Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι συντελεστές Beta για τις μετοχές του FT-20

Το euro2day σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων θα παρουσιάζει κάθε 3 μήνες τον συντελεστή βήτα για τις μετοχές του δείκτη FTSE/ATHEX 20.

Οι συντελεστές Beta για τις μετοχές του FT-20
* Οι συντελεστές BETA των μετοχών του FTSE-20 παρουσιάζονται αναλυτικά στα αρχεία της στήλης ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Το επενδυτικό κοινό πρέπει να γίνεται όλο και πιο απαιτητικό για την ποιότητα της πληροφόρησης αναφορικά με τα στοιχεία που αφορούν την αξιολόγηση και την επιλογή των μετοχικών τίτλων.

Η αποκλειστική παρουσίαση στοιχείων που αφορούν μόνον τις αποδόσεις των μετοχών (ή άλλων επενδύσεων) οδηγεί σε εσφαλμένες επενδυτικές αποφάσεις και αξιολογήσεις.

Για τη σωστή επενδυτική απόφαση και αξιολόγηση απαιτείται η γνώση όχι μόνον της απόδοσης αλλά και του κινδύνου που αυτή εμπεριέχει.

Το euro2day σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων θα παρουσιάζει κάθε 3 μήνες τον συντελεστή βήτα για τις μετοχές του δείκτη FTSE/ATHEX 20.

Σε πολλές χώρες του κόσμου, διάφοροι οργανισμοί, Χρηματιστηριακές Εταιρείες αλλά και σύμβουλοι επενδύσεων προσφέρουν στους πελάτες τους μεταξύ άλλων και στοιχεία τα οποία μετρούν τον κίνδυνο των μετοχών.

Ως παράδειγμα αναφέρονται στις ΗΠΑ οι γνωστές εταιρίες Value Line, Merril Lynch και Standard and Poor’s, στο Ηνωμένο Βασίλειο η Risk Measurement Service, η οποία εκδίδεται σε συνεργασία με το London Business School.

Τα στοιχεία αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για:

α) τη συγκρότηση αποδοτικών χαρτοφυλακίων

β) την αποτίμηση μετοχών

γ) την εκτίμηση του κόστους κεφαλαίου που απαιτείται για την αξιολόγηση επενδυτικών επιλογών

δ) την αξιολόγηση των αποδόσεων που πραγματοποιήθηκαν από τα εν λόγω επενδυτικά εργαλεία.

O πιο απλός τρόπος προσέγγισης του κινδύνου της αγοράς (market risk) μέσα σε μια εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, είναι η χρήση του συντελεστή βήτα.

Ο συντελεστής αυτός είναι μια κλίμακα κινδύνου, δηλαδή ένα μέτρο της ευαισθησίας των μεταβολών της απόδοσης των μετοχών, ως προς τις μεταβολές του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

Μία μετοχή με συντελεστή βήτα 0.5 τείνει να μεταβάλλεται κατά μέσο όρο κατά 5% σε μια αντίστοιχη μεταβολή του δείκτη του χρηματιστηρίου κατά 10% (είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω). Από την άλλη μεριά, μια μετοχή με συντελεστή βήτα 1,5 είναι μιάμιση φορά πιο επικίνδυνη από το Γενικό Δείκτη.

Για τη συστηματική ενημέρωση του επενδυτικού κοινού ως προς τον κίνδυνο των μετοχών θα παρουσιάζονται κάθε 3 μήνες οι συντελεστές βήτα για την περίοδο των τριών ετών.

Τα στοιχεία ανανεώνονται κάθε 3 μήνες, αντικαθιστώντας τις 3 αρχικές παρατηρήσεις με τις 3 πιο πρόσφατες, καθώς οι συντελεστές κινδύνου μεταβάλλονται μέσα στο χρόνο.

Οι συντελεστές BETA των μετοχών του FTSE/ATHEX 20 και πρόσθετο υλικό παρουσιάζονται στη δεξιά στήλη, ”Συνοδευτικό υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v