Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Τι δείχνουν τώρα οι τιμές-στόχοι!

Δεν κρύβουν την συγκρατημένη αισιοδοξία τους για την πορεία του Γ.Δ. οι αναλυτές, καθώς οι αποτιμήσεις σε 15 τίτλους του FT 20 παρουσιάζουν ανοδικές προοπτικές, ενώ δυνατές ευκαιρίες υπάρχουν και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση παρά το γεγονός ότι από την αρχή του έτους τα mid caps δείχνουν τα... δόντια τους. Δείτε τους πρωταγωνιστές, ποιοι ξεχωρίζουν, αλλά και τις... λοιπές δυνάμεις.

Σοφοκλέους: Τι δείχνουν τώρα οι τιμές-στόχοι!
του Γιώργου Α. Σαββάκη

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι αναλυτές για την πορεία των μετοχών της Σοφοκλέους, παρά τη διατήρηση του Γενικού Δείκτη σε επίπεδα ανώτερα των 4.700 μονάδων.

Η αυξημένη κερδοφορία των εταιρειών, τα deals και τα business plans των μεγάλων ομίλων καταφέρνουν να συντηρούν θετικό κλίμα, παρά το γεγονός ότι έπειτα από ένα συνεχόμενο τετραετές ράλι οι περισσότερες αποτιμήσεις έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και η σύσταση ”buy” δεν είναι πλέον τόσο προφανής όσο ήταν πέρυσι ή πρόπερσι. Οι εταιρείες μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αναλυτών, οι λογιστικές τους καταστάσεις ”ξεσκονίζονται” και οι προοπτικές τους εξετάζονται όσο καλύτερα γίνεται.

Το θετικό είναι ότι στις περισσότερες από τις περιπτώσεις οι τιμές-στόχοι των αναλυτών εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων.

Αυτό συμβαίνει κυρίως στους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης και δείχνει ότι οι αναλυτές διαβλέπουν νέα άνοδο του FTSE/ASE-20 στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Αντίθετα, περισσότερο αμφίσημη είναι η κατάσταση στη μεσαία και στη μικρή κεφαλαιοποίηση, όπου για να πάρουμε μια πιο καθαρή εικόνα θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της προηγούμενης χρήσης και τις εκ των υστέρων αναθεωρήσεις των τιμών-στόχων από την πλευρά των αναλυτών.

Επί του παρόντος πάντως, σε μια περίοδο που ο Γενικός Δείκτης ακολουθεί πλάγια πορεία, υπάρχουν ευκαιρίες για όλους: για τους traders που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις της αγοράς, αλλά και για τους οπαδούς της θεμελιώδους ανάλυσης που ”χτίζουν θέσεις” σε όσες μετοχές θεωρούν υποτιμημένες.

Οι τιμές-στόχοι των αναλυτών αποτελούν ένα χρήσιμο επενδυτικό εργαλείο, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι είναι και πανάκεια. Από τη μια πλευρά είναι ένας πρώτης τάξεως μπούσουλας για το πού οδεύουν οι αγορές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών και του λεγόμενου ”έξυπνου χρήματος”. Και από την άλλη, έχουν παρατηρηθεί περίεργες μεταβολές στις τιμές-στόχους των μετοχών σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, αν και αποτελούν πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των επενδυτών, ειδικά αν λαμβάνονται υπόψη πολλές εκτιμήσεις από διαφορετικές πηγές, εντούτοις δεν είναι λίγες οι φορές που οι τιμές-στόχοι που τέθηκαν δεν επιτεύχθηκαν ποτέ.

Οι επενδυτές, τέλος, θα πρέπει να ξέρουν ότι οι τιμές-στόχοι εμπεριέχουν τον κίνδυνο όχι μόνο γιατί βασίζονται σε παραδοχές που δεν επαληθεύονται πάντοτε, αλλά και -ορισμένες φορές- εξαιτίας της ”σύγκρουσης συμφερόντων” που υπάρχει ανάμεσα στο έργο της ανάλυσης και στα συμφέροντα κάθε επενδυτικού οίκου.

Επειδή οι τιμές-στόχοι επηρεάζουν (θετικά ή αρνητικά) την επενδυτική κοινότητα, θα πρέπει να αξιολογούνται λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πιθανές παραμέτρους κινδύνου. Παρότι βρισκόμαστε σε περίοδο ανακοίνωσης ετήσιων αποτελεσμάτων και η εικόνα των αναθεωρήσεων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί (οι αναλυτές δεν έχουν προβεί ακόμα σε πλήρεις αναθεωρήσεις κερδών και επακόλουθα των τιμών-στόχων), είναι σημαντικό να εξετάσουμε ποιες μετοχές έχουν ακόμα δρόμο μπροστά τους και ποιες έχουν ήδη ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες.

