Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο πιθανό είναι να πτωχεύσει η OpenAI

Πόση αλήθεια κρύβουν τα σενάρια που θέλουν τη δημιουργό του ChatGPT να χρεοκοπεί. Τα προβλήματα, τα τεράστια κόστη, οι αισιόδοξες προβλέψεις και οι διάσημοι «αιμοδότες».

Πόσο πιθανό είναι να πτωχεύσει η OpenAI

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Αναμφίβολα, το τεράστιο ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη ξεκίνησε πέρυσι τον Νοέμβριο, όταν η OpenAI κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το ChatGPT για χρήση στο ευρύ κοινό.

Τη βασική έκδοση του ChatGPT μπορεί να τη χρησιμοποιήσει κάποιος δωρεάν. Ωστόσο όποιος επιθυμεί μεγαλύτερη ταχύτητα απόκρισης και άλλα πλεονεκτήματα, θα πρέπει να καταβάλει συνδρομή 20 δολάρια τον μήνα, συν ΦΠΑ.

Το πρόβλημα της OpenAI είναι πως τα έξοδα λειτουργίας του ChatGPT είναι τεράστια, τα οποία δεν φαίνεται να καλύπτονται από τις συνδρομές. Από ό,τι έχει διαρεύσει ανεπίσημα, η εταιρεία ξοδεύει περίπου 700.000 δολάρια την ημέρα μόνο για το ChatGPT 3,5. Το κόστος για άλλες υπηρεσίες, όπως το GPT 4, δεν περιλαμβάνονται σε αυτό το ποσό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάποιοι κυκλοφορούν μια εκδοχή, σύμφωνα με την οποία τα οικονομικά προβλήματα θα την οδηγήσουν μέχρι και στην πτώχευση. Αφορμή για την ανησυχητική φήμη προκάλεσε το γεγονός ότι μετά τον ενθουσιασμό της δημόσιας εμφάνισης του ChatGPT που οδήγησε σε ρεκόρ εγγραφών, τους τελευταίους δύο μήνες μειώνονται σταθερά οι χρήστες του. Σύμφωνα με το SimilarWeb, τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 12% σε σύγκριση με τον Ιούνιο.

Η εταιρεία

H OpenAI ιδρύθηκε στο Σαν Φρανσίσκο τον Δεκέμβριο του 2015 ως μη κερδοσκοπική οργάνωση από τους Sam Altman, Elon Musk, Peter Thiel και άλλους. Ο Musk από το 2018 έχει παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο αλλά συνέχισε ως χρηματοδότης.

Τα πολλά χρήματα τα έλαβε από τη Microsoft, η οποία επένδυσε στο OpenAI Limited Partnership (κερδοσκοπική θυγατρική της OpenAI) ένα δισεκατομμύριο δολάρια το 2019, ενώ συμφωνήθηκε να δώσει άλλα 10 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2023.

Για την ώρα, η χρηματοδότηση της Microsoft και άλλων εταιρειών επιχειρηματικών κεφαλαίων έχει κρατήσει το OpenAI στη ζωή. Όμως η πρόβλεψη να φτάσει τα 200 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα το 2023 και το ένα δισεκατομμύριο δολάρια το 2024 φαίνεται υπερβολικά φιλόδοξη, δεδομένων των συνθηκών και της εμφάνισης του ανταγωνισμού.

Από ό,τι δηλώνει δημόσια ο Sam Altman, δεν τον ενδιαφέρει να βγάλει χρήματα από την OpenAI, αλλά να βοηθήσει την ανθρωπότητα να αποκτήσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο. «Χρήματα έχω από άλλες επενδύσεις μου», υποστηρίζει. Ωστόσο, ακόμα και αν θεωρήσουμε πως είναι ειλικρινής, αυτή η θέση δεν εκφράζει τη Microsoft και τους άλλους επενδυτές του έργου.

