Άνοδος 0,84% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Το Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ εκτινάχθηκε στα 6,554 δις €, σημειώνοντας ημερήσια άνοδο της τάξεως του 0,84%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 21/2/2017

Οι διαφαινόμενες «ενδεχομένως» ως θετικές εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης για την Ελληνική αξιολόγηση, οδήγησαν τις κατηγορίες των Α/Κ που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα με την Ελληνική αγορά σε υψηλές αποδόσεις.

Υπενθυμίζουμε, ότι οι εν λόγω κατηγορίες κατέχουν σε μερίδιο αγοράς το 1/3 των υπό διαχείριση κεφαλαίων, οπότε επηρεάζουν την πορεία του Ενεργητικού σε μεγάλο βαθμό. Παράλληλα, η συνέχιση της ανοδικής πορείας των διεθνών χρηματιστηρίων, καθώς και της ενίσχυσης του $ έναντι του €, επέτρεψαν στις ανάλογες κατηγορίες των Α/Κ να σημειώσουν εξίσου αξιόλογες αποδόσεις.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν οι 19 από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ να κλείσουν με θετικό πρόσημο απόδοσης (μόνον μία παρέμεινε αμετάβλητη), το δε μέσο πρόσημο της αγοράς των Α/Κ να κινηθεί στα υψηλά επίπεδα του 0,79% (παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ).

Ως εκ τούτου, το Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ εκτινάχθηκε στα 6,554 δις €, σημειώνοντας ημερήσια άνοδο της τάξεως του 0,84%. Πλην των αποδόσεων, στην άνοδο συνέβαλαν και οι εισροές αξίας 2,863 εκατ €, παρά το γεγονός ότι τα μερίδια κατέγραψαν οριακή πτώση -0,01%. Η άνοδος του Ενεργητικού εντός του 2017 βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο σημείο της, καθώς κινείται στα επίπεδα του 2,07%.

Οι κατηγορίες που ξεχώρισαν σε μέση απόδοση ήταν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 2,05%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 1,56%, τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 1,48% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 1,46%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο σχεδόν των κατηγοριών, η οποία κατέληξε τελικά σε θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών. Τον μεγαλύτερο σε αξία όγκο αγορασθέντων μεριδίων είχαν τα Funds of Funds Μικτά με 3,442 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 2,520 εκατ. € και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 706 χιλ. €. Στον αντίποδα, εντονότατες εκροές (για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα) είχαν τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 3,915 εκατ. €.

Σημειώνουμε, ότι από την αρχή του έτους, η εν λόγω κατηγορία έχει μόνον εκροές (όπως και στη διάρκεια του 2016). Στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας συνεχίζονται οι εξαγορές μεριδίων, με χθεσινή αξία τα 203 χιλ. €. Αντιθέτως, δεύτερη ημέρα συμμετοχών στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, μικρής αξίας 104 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v