Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγοράζοντας crypto: Πώς θα αποφύγετε τις κακοτοπιές

Με ποιους τρόπους μπορείτε να συμμετέχετε στη «μυστηριώδη» αγορά των κρυπτονομισμάτων. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη και πώς να αποφύγετε παγίδες. Οι διακυμάνσεις και η ασφάλεια. Γράφει ο Νικόλαος Χρούσης.

Αγοράζοντας crypto: Πώς θα αποφύγετε τις κακοτοπιές
  • του Νικόλαου Χρούση*

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Πολλοί νέοι επενδυτές στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, παρασυρόμενοι από την προοπτική των γρήγορων αποδόσεων, ξεκινούν βιαστικά τη δραστηριοποίηση τους χωρίς να διαθέτουν συγκεκριμένο ή μελετημένο πλάνο εισόδου. Αυτή η τακτική -ή καλύτερα η έλλειψη της- αποδεικνύεται συχνά κρίσιμο λάθος, ειδικά σε μια απαιτητική αγορά όπως των κρυπτονομισμάτων.

Πιστεύω ότι αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι νέοι μικροεπενδυτές βλέπουν τεράστιες βραχυπρόθεσμες απώλειες. Παρακάτω αναφέρονται απλές τακτικές που μπορούν να ανεβάσουν την επενδυτική σας στρατηγική στο επόμενο επίπεδο, δίνοντας σας τη δυνατότητα για υψηλότερη κερδοφορία με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Dollar Cost Averaging (DCA)

Η προτιμώμενη μέθοδος εισόδου από πολλούς κορυφαίους επενδυτές είναι η στρατηγική υπολογισμού μέσου όρου κόστους σε δολάρια (DCA). Η κυρία προϋπόθεση του μέσου όρου του κόστους σε δολάρια είναι είσοδος στην αγορά για μία εκτεταμένη χρονική περίοδο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επενδυτές να λάβουν μία μέση τιμή ενός κρυπτονομίσματος για μία χρονική περίοδο, αντί να εισέλθουν ταυτόχρονα.

Απλή Στρατηγική DCA

Ο ευκολότερος τρόπος για τον μέσο όρο κόστους σε δολάρια σε μια αγορά σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι να κατανείμετε της επένδυσης σας μεταξύ καθορισμένων χρονικών περιόδων.

  • Παράδειγμα

Θέλετε να επενδύσετε 1.000$ σε BTC. Τότε κάθε μέρα για τις επόμενες 10 ημέρες επενδύετε 100$. Στο τέλος θα έχετε αγοράσει στη μέση τιμή των τελευταίων 10 ημερών. Σε αντίθεση με την τιμή στην αρχή.

Αυτή η στρατηγική δίνει τη δυνατότητα στους επενδυτές να αναιρούν ορισμένες από τις επιπτώσεις της αστάθειας της αγοράς. Εάν η αγορά υποχωρήσει κατά τη διάρκεια αυτών των 10 ημερών θα έχετε πάρει περισσότερα BTC για τα 1000$ σας από ότι αν τα είχατε αγοράσει όλα από την αρχή (All in).

Προηγμένη στρατηγική DCA

Μια πιο προηγμένη στρατηγική μέσης τιμής κόστους δολάριο (DCA) θα απαιτούσε από τον επενδυτή να επενδύει είτε μικρό, είτε μεγαλύτερο ποσό κάθε χρονική περίοδο ανάλογα με την αλλαγή της τιμής του κρυπτονομίσματος.

  • Παράδειγμα

Εάν ξεκινήσετε με μία επένδυση 300:

  • Εβδομάδα $1 - $50.000 BTC - $100 η επένδυση που έγινε
  • Εβδομάδα $2 - $55.000 BTC - $90 η επένδυση που έγινε
  • Εβδομάδα $3 - $45.000 BTC - $110 η επένδυση που έγινε

Αυτή η μέθοδος σας επιτρέπει να εκμεταλλευτείτε την υποχώρηση της αγοράς, Ενώ επηρεάζεστε λιγότερο από τις διογκωμένες τιμές. Χρησιμοποιώντας την προτιμώμενη μέθοδο από πολλούς επενδυτές

Μακροπρόθεσμη στρατηγική DCA

Για τους επενδυτές που θέλουν να αποκτήσουν έκθεση στις αγορές νομισμάτων για εκτεταμένη χρονική περίοδο, μία μακροπρόθεσμη στρατηγική DCA μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή.