Οι εκτιμήσεις για τις ελληνικές μετοχές αυξήθηκαν από την αρχή του έτους καθώς το δίπτυχο της ισχυρής μεγέθυνσης το 2006 και μετάβασης σε πολλαπλασιαστές του 2008 βοήθησε τα μέγιστα προς αυτή την εξέλιξη.

Οι προβλέψεις για τις τιμές-στόχους στηρίζονται από τους δείκτες αποτίμησης της αγοράς. Ο Γενικός Δείκτης της Σοφοκλέους αποτιμάται πλέον πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αν και εμφανίζει σαφές πλεονέκτημα σε όρους ποσοστού αύξησης των καθαρών κερδών ανά μετοχή και σε μερισματικές αποδόσεις. Για το 2008 ο πολλαπλασιαστής κερδών για τον Γενικό Δείκτη κινείται σε 13,38 φορές (λίγο υψηλότερα για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης), έναντι 12,81 για τον δείκτη DJ Euro Stoxx, ενώ για το 2009 το P/E της αγοράς διαμορφώνεται σε 11,19 φορές, με discount σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η μέση εκτίμηση για την αύξηση των κερδών της αγοράς τόσο για φέτος όσο και για το 2008 συνδυάζεται με την ισχυρή προοπτική των νέων deals, δημιουργώντας ευνοϊκό περιβάλλον στους αναλυτές να αυξήσουν τους στόχους τους σε σχέση με την αρχή του έτους, έπειτα από την ολοκλήρωση ανακοίνωσης των πεπραγμένων του 2006.

Τράπεζες - ΟΤΕ ξεχωρίζουν από τα blue chips

Η άνοδος στις τιμές-στόχους των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης που εμφανίζεται τελευταία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αναθεωρήσεις που παρατηρούνται στις εγχώριες τραπεζικές μετοχές. Έπειτα από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για το τελευταίο τρίμηνο του 2006, σε συνδυασμό με τη δημοσιοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων για την επόμενη τριετία ή και πενταετία (αλλά και την έντονη κινητικότητα σε επίπεδο επιχειρηματικών κινήσεων και συμπράξεων), οι μέσες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Συνολικά, από τις 19 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που έχουν τιμή-στόχο, οι 15 έχουν θετικό upside potential και μόλις 4 αρνητικό. Ειδικά για τις 4 μετοχές, για το αρνητικό θεωρητικά potential αιτία είναι η υπερβάλλουσα απόδοσή τους από τις αρχές τους έτους.

Οι τίτλοι της Ελληνικής Τεχνοδομικής και της ΔΕΗ έχουν αποδώσει 33% και 15% από την 1η Ιανουαρίου και λογικό είναι οι τιμές-στόχοι να υπολείπονται του ταμπλό.

Το υψηλότερο upside potential για την υψηλή κεφαλαιοποίηση αφορά στους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου και της Alpha Bank. Από τις αρχές του Ιανουαρίου η μέση τιμή-στόχος για την Κύπρου έχει αυξηθεί στα 14 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 11,60 ευρώ που είναι η τιμή στο ταμπλό. Το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι 21%, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι αν προσθέσουμε και το προβλεπόμενο μέρισμα, η Κύπρου διαθέτει προσδοκώμενη άνοδο 23,66%.

Η δεύτερη υψηλότερη επίδοση ανήκει στην Alpha Bank καθώς η μέση τιμή-στόχος έχει διαμορφωθεί στα επίπεδα των 29 ευρώ ανά μετοχή και το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται σε 18%, ενώ από τις αρχές του 2006 η απόδοση της μετοχής είναι στο 7,60%, ανάλογη με τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η ΑΤΕbank εμφανίζει επίσης υψηλό περιθώριο ανόδου 21%, αφού η μέση τιμή-στόχος προσεγγίζει τα 4,78 ευρώ από 4,08 ευρώ στο ταμπλό. Επιπρόσθετα, η μετοχή του ΟΤΕ, με μέση τιμή-στόχο τα 25,90 ευρώ και μερισματική απόδοση 3,14% για το 2007, ”δελεάζει” με upside potential 18,35%. Τέλος, ακόμα πέντε τίτλοι (Πειραιώς, Εμπορική, Intralot, EFG Eurobank και Εθνική Τράπεζα) εμφανίζονται με προσδοκώμενη απόδοση άνω του 10%, εάν προστεθεί και η προβλεπόμενη μερισματική απόδοση.