Ο ανταγωνισμός και η έλλειψη GPU

Πλέον το ChatGPT δεν είναι μονοπώλιο. Έχουν βγει πολλά μοντέλα LLM (Large Language Model) ανοιχτού κώδικα που είναι ελεύθερα να χρησιμοποιηθούν. Κι όχι μόνο αυτό. Μπορούν να προσαρμοστούν κατάλληλα και σε συγκεκριμένες εργασίες που επιθυμεί ένας οργανισμός.

Τα API (Application Programming Interface) της OpenAI είναι επίσης μέρος του προβλήματος. Τα API λειτουργούν ως ένα είδος γέφυρας μεταξύ διαφορετικών εφαρμογών. Τα API μπορούν να χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη εφαρμογών, την επέκταση λειτουργικοτήτων, την αυτοματοποίηση, τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών συστημάτων κ.λπ. Ένα παράδειγμα είναι πως επιτρέπουν σε μια ιστοσελίδα να αντλήσει δεδομένα από μια εξωτερική βάση δεδομένων.

Πολλές εταιρείες που αρχικά αποθάρρυναν τους υπαλλήλους τους από τη χρήση του ChatGPT αγοράζουν τώρα πρόσβαση στα API του OpenAI και δημιουργούν τα δικά τους chatbots τεχνητής νοημοσύνης, για μια ποικιλία από διαφορετικές εργασίες που εξυπηρετούν τις ανάγκες τους.

Το κόστος εκπαίδευσης μιας έκδοσης παρόμοιας με το GPT-3 κυμαίνεται από 0,5 έως 4,5 εκατομμύρια δολάρια, ανάλογα με τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται. Ένα καθόλου απαγορευτικό νούμερο, για όποιον επιθυμεί να εισέλθει στον κλάδο.

Ο κώδικας δεν είναι μεγάλος για ένα εξελιγμένο γλωσσικό μοντέλο. Περιλαμβάνει σχεδόν 2.000 λέξεις. Ο «καθένας» μπορεί να φτιάξει εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό που άλλαξε σε σχέση με το παρελθόν είναι η επεξεργαστική ισχύς και τα δεδομένα με τα οποία έχει «ταϊστεί», από τα οποία μαθαίνει, χρησιμοποιώντας εξελιγμένα στατιστικά μοντέλα.

Όλες οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, κυρίως αυτές που δραστηριοποιούνται στον ψηφιακό χώρο, αναπτύσσουν τις δικές τους εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ). Έχουν επιδοθεί σε μια κούρσα με φρενήρεις ρυθμούς, στην οποία η γραμμή τερματισμού δεν φαίνεται καν στον ορίζοντα. Οι νικήτριες εταιρείες, οι εφαρμογές που θα κυριαρχήσουν, είναι ακόμα άγνωστες.

Εταιρείες όπως η Google ή η Meta θεωρούνται οι κύριοι αντίπαλοι της OpenAI, όπως και το xAI του Elon Musk. Ο Musk ανακοίνωσε δημόσια ότι θα κάνει ένα ανταγωνιστικό chatbot που ονομάζεται «TruthGPT». Η εταιρεία του έχει ήδη αγοράσει πάνω από 10.000 GPU της NVIDIA, δίνοντας 10.000 δολάρια το κομμάτι.

Το hardware είναι άλλη μια παράμετρος που περιπλέκει τις μελλοντικές εξελίξεις στον κλάδο. Η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, οδηγώντας σε έλλειψη GPU. Εξαιτίας του τεχνολογικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, πολλές κινεζικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης και διαδικτύου αγοράζουν όλες τις GPU μέσω διαμεσολαβητών. Μια πρόσφατη έκθεση αποκάλυψε ότι διάφορες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας έχουν κάνει παραγγελίες 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην NVIDIA για chips που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, τα οποία πρόκειται να παραδοθούν μέχρι το 2024.

Ο Altman ανέφερε ότι η έλλειψη GPU στην αγορά εμποδίζει την ικανότητα της εταιρείας να ενισχύσει και να εκπαιδεύσει νέα μοντέλα. Ωστόσο πρόσφατα κατοχύρωσε το «GPT-5» ως εμπορικό σήμα. Μια κίνηση που αποδεικνύει την πρόθεσή του να συνεχίσει με νέα μοντέλα.

