Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο… νερό ξοδεύει κάθε απάντηση στο Chat GPT

Κάθε βελτιωμένη τεχνολογία καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από την προηγούμενη. Η δυσκολία μέτρησης του κόστους ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης και οι πρώτοι μεγάλοι πονοκέφαλοι.

Πόσο… νερό ξοδεύει κάθε απάντηση στο Chat GPT

Ενώ η συζήτηση για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει ανάψει, αναδύεται και μια άλλη παράμετρος που θέτει σε δοκιμασία την νέα τεχνολογία: οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ειδικότερα ένας ζωτικός πόρος ο οποίος είναι απαραίτητος σε μεγάλο βαθμό για την λειτουργία μεγάλων γλωσσικών μοντέλων όπως το ChatGPT: το νερό!

Πάμε να τα εξετάσουμε από την αρχή. Το κόστος κατασκευής και η οικοδόμηση μιας εφαρμογής όπως το ChatGPT είναι πολύ δύσκολο να αξιολογηθεί. Θα πρέπει να υπολογιστούν οι δαπάνες για την έρευνα, την καθημερινή λειτουργία, τα μηχανήματα, το κόστος των ημιαγωγών, τον χρόνο εκμάθησης προκριμένου να δίνει τις κατάλληλες απαντήσεις, την άντληση των δεδομένων που επεξεργάζεται και ένα σωρό άλλα στοιχεία.

Το βέβαιο είναι πως απαιτούνται σημαντικές δαπάνες, προκειμένου οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες όπως να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Ανεπίσημα, έχει διαρρεύσει πως η OpenAI χρειάζεται περίπου 700.000 δολάρια την ημέρα μόνο για το ChatGPT 3,5. Το κόστος για άλλες υπηρεσίες, όπως το GPT 4, δεν περιλαμβάνονται σε αυτό το ποσό

Μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης όπου αποκρίνεται σαν άνθρωπος, όπως το ChatGPT, απαιτεί την ανάλυση μοτίβων σε ένα τεράστιο πλήθος κειμένων. Ωστόσο η εκπαίδευση μεγάλων μοντέλων, εκτός από πανάκριβους ημιαγωγούς, κοστίζει αρκετά σε ηλεκτρική ενέργεια και υδάτινους πόρους. Οι υπολογισμοί που διενεργούνται, απαιτούν σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία παράγει πολλή θερμότητα. Για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση του μηχανολογικού εξοπλισμού, ειδικά τις ζεστές μέρες, θα πρέπει να ψύχεται με νερό. Άφθονο νερό.

Στην τελευταία περιβαλλοντική έκθεσή της, η Microsoft αποκάλυψε ότι η κατανάλωση νερού αυξήθηκε κατά 13% από το 2020 έως το 2021 και κατά 52% από το 2020 έως το 2022. Μια απότομη αύξηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια που οι εξωτερικοί ερευνητές συνδέουν με την λειτουργία της ΤΝ. Εκεί τουλάχιστον το απέδωσε και ο Shaolei Ren, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Riverside, ο οποίος προσπαθεί να υπολογίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των γενετικών προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης. 

Σε μία μελέτη που πρόκειται να δημοσιευθεί αργότερα φέτος, η ομάδα του Ren εκτιμά ότι το ChatGPT καταναλώνει 500 χιλιοστόλιτρα νερού κάθε φορά που το ρωτάτε από 5 έως 50 ερωτήσεις. Το εύρος ποικίλλει ανάλογα με το πού βρίσκονται οι διακομιστές του και την εποχή. Η εκτίμηση περιλαμβάνει έμμεση χρήση νερού που οι εταιρείες δεν μετρούν, όπως για την ψύξη σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που τροφοδοτούν τα κέντρα δεδομένων με ηλεκτρική ενέργεια.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συνάψει η Microsoft με την OpenAI, εκτός από την χρηματοδότηση της με ένα δισεκατομμύριο δολάρια το 2019 και άλλα 10 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια, παρέχει την υποδομή για την απαιτούμενη υπολογιστική ισχύ που χρειάζεται η εκπαίδευση του ChatGPT.

Για να κάνουν τουλάχιστον μερικές από τις εργασίες, οι δύο εταιρείες στράφηκαν στο West Des Moines της Iowa. Πρόκειται για μια πόλη 68.000 κατοίκων όπου η Microsoft έχει συγκεντρώσει τρία κέντρα δεδομένων που εξυπηρετούν την τροφοδότηση υπηρεσίες cloud computing, εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Αναμένεται μάλιστα μέσα στην χρονιά να ανοίξουν άλλα δύο κέντρα στην ίδια περιοχή.

