Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί δεν πιστεύει στο Bitcoin η Goldman Sachs

Πού οφείλεται ο σκεπτικισμός αναλυτών του επενδυτικού οίκου για το δημοφιλές κρυπτονόμισμα και πώς διαψεύδεται από την... πραγματικότητα. Η mainstream οπτική οικονομολόγων και η ουσία.

Γιατί δεν πιστεύει στο Bitcoin η Goldman Sachs

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το σημερινό άρθρο είναι χορηγία από την BITmarkets (https://bitmarkets.com/el/registration?promo=euro2day), το ανταλλακτήριο που «μιλάει» ελληνικά. 

 

Σκεπτικιστές έναντι του Bitcoin είναι πολλά στελέχη της Goldman Sachs. Συγκεκριμένα αυτή την άποψη διατύπωσε η Sharmin Mossavar-Rahmani, επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων και Πλούτου της εταιρείας στη Wall Street Journal, αναφέροντας το εξής: «Δεν πιστεύουμε ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν κατηγορία επενδυτικών περιουσιακών στοιχείων».

Φυσικά, η συγκεκριμένη κυρία δεν εκπροσωπεί όλη την Goldman Sachs, η οποία έχει περίπου 40.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, η άποψή της διαφέρει από τα τμήματα των Sales & Trading, όπως και το Investment Banking, τα οποία εμπλέκονται και τα δύο ενεργά στο οικοσύστημα των crypto.

Μέρος του σκεπτικισμού οφείλεται στην πεποίθηση ότι δεν υπάρχει καμία εγγενής αξία στα κρυπτονομίσματα. «Αν δεν γνωρίζουμε αυτό το δεδομένο, τότε πώς μπορείτε να εκτιμήσουμε αν είναι φτηνό ή ακριβό;», ισχυρίζεται η Mossavar-Rahmani.

Έχει ενδιαφέρον να αναφέρουμε πως τα ίδια ουσιαστικά επιχειρήματα είχαν στηρίξει από την Goldman Sachs πριν ακριβώς 4 χρόνια, τον Μάιο του 2020. Πόσο είχε το Bitcoin τότε; 8.600 δολάρια Από τότε η τιμή του έχει σχεδόν οκταπλασιαστεί. Κι όμως, επιμένουν πως έχουν δίκιο!

Άραγε, σε ποια τιμή θα πρέπει να φτάσει για να παραδεχτούν ότι έχουν άδικο; Τις 100.000 δολάρια; Τις 500.000; Το ένα εκατομμύριο; Υπάρχει κάποιο όριο που έχουν θέσει, στο οποίο θα παραδεχθούν ότι έχουν άδικο;

Δυστυχώς για αυτούς, στις αγορές υπάρχει ο αδέκαστος δικαστής που ξεδιαλύνει ποιος απ’ όλους αυτούς τους τρόπους είναι ο σωστός. Η θεμελιώδης αρχή είναι ότι «δικαιωμένη είναι η σκέψη που κερδίζει χρήματα, όχι αυτή που χάνει».

Η mainstream οπτική

Είναι γεγονός πως πολλοί mainstream οικονομολόγοι συνηθίζουν να κατηγορούν το Bitcoin ότι δεν έχει εγγενή αξία. Ωστόσο τι σημαίνει εσωτερική αξία για ένα νόμισμα; Όταν ένας ισχυρίζεται πως κάτι αξίζει Α και ένας άλλος Β, είναι προφανές πως δεν μιλάμε για εγγενή αξία, παρά μόνο για προσωπική άποψη.

Εξάλλου, δεν χρειάζεται ένα νόμισμα να έχει εγγενή αξία για να θεωρείται πολύτιμο. Ποια είναι η εγγενής αξία του ευρώ, της τουρκικής λίρας, του αργεντίνικου πέσο, από τη στιγμή που η ποσότητα κυκλοφορίας ορίζεται με μια πολιτική απόφαση; Όταν δεν κοστίζει τίποτα απολύτως να «τυπωθεί» ηλεκτρονικά, παρά μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού;

Οι περισσότεροι ισχυρίζονται πως τα παραστατικά (fiat) νομίσματα έχουν κάλυψη τις οικονομίες των κρατών. Λάθος. Στηρίζονται στην εμπιστοσύνη, την πίστη πως το κράτος θα συνεχίσει να εισπράττει φόρους.

Ουσιαστικά αφορά την πίστη στο πολιτικό σύστημα. Ωστόσο, όπως έχει αποδείξει η ιστορία, κάποια στιγμή καταρρέει η εμπιστοσύνη. Είναι μόνο θέμα χρόνου. Για αυτό έχουν υπάρξει χιλιάδες νομίσματα στην ιστορία, τα οποία κάποια στιγμή έχασαν την αξία τους και απλώς έπαψαν να υπάρχουν.

Η αξία της σπανιότητας

Ο χρυσός, το ασήμι, όπως και το Bitcoin, είναι οι μοναδικές παγκοσμίως αναγνωρισμένες νομισματικές μονάδες, που για να παραχθούν απαιτείται κόστος και βγαίνουν σε περιορισμένες ποσότητες. Που δεν οφείλεται η ύπαρξή τους στην πίστωση.

