Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα crypto στο επίκεντρο του Web Summit 2022 στη Λισαβόνα

Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κακή παγκόσμια οικονομική κατάσταση, περισσότερες παρά ποτέ νεοφυείς επιχειρήσεις εκπροσωπούνται στη διεθνή τεχνολογική έκθεση της Πορτογαλίας. Στο επίκεντρο τα κρυπτονομίσματα.

Τα crypto στο επίκεντρο του Web Summit 2022 στη Λισαβόνα

Σε περίπου 70.000 υπολογίζονται οι συμμετέχοντες στο Web Summit φέτος στη Λισαβόνα. Καλύτερα κι απ' ό,τι προ πανδημίας. Τεράστιες ουρές σχηματίζονται στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας και μπροστά από το εκθεσιακό κέντρο. Ξενοδοχεία, μπαρ και εστιατόρια στη Λισαβόνα είναι υπερπλήρη. Η έκθεση σχετικά με το διαδίκτυο διαρκεί από την Τρίτη έως την Παρασκευή.

Περισσότεροι από 900 ομιλητές, 2.000 νεοφυείς εταιρείες, πάνω από 1.000 επενδυτές. Το «Web Summit 2022 είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για άλλη μια φορά. Ο χώρος για τους εκθέτες έχει επεκταθεί κατά 60%», λέει ο Πάντι Κόσγκρεϊβ, ο διοργανωτής του διεθνούς συνεδρίου, σε συνέντευξη στην DW.

Τα κρυπτονομίσματα στο επίκεντρο

Υπόσχεται εκπληκτικά πράγματα για τη βραδιά των εγκαινίων την Τρίτη. «Για λόγους ασφαλείας, δεν μπορούμε να κατονομάσουμε ακόμη τους ομιλητές. Αλλά είναι σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο», τονίζει. Ανάμεσά τους φυσικά και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και ο δήμαρχος Κάρλος Μοέντας. Και στους δύο αρέσει να εμφανίζονται ως θαυμαστές του διαδικτύου στο Web Summit.

Η λίστα των θεμάτων είναι σχεδόν ατελείωτη, ωστόσο το φετινό Web Summit δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα κρυπτονομίσματα. Σύμφωνα με τον διοργανωτή, τράβηξαν την προσοχή με αρνητικά δημοσιεύματα. «Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει πολλά χρήματα, ορισμένοι από τους υπεύθυνους απειλούνται ακόμη και με φυλάκιση. Πρέπει να τεθούν σκληρά ερωτήματα», λέει.

Η προβληματική παγκόσμια οικονομία ρίχνει επίσης τη σκιά της στο Web Summit. Ο Πάντι Κόσγκρεϊβ αναφέρεται στον οικονομικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, στον οποίο εμπλέκεται και η Ευρώπη καθώς και στο ζήτημα της ενέργειας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κατάσταση στη χώρα είναι επίσης στο επίκεντρο της διοργάνωσης. «Και φυσικά έχουμε επίσης σημαντικούς ανθρώπους από το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία που θα συμμετάσχουν στη συζήτηση», συμπληρώνει ενώ η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία στο Web Summit.

Η στρεβλή ανάπτυξη της Λισαβόνας

Ανεξάρτητα από την παγκόσμια οικονομική κατάσταση ή τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής του διαδικτύου θέλουν και πρέπει να διασκεδάσουν. «Συχνά αυτές οι συναντήσεις ανοίγουν εντελώς νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες», λέει ο Πάντι Κόσγκρεϊβ. Κάθε βράδυ λοιπόν γίνεται πάρτι σε διαφορετικό σημείο της πόλης. Ωστόσο, συχνά οι κάτοικοι της Λισαβόνας παραπονιούνται για αυτό τον λόγο εδώ και πολύ καιρό. Ισχυρίζονται πως δεν βρίσκουν πλέον οικονομικά διαμερίσματα λόγω της Airbnb. Γειτονιές χάνουν τον χαρακτήρα τους και ακόμα και ο καφές έγινε πιο ακριβός.

Η πορτογαλική κυβέρνηση ονειρεύεται μια σύγχρονη, ψηφιακή χώρα και κατοίκους που να κερδίζουν χρήματα με υπολογιστές στις παραλίες. Ωστόσο, αυτοί οι σύγχρονοι νομάδες πρέπει να κερδίζουν κάτι λιγότερο από 3.000 ευρώ τον μήνα για να τους επιτραπεί να μείνουν στη χώρα, σχεδόν τρεις φορές περισσότερα από έναν μέσο Πορτογάλο.

Ο Πάντι Κόσγκρεϊβ παραδέχεται ότι το Web Summit είναι επίσης εν μέρει υπεύθυνο για αυτού του τύπου την ανάπτυξη. «Αλλά εναπόκειται στους πολιτικούς να διασφαλίσουν ότι οι πόλεις θα αναπτύσσονται αρμονικά και βιώσιμα», λέει. Το αν θα το κάνουν μένει να φανεί. Όπως επίσης θα φανεί εάν οι διοργανωτές κρατήσουν την υπόσχεσή τους για τηλεδιάσκεψη με τον διάσημο Αμερικανό γλωσσολόγο και φιλόσοφο Νόαμ Τσόμσκι την ημέρα της λήξης. Ο 94χρονος φιλόσοφος θα μιλήσει για «το μεγάλο ψέμα της τεχνητής νοημοσύνης».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v