Η Microsoft δήλωσε για πρώτη φορά το 2020 ότι αναπτύσσει έναν από τους ισχυρότερους υπερυπολογιστές στον κόσμο για την OpenAI, αρνούμενη όμως να αποκαλύψει τη θέση του. Τον περιέγραφε ως ένα ενιαίο δίκτυο με περισσότερους από 285.000 πυρήνες συμβατικών ημιαγωγών και 10.000 επεξεργαστές γραφικών. Ωστόσο οι ειδικοί έχουν αναφέρει ότι για να υπάρξει ουσιαστικό όφελος, θα πρέπει όλο το σύστημα να βρίσκεται σε μία μόνο τοποθεσία.

Τελικά, ο Πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith, αποκάλυψε ότι είχε κατασκευάσει τον υπερυπολογιστή στην Αϊόβα. Ο σκοπός του η εκπαίδευση των γλωσσικών μοντέλων της OpenAI και ειδικότερα του GPT-4. Ωστόσο το κέντρο στο West Des Moines, σε σύγκριση με τα κέντρα δεδομένων της Microsoft στην Αριζόνα που καταναλώνουν πολύ περισσότερο νερό και ενέργεια, για την ίδια κατανάλωση υπολογιστικών πόρων. Κι όλα αυτά παρόλο που ο καιρός της Αϊόβα είναι αρκετά δροσερός. Μόνο όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 29,3 βαθμούς Κελσίου χρησιμοποιούν το νερό.

Ειδικά το καλοκαίρι καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες νερού. Τον Ιούλιο του 2022, τον μήνα πριν από την ανακοίνωση της OpenAI ότι ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της στο GPT-4, η Microsoft αντλούσε περίπου 11,5 εκατομμύρια γαλόνια νερού στο σύμπλεγμα των κέντρων δεδομένων της Αϊόβα. Αυτό αντιστοιχούσε περίπου στο 6% του συνόλου του νερού που χρησιμοποιείται στην περιοχή.
Για αυτό και οι αρχές της περιοχής, κατέθεσαν έγγραφο στην Microsoft, αναφέροντας ότι άδεια για μελλοντική εγκατάσταση νέων μηχανημάτων, θα δώσουν μόνο αν η Microsoft αποδείξει ότι η τεχνολογία που θα εφαρμόσει, θα μειώσει σημαντικά τη μέγιστη χρήση νερού σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Κάθε βελτιωμένη τεχνολογία καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από την προηγούμενη. Το αυτοκίνητο καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από το άλογο, τα μηχανήματα του Chat-GPT από τους κοινούς υπολογιστές, το Bitcoin από τα συμβατικά συστήματα πληρωμών.

Πώς θα γίνεις ο επόμενος πιστοποιημένος Crypto Specialist

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας, σε συνεργασία με το Euro2day.gr, για δεύτερο χρόνο προσφέρει ένα ολοκληρωμένο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο καλύπτει κάθε πτυχή (εκτός από τον προγραμματισμό) του πιο συναρπαστικού οικονομικού και τεχνολογικού τομέα της εποχής μας.

Όσοι το παρακολουθήσουν θα αποκτήσουν ένα αναγνωρισμένο από το κράτος πτυχίο και τον τίτλο του πιστοποιημένου CryptoSpecialist. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος (18 Οκτωβρίου – 5 Ιουλίου). Τα μαθήματα διεξάγονται από 30 καταξιωμένους εισηγητές σε 3ωρα μαθήματα 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, απογευματινές ώρες.

Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει 5 θεματικές ενότητες: Εισαγωγή στο Bitcoin, το blockchain και την Τεχνητή Νοημοσύνη (42 ώρες). Διασφάλιση Ιδιωτικότητας Και Προστασία Ψηφιακών Δεδομένων (46 ώρες). Το ψηφιακό μάρκετινγκ του μέλλοντος, NFTs και Metaverse (38 ώρες). Ξεκλειδώστε τον κόσμο των altcoins! (60 ώρες). Ολοκληρωμένος Επενδυτικός Οδηγός για Κρυπτονομίσματα (60 ώρες)

Μην χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Μάθετε από τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου της κρυπτοοικονομίας. Επενδύστε στο μέλλον, αξιοποιήστε σε μια ανατρεπτική τεχνολογία αιχμής. Την εξέλιξη του ίδιου του χρήματος.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.indifi.gr.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v