Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο πιθανό είναι ένα ντόμινο χρεοκοπιών στα crypto

Υπερβολική η «μαύρη τρύπα» που άνοιξε το FTX, για να μην επηρεάσει κανέναν στην ευρύτερη αγορά. Τα πρώτα πλήγματα, οι ρευστοποιήσεις στο Tether και πόσο ανθεκτικές είναι οι άμυνες της αγοράς.

Πόσο πιθανό είναι ένα ντόμινο χρεοκοπιών στα crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας υπάρχουν δεκαετίες όπου δεν συμβαίνει τίποτα. Και υπάρχουν εβδομάδες όπου συμβαίνουν κατακλυσμιαίες αλλαγές, που προχωρούν τον κόσμο κατά... δεκαετίες. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει αυτό το διάστημα στον χώρο των crypto. Οι εναλλαγές από τον έντονο φόβο στην ελπίδα είναι απίστευτες και καθημερινές.

Χθες το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, φάνηκε φως στο (βαθύ) τούνελ της FTX που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Ο ιδρυτής του ανταλλακτηρίου Sam Bankman-Fried δήλωσε στο Reuters ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Justin Sun, ιδρυτή του Tron, για αύξηση κεφαλαίου. Ο Sun μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς πρόκειται για έναν αμφιλεγόμενο επιχειρηματία, αλλά είναι η μοναδική, μετά την αποχώρηση της Binance. 

Βέβαια το ερώτημα που θα έπρεπε να απασχολεί όλους είναι: αν ο CZ, ο πλουσιότερος άνθρωπος με διαφορά στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, δεν μπορεί να σώσει την FTX, επειδή προφανώς το άνοιγμα είναι τεράστιο, ποιος άλλος έχει τη δυνατότητα να το κάνει;

Όπως και να έχει, η είδηση σχεδόν συνέπεσε χρονικά με τα καλά νέα που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό, τα οποία ενθουσίασαν τους επενδυτές στις αγορές. Ενδεικτικό είναι πως ο Nasdaq εκτοξεύτηκε στη χθεσινή συνεδρίαση κατά 7,35%. Αποτέλεσμα; Η συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων κέρδισε 110 δισεκατομμύρια ή 16%. Εννοείται ότι πολλά νομίσματα που πιέστηκαν αυτές τις ημέρες σημείωσαν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό. Όπως το Solana, που είχε επισημάνει ο Raoul Pal στο χθεσινό μας άρθρο, όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα, διπλασίασε την τιμή του μέσα σε ένα 24ωρο!

Ο ενθουσιασμός δεν κράτησε πολύ. Όπως μετέδωσαν οι Financial Times, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή στις Μπαχάμες, εκεί που έχει έδρα η FTX, πάγωσε περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και αποφάσισε να διορίσει εκκαθαριστή. Τίποτα από όσα ανήκουν στην επιχείρηση δεν μπορεί να μεταβιβαστεί, χωρίς την έγκριση του προσωρινού εκκαθαριστή. 

Παράπλευρες απώλειες

Το ντόμινο των χρεοκοπιών δεν είναι δυνατόν να σταματήσει στην FTX. Είναι πολύ μεγάλη η «μαύρη τρύπα» για να μην επηρεάσει κανέναν. Πράγματι, ο πρώτος ύποπτος, η BlockFi, χτύπησε. Η γνωστή πλατφόρμα πάγωσε τις αναλήψεις, από ό,τι ισχυρίζεται για να προστατέψει τους πελάτες και τα συμφέροντά τους. 

Αναμενόμενο. Όταν καταθέτεις κάπου τα χρήματά σου, συμμετέχεις σε ένα παιχνίδι εμπιστοσύνης. Μόλις χαθεί η εμπιστοσύνη, τα πάντα αλλάζουν. Ακόμα και ενστικτωδώς ζητάς το κεφάλαιό σου πίσω. Ωστόσο όταν αποφασίσουν να το κάνουν πολλοί ταυτόχρονα, το παιχνίδι χαλάει. Δεν έχει διαφορά αν τα έχεις καταθέσει στον παραδοσιακό τραπεζικό τομέα ή σε κάποια πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων. Είναι απίθανο το ίδρυμα ή η οντότητα που τα έχεις καταθέσει να μπορεί να ανταποκριθεί.

Στους μεγάλους χαμένους συμπεριλαμβάνονται οι υπάλληλοι της FTX, οι οποίοι όχι μόνο κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι, αλλά από ό,τι φαίνεται, χάνουν τις οικονομίες τους. Ο Sam τούς είχε πείσει ότι το FTX ήταν καλύτερο από τράπεζα και τους παρότρυνε να βάλουν τα χρήματά τους. Είτε ως καταθέσεις είτε ως μερίδιο στην FTX με προνομιακούς όρους. Αυτοί έδιναν τα ωραία τους δολάρια ή Bitcoin και ο Sam εξαγόραζε το μερίδιο της Binance με FTT.