Μία δημοφιλείς μακροπρόθεσμη στρατηγική DCA είναι να επενδύετε ένα μέρος του μισθού σας στο τέλος του μήνα, κάθε μήνα. Για όσους έχουν λίγο ελεύθερο χρόνο για να παρακολουθήσουν γραφήματα και να βρουν εισόδους αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι η πιο πρακτική.

DCA Trading Bot

Το ανταλλακτήριο KuCoin διαθέτει ένα αυτοματοποιημένο Bot συναλλαγών DCA. Αφού δώσεις τις παραμέτρους, το Bot θα αγοράσει αυτόματα το κρυπτονόμισμα για εσάς. Το Ρομπότ είναι πολύ εύκολο στην ρύθμιση. Αφού ρυθμιστεί απαιτεί πολύ λίγοι παρακολούθηση από τον χρήστη.

Εάν η δέσμευση της καθημερινής αγοράς κρυπτονομισμάτων δεν είναι βιώσιμη για εσάς, ένα Bot DCA ίσως είναι η καλύτερη επιλογή.

Buy The Dips

Η αγορά κρυπτονομισμάτων κατά τη διάρκεια των διορθώσεων της αγοράς είναι ένας δοκιμασμένος τρόπος για να κάνετε πολύ γρήγορες αποδόσεις κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου της ανοδικής αγοράς. Μέχρι στιγμής κάθε πτώση που έχουμε δει έχει ανακάμψει σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα μεγάλα κέρδη 20% - 30% για όσους αγόρασαν κοντά στον πάτο της διόρθωσης.

Πού είναι ο πάτος της διόρθωσης

Είναι αδύνατο να πούμε ακριβώς που θα τελειώσει η διόρθωση των τιμών. Προσπαθώντας να κάνετε την είσοδο σας όσο πιο κάτω γίνεται πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσετε εντελώς την βουτιά ή να μπείτε πολύ νωρίς. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι είναι πιο έξυπνο να εφαρμόσουμε μία στρατηγική εισόδου βουτιάς κατά μέσο όρο κόστους σε δολάρια (DCA). Καθώς αρχίζουμε να βλέπουμε μία διόρθωση μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε αγορές σε χρονικά διαστήματα κάθε 12 η 24 ώρες. Η χρήση μεθόδου DCA σας επιτρέπει να κεφαλαιοποιείται πλήρως, εάν η διόρθωση πέσει περισσότερο απ’ ότι περιμένατε αρχικά.

Κίνδυνοι

Μία μεγάλη διόρθωση της αγοράς μπορεί να είναι ο πρώτος δείκτης ότι κινούμαστε προς μια αγορά Bear Market. Ο αντιληπτός κίνδυνος εισόδου κατά τη διάρκεια μιας βουτιάς είναι πολύ υψηλότερος από την αγορά κοντά στο υψηλό όλων των εποχών.

Διατήρηση ρευστότητας

Για να μπορέσετε να αγοράσετε τις πτώσεις, συνιστάται να διατηρείται μέρος του χαρτοφυλακίου σας σε κρυπτονομίσματα που διατηρούν σταθερή την ισοτιμία τους με τα δολάριο (stablecoins), όπως τα USDT, USDC ή BUSD. Η διατήρηση της ρευστότητας στο BlockChain καθιστά πολύ εύκολη την αγορά σε περιόδους που η αγορά υποχωρεί. Προσωπικά προσπαθώ να κρατήσω περίπου το 30% του χαρτοφυλακίου μου σε stablecoins.