Τα πολύτιμα μέταλλα χρειάζονται ανθρώπινους πόρους και κεφάλαιο για να εξορυχθούν. Με ανάλογο τρόπο απαιτούνται πόροι για τη δημιουργία Bitcoin. Η υπολογιστική ισχύς που απαιτείται για να παραχθούν τα νέα Bitcoin ξεπερνάει σε υπολογιστική δύναμη τα μηχανήματα της Google, της Amazon, της Facebook. Αθροιστικά!

Ο χρυσός, το ασήμι, το Bitcoin, είναι τα μοναδικά παγκόσμια αποδεκτά, παρόλο που δεν στηρίζονται σε καμία οικονομία, κανένα έθνος, κανένα κράτος, κανένα στρατό. Τι διαθέτουν; Σπανιότητα και ανθεκτικότητα. Χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά δεν θα άξιζαν τίποτα ιδιαίτερο.

Αυτά τα ζητήματα έχουν λυθεί από την εποχή του Αριστοτέλη. Γι' αυτό και δεν υπάρχει λόγος να τα συζητάμε ακόμα και σήμερα. Σε ποιο συμπέρασμα είχε καταλήξει ο Αριστοτέλης; Ότι ο χρυσός αξίζει περισσότερο από το μέταλλο που φτιάχνονται τα όπλα και τα εργαλεία, απαραίτητα για την επιβίωση του ανθρώπου, επειδή είναι πιο σπάνιος.

Ο Ray Dalio, ο ιδρυτής του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο, ξεκίνησε ως φανατικά ενάντιος στο Bitcoin. Εδώ και δύο χρόνια μιλάει με δέος για την τεχνολογία του. Θεωρεί πως μπαίνουμε σε μια φάση όπου θα υπάρξει ανταγωνισμός των χρημάτων. Εξαιτίας του τυπώματος των fiat θα υπάρξει υποτίμησή τους. Το Bitcoin σε αυτόν τον ανταγωνισμό έχει το πλεονέκτημα της σπανιότητας.

Η σημασία της αναζήτησης

Δυστυχώς στα Πανεπιστήμια Οικονομικών Σπουδών δεν διδάσκεται πώς θα προστατέψεις τον απλό κόσμο από τις τράπεζες. Αντίθετα, διδάσκεται πώς θα προστατέψεις το νομισματικό και τραπεζικό σύστημα. Για αυτό αργούν να καταλάβουν το Bitcoin οι mainstream οικονομολόγοι. Δεν μπορούν να απαλλαγούν από τη συστημική νοοτροπία. Ή πολύ απλά δεν τους συμφέρει.

Όλοι είμαστε αποτελέσματα του περιβάλλοντός μας, της εκπαίδευσης που έχουμε λάβει, των ιδεών που μας έχουν επηρεάσει. Αν όλα αυτά έχουν οδηγήσει κάποιους στην επιτυχία, έχουν την πεποίθηση ότι όλα αυτά είναι σωστά. Έχουν διαπιστώσει ότι στην πράξη δούλεψαν μια χαρά. Γι' αυτούς. Αυτά τους ανέβασαν στην κορυφή. Κι από την κορυφή βλέπεις τον κόσμο πιο όμορφο από όσο τον βλέπει κάποιος που είναι χαμηλά.

Άνθρωποι σαν τον Μπάφετ, τον Ρουμπίνι και πολλά επιτυχημένα στελέχη της παραδοσιακής επενδυτικής ανήκουν σε άλλη κατηγορία από τους απλούς επενδυτές. Θα βρίσκονται πάντα στο απυρόβλητο και θα τους δικαιολογούν, ακόμα και στις χειρότερες στιγμές τους.

Για ποιο λόγο; Επειδή όσοι τους ακούν έχουν διαμορφώσει τη ζωή τους σύμφωνα με τις επιταγές της mainstream οικονομικής σκέψης. Γι’ αυτό τους είναι αδιανόητο να συγκρουστούν μαζί τους, μιας και κάτι τέτοιο προϋποθέτει να αναμετρηθούν πρωτίστως με τον εαυτό τους και τις αλήθειες τους.

Αυτή η κατηγορία ανθρώπων που λειτουργεί ως opinion leaders, ακόμα και όταν διαψεύδεται από την πραγματικότητα, εφευρίσκει δικαιολογίες προκειμένου να ωραιοποιήσουν τα πιστεύω τους. Αναζητούν λόγους που να επιβεβαιώνουν πως έχουν πάρει τη σωστή απόφαση.

Για όλους εμάς τους υπόλοιπους, όμως, δεν ισχύει το ίδιο. Δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Τοποθετώντας τις οικονομίες μας σε λάθος επιλογές, επειδή συνειδητά αρνούμαστε να ενημερωθούμε για τις εξελίξεις και τις τεχνολογικές καινοτομίες, είναι ο ιδανικός τρόπος για να καταστραφούμε επενδυτικά.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v