Μια επιστολή εργαζόμενου που διέρρευσε μαρτυρά ότι είναι απογοητευμένοι και σοκαρισμένοι. Παρόλο που αγωνίζονταν για τον Sam, αυτός τους κορόιδεψε, αν και γνώριζε το πρόβλημα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή, την επόμενη της 6ης Ιουνίου που δήλωσε στο Twitter και στο CNBC ότι προσλαμβάνει κόσμο, αυτός απέλυσε πάνω από 20 άτομα. Με ποια δικαιολογία; Ότι δεν ταιριάζουν στην κουλτούρα της εταιρείας. 

Φυσικά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως ο εργαζόμενος λέει την αλήθεια, αλλά όλα αυτά ακούγονται αρκετά πειστικά. Υπάρχει όμως και άλλη μια είδηση που αφορά εργαζόμενους στην FTX. Κάποιοι χρεώνουν 100.000 δολάρια σε πελάτες τους, για να περάσουν το KYC ως πολίτες στις Μπαχάμες, προκειμένου να αποσύρουν τα παγωμένα κεφάλαιά τους, εκμεταλλευόμενοι ένα παράθυρο του νόμου. Αυτό αποδεικνύεται από τις μεγάλες αναλήψεις σε Tether (USDT) από την FTX

Προφανώς εκεί οφείλεται η μεγάλη ποσότητα των ρευστοποιήσεων που παρατηρείται στο stablecoin του Tether. Οι άνθρωποι αποσύρουν τα χρήματά τους σε USDT και κατόπιν τα μετατρέπουν πανικόβλητοι σε δολάρια.

Οι ρυθμιστικές αρχές

Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως ήταν αναμενόμενο, ασχολήθηκε η αμερικανική κυβέρνηση. Χθες, η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre ρωτήθηκε αν οι ρυθμιστικές αρχές οφείλουν να έχουν πιο αυστηρή οπτική στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Η Jean-Pierre απάντησε ότι τα πρόσφατα νέα υπογραμμίζουν γιατί απαιτείται συνετή ρύθμιση, προσθέτοντας ότι χωρίς την κατάλληλη επίβλεψη, τα κρυπτονομίσματα υπάρχει κίνδυνος να βλάψουν τον μέσο Αμερικανό.

Ο Gary Gensler, επικεφαλής της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC), δεν έχασε καθόλου χρόνο. Με ανάρτησή του στο Twitter δήλωσε με σαφή τρόπο πως έχει έρθει η ώρα για τη δημιουργία αυστηρών κανόνων για τη λειτουργία και την εποπτεία της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων και όσους παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες. Όπως είναι λογικό, οι συνθήκες ευνοούν την προσπάθειά του να πείσει το Κογκρέσο να αναθέσει στη SEC την εποπτεία των αγορών κρυπτονομισμάτων.

Ωστόσο, όσον αφορά την FTX, δεν είναι μόνο η SEC, ούτε οι αρχές στις Μπαχάμες που επιθυμούν να ερευνήσουν τι έγινε στην FTX. Στην… ουρά βρίσκονται η Επιτροπή Συναλλαγών στα Futures Εμπορευμάτων (Commodity Futures Trading Commission), το υπουργείο Δικαιοσύνης (United States Department of Justice), η πολιτεία της Καλιφόρνια και η Ιαπωνική Υπηρεσία Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, δύσκολα θα γλιτώσει τη φυλακή ο Sam Bankman-Fried. Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι αυτός, αλλά τα ερείπια που θα αφήσει πίσω του. Από το ανταλλακτήριο του Mt. Gox οι αποζημιώσεις ακόμα να δοθούν, παρόλο που έχουν περάσει χρόνια. Ποιος ξέρει πότε και αν θα λάβουν τα κεφάλαιά τους οι καταθέτες του FTX.

Κι όχι μόνο αυτό. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Changpeng Zhao, ιδρυτής του Binance, δήλωσε ότι ο πλήρης αντίκτυπος της κρίσης δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός. Μιλώντας σε συνέδριο στην Ινδονησία, είπε ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ήταν «πιθανώς μια ακριβής αναλογία» με τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας. 

Ίσως δεν έχει άδικο, αν σκεφτούμε πως το ντόμινο από την κατάρρευση του Terra ξεκίνησε λίγες εβδομάδες αργότερα…

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, ισχύει μια ειδική προσφορά. Όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

 

 * Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v