Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,35% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, μόνον μία κατέγραψε μέση ανοδική απόδοση: τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 0,07%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 30/8/2018

Αισθητή οπισθοχώρηση Ενεργητικού κατά -0,35% επεφύλαξε η προτελευταία ημέρα (ενός φετινού κακού) Αυγούστου για την αγορά ων Α/Κ και διαμόρφωσε την αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων στα 6,482 δις €. Η υποχώρηση του Ενεργητικού οφείλεται πρωτίστως στην (έντονη) αρνητική μέση απόδοση της αγοράς -0,30% και δευτερευόντως στο πτωτικό - για μία ακόμη ημέρα - ισοζύγιο εισροών/εκροών, αξίας 2,136 εκατ. € (παρότι ο ρυθμός μεριδίων κινήθηκε σε μηδενικά επίπεδα).

Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, μόνον μία κατέγραψε μέση ανοδική απόδοση: τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 0,07%. Επίσης, μία παρέμινε αμετάβλητη, ενώ οι υπόλοιπες 18 κατέγραψαν ζημιές. Πρωταθλητές μέσης υποχώρησης καθαρών τιμών ήταν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,94%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,80%, το ένα Ομολογιακό Α/Κ που δραστηριοποιείται σε Κρατικά Ομόλογα Αναπτυσσομένων Χωρών με -0,65%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,59% και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,47%. Δυστυχώς, η Ελληνική μετοχική και ομολογιακή αγορά δείχνει (το τελευταίο διάστημα) σημάδια σημαντικής συσχέτισης με τις αναδυόμενες αγορές.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν (και πάλι) περιορισμένη, με αποτέλεσμα να συγκρατήσει την συναλλακτική αξία σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το τελικό αρνητικό ισοζύγιο οφείλεται (όπως και τις προηγούμενες ημέρες) στις εκορές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,937 εκατ. € και στα συγγενή Διαχείρισης Διαθεσίμων με 520 χιλ. €. Ακολούθησαν, σε απόσταση, τα Funds of Funds Μετοχικά με 118 χιλ. €.
Πλην των παραπάνω κατηγοριών, οι υπόλοιπες έκλεισαν με (έστω και οριακής αξίας) εισροές, σχεδόν στο σύνολό τους. Ξεχώρισαν τα Μικτά Α/Κ με 188 χιλ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 135 χιλ. € και τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 86 χιλ. €.

Στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας υπήρξαν συμμετοχές αξίας (μόλις) 35 χιλ. €.

Από την αρχή του έτους, το Ενεργητικό έχει υποχωρήσει κατά -2,63%, τα μερίδια παραμένουν θετικά με 0,80%, ενώ οι εκροές - με αργό,αλλά σταθερό ρυθμό - έχουν διευρυνθεί σε 91,277 εκατ. €.

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v