Κακή στρατηγική εισόδου

Μία κακή στρατηγική εισόδου είναι συνήθως το παράγωγο του να μην έχεις καθόλου στρατηγική εισόδου

Πάμε all-in

Δεν χρειάζεται ένας οικονομικός σύμβουλος να σας πει ότι το άδειασμα του λογαριασμού ταμιευτηρίου σας και να τα τοποθετήσετε όλα στις αγορές κρυπτονομισμάτων είναι κακή ιδέα. Εάν έχετε υπερβολική έκθεση στα crypto, το πιθανότερο είναι οι αποφάσεις σας να στηρίζονται στο συναίσθημα και να μην έχουν βάση την ανάλυση. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε με αυτά που έχετε την πολυτέλεια να χάσετε και όταν νιώσετε άνετοι με τις ικανότητες σας, μπορείτε να ενισχύσετε τις θέσεις σας.

Fear of Missing Out (FOMO)

Το Fear of Missing Out (FOMO) είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που προσελκύει νέους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές. Όπως το βλέπω υπάρχουν δύο κύριοι τύποι FOMO που καθοδηγούν προς την ταχεία ανάπτυξη της αγοράς:

  1. «Δεν θέλω να χάσω την ευκαιρία και βιάζομαι να επενδύσω στο μέλλον της χρηματοδότησης, πριν αυτή υιοθετηθεί μαζικά»
  2. «Δεν θέλω να χάσω την ευκαιρία να γίνω πλούσιος, στοιχηματίζοντας σε κρυπτονομίσματα που δεν καταλαβαίνω πλήρως».

Οι νέοι επενδυτές που επιχειρούν να βγάλουν γρήγορα χρήματα επενδύοντας σε περιουσιακά στοιχεία που δεν κατανοούν, είναι ίσως ο πιο σίγουρος τρόπος για να χάσουν μεγάλα ποσά κεφαλαίου σε σύντομες χρονικές περιόδους.

Εάν είστε νέος στα κρυπτονομίσματα, η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σας δώσω είναι «Μην Βιάζεστε». Λίγοι το εφαρμόζουν στην πράξη. Συνήθως καίγονται από την επιθυμία να βάλουν τα χρήματά τους στην αγορά όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αγνοώντας κάθε είδους στρατηγικής η κατανόησης για το τι αγοράζουν.

Πάρτε το χρόνο σας. Οι ευκαιρίες δεν χάνονται. Θα υπάρχουν πάντα. Η τυφλή επένδυση σε νομίσματα επειδή ακούσατε κάποιον στο TikTok να λέει ότι θα κάνει x100 φορές αυτή την εβδομάδα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσετε χρήματα.

Αγορά στο All Time High (ATH)

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που βλέπουμε τους νέους επενδυτές να υποπίπτουν σχεδόν καθημερινά, είναι να αγοράζουν στην κορυφή. Όταν ένα νόμισμα αρχίζει να αποκτά σε σύντομο χρονικό διάστημα υπερβολικά κέρδη, ασχολούνται μαζί του από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως τα YouTube, Twitter και TikTok. Κατά συνέπεια όλο και περισσότεροι επενδυτές θα βιαστούν να αγοράσουν, φοβούμενοι μήπως σε λιγάκι θα είναι αργά. Θα ανέβει η τιμή του με αποτέλεσμα να χάσουν την ευκαιρία.

Καθώς οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν η πιθανότητα να ακολουθήσει μια διόρθωση αυξάνεται. Σε αυτή την περίπτωση όμως αυτοί που επένδυσαν κοντά στην κορυφή θα καταγράψουν σημαντικές απώλειες. Ο εντοπισμός της διαφοράς μεταξύ μιας καλής βραχυπρόθεσμης επένδυσης και του καθαρού FOMO δεν είναι εύκολος.

* Ο Νικόλαος Χρούσης κατάγεται από την Ρόδο και τα κυρία ενδιαφέροντα του είναι οι επενδύσεις και οι νέες τεχνολογίες. Έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με εταιρίες επενδύσεων EEA (Enterprise Ethereum Alliance). Δραστηριοποιείται ενεργά στον χώρο των κρυπτονομισμάτων από το 2016.

 

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v