Το επιχειρηματικό μοντέλο

Ο συνδυασμός του υψηλού λειτουργικού κόστους, της μείωσης των χρηστών και η αδυναμία δημιουργίας επιπλέον εσόδων σημαίνει πως η OpenAI αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Για την ώρα, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να κάνουν οικονομία στα έξοδα, μειώνοντας τους διαθέσιμους υπολογιστικούς πόρους, οδηγώντας σε μείωση της «εξυπνάδας» του ChatGPT-3.

Από την άλλη, το θετικό είναι πως η ζήτηση για τις υπηρεσίες που έχουν ως βάση την τεχνητή νοημοσύνη αυξάνεται συνεχώς. Το ChatGPT έσπασε ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Καμία άλλη εφαρμογή δεν έχει προσελκύσει τόσο ενδιαφέρον και χρήστες με τέτοιο ρυθμό. Κι αυτοί που μετράνε, ειδικά σε πρωτοεμφανιζόμενες εταιρείες, τεχνολογίας είναι οι χρήστες, όχι τα κέρδη.

Αν υπάρχουν πολλοί χρήστες, οι οποίοι παραμένουν και αυξάνονται επειδή τους προσφέρεται κάτι χρήσιμο ή διασκεδαστικό, ο τρόπος να υπάρξουν έσοδα είναι θέμα χρόνου να βρεθεί. Τα παραδείγματα είναι άφθονα. Η Facebook, το Twitter και άλλες εφαρμογές που απευθύνονταν στο ευρύ κοινό, επί χρόνια υπήρξαν ζημιογόνες, πριν εξελιχθούν στα σημερινά χρυσωρυχεία.

Ειδικά η Microsoft είναι απίθανο να αφήσει αβοήθητη την OpenAI. Τη θέλει ζωντανή, ως συγκριτικό πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό της με την Google. Συνεπώς δεν συζητιέται, στα σοβαρά τουλάχιστον, το ενδεχόμενο της πτώχευσης. Αυτό όμως που συζητάνε να αλλάξουν, είναι το επιχειρηματικό μοντέλο που πρωτοεμφανίστηκε στην αγορά.

Πώς θα γίνεις ο επόμενος πιστοποιημένος Crypto Specialist

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας, σε συνεργασία με το Euro2day.gr, για δεύτερο χρόνο προσφέρει ένα ολοκληρωμένο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο καλύπτει κάθε πτυχή (εκτός από τον προγραμματισμό) του πιο συναρπαστικού οικονομικού και τεχνολογικού τομέα της εποχής μας.

Όσοι το παρακολουθήσουν, θα αποκτήσουν ένα αναγνωρισμένο από το κράτος πτυχίο και τον τίτλο του πιστοποιημένου CryptoSpecialist. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος (18 Οκτωβρίου - 5 Ιουλίου). Τα μαθήματα διεξάγονται από 30 καταξιωμένους εισηγητές σε 3ωρα μαθήματα 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, απογευματινές ώρες.

Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει 5 θεματικές ενότητες: Εισαγωγή στο Bitcoin, το blockchain και την Τεχνητή Νοημοσύνη (42 ώρες). Διασφάλιση Ιδιωτικότητας Και Προστασία Ψηφιακών Δεδομένων (46 ώρες). Το ψηφιακό μάρκετινγκ του μέλλοντος, NFTs και Metaverse (38 ώρες). Ξεκλειδώστε τον κόσμο των altcoins! (60 ώρες). Ολοκληρωμένος Επενδυτικός Οδηγός για Κρυπτονομίσματα (60 ώρες)

Μη χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Μάθετε από τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου της κρυπτοοικονομίας. Επενδύστε στο μέλλον, αξιοποιήστε σε μια ανατρεπτική τεχνολογία αιχμής. Την εξέλιξη του ίδιου του χρήματος.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.indifi.gr.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v