισμα σε μια χώρα (Ελ Σαλβαδόρ).

Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα, όπως θα έχετε ήδη πει πολλοί από εσάς.

Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται αλλά κάνει ομοιοκαταληξία

Μπορούμε να βρούμε πολλές αντίστοιχες ιστορίες για το Ιντερνετ και για όλες τις τεχνολογίες που άλλαξαν τον κόσμο. Ιστορίες που όλες έχουν κοινό παράγοντα ανθρώπους που χαρακτηρίζουν τις διεισδυτικές αυτές τεχνολογίες ως «απάτη» και τις χλευάζουν.

Μία τέτοια «απάτη» λοιπόν είναι και τα NFTs ή non-fungible tokens όπως ίσως ήδη να έχετε ακούσει κάποιους να τα λένε ολοκληρωμένα. Δεν θα μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες, ούτε θα αναφέρω πώς λειτουργούν. Μπορείτε να βρείτε αρκετά καλές πηγές εκεί έξω που το αναλύουν εξαιρετικά. Εγώ αυτό που σκέφτομαι όταν ακούω NFTs είναι ένα μοναδικό εικονοποιημένο συμβόλαιο στο blockchain, ένα έργο τέχνης με μοναδικό κάτοχο και ένα ολόκληρο community από πίσω του, που είναι εκεί για να το ανακαλύψεις.

Το μεγάλο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι ημιμαθείς πολέμιοι είναι ότι θεωρούν όλα τα NFTs το ίδιο, πράγμα που απέχει αρκετά απ’ την πραγματικότητα. Κάποια αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά την τέχνη (Fidenza, Ringer), άλλα αποτελούν κειμήλιο του παρελθόντος (Crypto punks), άλλα αποτελούν το εισιτήριο για λέσχες και δίνουν προνόμια στον κάτοχό τους (Βored Ape Yacht Club*, the Doge pound) και άλλα αποτελούν στοιχεία κάποιου παιχνιδιού που λαμβάνει χώρα στο blockchain (Axie infinity, Sandbox). 

Επιπλέον, αυτό που δίνει τόσο μεγάλη αξία στα NFTs είναι ότι είναι πολύ λίγα στον αριθμό (οι περισσότερες συλλογές είναι μέχρι 10.000 κομμάτια) και τα σοβαρά projects τα διανέμουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη συγκεντρώνονται πολλά στα χέρια λίγων. 

Για πρώτη φορά με μια μικρή επένδυση, απλός κόσμος χωρίς διασυνδέσεις και γνωριμίες μπορεί να συνυπάρξει και να συνομιλήσει με παραγωγούς και δημιουργούς μεγάλων έργων και να λάβει μέρος σε τεράστια εγχειρήματα, που μπορούν να του αποφέρουν αντίστοιχες απολαβές.

Επιγραμματικά να αναφέρω ότι ο Timbaland πρόσφατα συνεργάστηκε με το BAYC* για τη δημιουργία ενός ψηφιακού μουσικού σχήματος και πολλοί κάτοχοι του εν λόγω NFT είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με αυτόν και να μάθουν περισσότερα για το project. Φαντάσου πόσο συναρπαστικό είναι να μιλάς με έναν παραγωγό που θαυμάζεις από μικρό παιδί για το μελλοντικό του σχέδιο και να αποτελείς μέρος αυτού!

Αποκέντρωση λοιπόν, με συμμετοχή απλού κόσμου και όχι μόνο των ελίτ και των «καρχαριών» που βλέπουμε συνήθως σε προπωλήσεις για λίγους και IDOs (Initial dex offerings).

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και έρευνα πριν επενδύσεις

Φυσικά στον πρωτόγονο κόσμο των NFTs δεν είναι όλα ρόδινα. Ο δρόμος είναι κακοτράχαλος και γεμάτος απάτες και απομιμήσεις, όπως είναι και στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Χρειάζεται φοβερή προσοχή, αρκετή μελέτη πριν επενδύσεις και χρόνο να συνδεθείς με την αντίστοιχη κοινότητα που θες, ώστε να βεβαιωθείς για το project που θα βάλεις τα λεφτά σου.

Εδώ να σημειωθεί ότι τα NFTs περιλαμβάνουν επιπλέον κίνδυνο σε σύγκριση με τα κρυπτονομίσματα, λόγω του χαμηλού όγκου ρευστότητας που συναντάμε, εξαιτίας της φύσης της επένδυσης. Υπομονή, γνώση και σύνεση είναι τα απαραίτητα στοιχεία για να επιβιώσεις στον φουτουριστικό αυτό κόσμο και ίσως αν παίξεις τα χαρτιά σου σωστά, να βρεις το εισιτήριό σου για οικονομική ελευθερία.

Ορίστε λοιπόν η ευκαιρία σου! Ένα καινούργιο φαινόμενο που πρωτοξεκίνησε μόλις το 2017 και ανεβαίνει εκθετικά σε φήμη και αποτίμηση όσο περνάει ο καιρός.

Αυτή τη φορά έχεις δει το μοτίβο και δεν έχεις δικαιολογία. Κάνε την έρευνά σου και μάθε όσα περισσότερα μπορείς, γιατί χαμένα δεν θα πάνε. Θα σου χρειαστούν σίγουρα στο metaverse. Εκεί που ίσως να έχουμε μια παράλληλη ψηφιακή ζωή. Εκεί που οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο επενδύουν και βλέπουν το μέλλον.

Εκεί που όλοι αυτοί που φωνάζουν «απάτη» κάθε φορά που ακούνε NFTs, ίσως μάθουν την πικρή αλήθεια.

 

* Απόφοιτος του οικονομικού τμήματος του Παντείου Πανεπιστημίου «Δημόσια Διοίκηση». Εργάζομαι ως εκπαιδευτικός τα τελευταία 15 χρόνια και είμαι ιδιοκτήτης Φροντιστηρίου. Επένδυσα στο Bitcoin το 2017, χωρίς να έχω κάποια σχετική εμπειρία και φυσικά έκανα αρκετά λάθη. Διάβασα βιβλία, μελέτησα τον χώρο των επενδύσεων και των κρυπτονομισμάτων και είμαι εδώ για να μοιραστώ την εμπειρία μου μαζί σας.

«Μόνο ένας ανόητος μαθαίνει από τα λάθη του. Ο έξυπνος άνθρωπος μαθαίνει από τα λάθη των άλλων» -Otto Von Bismarck

O κος Σκάλκος δεν είναι οικονομικός σύμβουλος και τα παραπάνω αποτελούν απλά τις απόψεις του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v