Η δυνατή μεσαία κεφαλαιοποίηση

Πέραν των τραπεζικών μετοχών, υψηλά περιθώρια ανόδου εμφανίζουν και μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Από την αρχή του έτους τα mid caps δείχνουν τα... δόντια τους, με αποδόσεις σε αρκετές περιπτώσεις υψηλότερες από αυτές των blue chips.

Συνολικά, όμως, η υπεραπόδοση των μετοχών του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης για το 2006 και το 2007 έχει αποτυπωθεί και στις τιμές-στόχους, αφού κατά μέσο όρο το upside potential των μεσαίων ”χαρτιών” είναι μικρότερο από την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που ακόμη ξεχωρίζουν. Στις πρώτες θέσεις της λίστας βρίσκονται οι τίτλοι των Σαράντη, Φουρλή, ΟΛΠ (με μία μόνο όμως εκτίμηση), Μαΐλλη και Forthnet, για τις οποίες η προσδοκώμενη άνοδος από τις τιμές-στόχους υπερβαίνει το 20%. Για τη μετοχή του Σαράντη η μέση τιμή-στόχος που έχει τεθεί είναι τα 10,25 ευρώ έναντι 7,76 ευρώ στο ταμπλό και περιθώριο ανόδου 32%. Με περιθώριο ανόδου 29% είναι η μετοχή της Fourlis, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι τα 20,65 ευρώ, ενώ η τρέχουσα αποτίμηση της εταιρείας είναι τα 16,06 ευρώ ανά μετοχή. Για τη μετοχή της Forthnet πρόσφατα η Merrill Lynch έθεσε την τιμή-στόχο στα 16 ευρώ, ενώ η μέση τιμή-στόχος είναι τα 14,50 ευρώ και πιθανό upside 20,23%.

Στις τρεις τελευταίες θέσεις βρίσκονται οι μετοχές της Lamda Development, του Μυτιληναίου και της Νεοχημικής. Οι τιμές-στόχοι των τριών τίτλων φαίνεται να υστερούν σημαντικά από τις αποτιμήσεις στο ταμπλό, αλλά για να απεικονιστεί η πραγματικότητα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι αποδόσεις τους είναι 19%, 23% και 33% αντίστοιχα, λεπτομέρεια που δικαιολογεί πλήρως γιατί οι τιμές-στόχοι υστερούν αισθητά σε σχέση με το ταμπλό.

Το ίδιο συμπέρασμα ισχύει και στις περιπτώσεις της ΣΙΔΕΝΟΡ και της J&P Άβαξ, αφού οι αποδόσεις τους από την αρχή του έτους είναι 41% και 25%, αντίστοιχα. Σε μέσο όρο, η προσδοκώμενη άνοδος των 29 μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης εμφανίζεται ”φτωχή” στο 1,15% (3,88% αν ληφθεί η μερισματική απόδοση). Τα αίτια μάλλον γι’ αυτήν την εικόνα θα πρέπει να αναζητηθούν περισσότερο στην υπεραπόδοση των μετοχών από την αρχή του έτους και στη χρονική υστέρηση των αναλυτών, παρά στο μικρό πραγματικό upside potential που εμφανίζουν οι μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Οι λοιπές δυνάμεις

Από την αρχή του 2007 οι 10 μετοχές έχουν υπεραποδώσει του Γενικού Δείκτη και της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Από τις μετοχές ξεχωρίζει η προσδοκώμενη απόδοση του Νηρέα με 26,71% και τιμή-στόχο τα 5,55 ευρώ, ενώ τα Πλαστικά Θράκης (με μία όμως μόνο εκτίμηση) εμφανίζονται στη δεύτερη θέση της λίστας με 25%.

Ταυτόχρονα, το upside potential της ΑΒ Βασιλόπουλος είναι υψηλό στο 16%, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι τα 17,40 ευρώ ανά μετοχή. Στον αντίποδα η Sprider Stores και οι Μινωικές Γραμμές έχουν ξεπεράσει αισθητά τις μέσες τιμές-στόχους που έχουν προταθεί από τους αναλυτές. Όπως και στις περιπτώσεις της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι αποδόσεις από την αρχή του έτους για τις δύο μετοχές είναι 23,48% για τη Sprider και 19,62% για την κρητική ακτοπλοϊκή εταιρεία.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 466 της εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 23-27/2/2007

** Οι τιμές-στόχοι για Blue Chips, μεσαία κεφαλαιοποίηση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v