Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Οκτώ μετοχές... κόντρα στο ρεύμα!

H επιλογή επιθετικών τίτλων σε δυσμενές κλίμα δεν είναι πάντα η ασφαλέστερη. Μπορεί όμως να αποφέρει υψηλές αποδόσεις αν το κλίμα αλλάξει... Οι μετοχές με τους υψηλότερους δείκτες beta. Ποιες ξεχωρίζουν και γιατί.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Χ.Α.: Οκτώ μετοχές... κόντρα στο ρεύμα!
*** Ο αναλυτικός πίκανας με τα υψηλότερα ετήσια beta στο Χρηματιστήριο Αθηνών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

H επιλογή επιθετικών μετοχών σε ένα δυσμενές χρηματιστηριακό κλίμα δεν είναι σίγουρα η ασφαλέστερη. Μπορεί ωστόσο να αποφέρει πολύ υψηλές αποδόσεις σε περίπτωση που το κλίμα αλλάξει...

Συνήθως σε περιόδους όπου το χρηματιστηριακό κλίμα είναι αρνητικό, όπως η τρέχουσα, οι επενδυτές κατευθύνονται προς ασφαλέστερες επενδυτικές τοποθετήσεις, είτε αυξάνοντας τα μετρητά ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου τους, είτε στρεφόμενοι προς αμυντικότερες μετοχικές θέσεις, είτε, τέλος, ακολουθώντας έναν συνδυασμό των δύο προηγούμενων επιλογών.

Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα τίτλοι με υψηλές μερισματικές αποδόσεις (ΟΠΑΠ, Motor Oil*, F.G. Europe, Πετρόπουλος, Eurobank Properties κ.ά.) έχουν υπεραποδώσει έναντι των υπολοίπων.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και ορισμένοι πιο ριψοκίνδυνοι επενδυτές, οι οποίοι πάνε κόντρα στο ρεύμα και επιλέγουν να αγοράσουν στα τρέχοντα επίπεδα «επιθετικές» μετοχές, πιστεύοντας ότι, λόγω της έντονης πτώσης την οποία έχουν υποστεί κατά τους τελευταίους μήνες, θα μπορούσαν να αποφέρουν υψηλές αποδόσεις σε περίπτωση αναστροφής της επενδυτικής ψυχολογίας στα διεθνή χρηματιστήρια.

Επιθετικές επιλογές θεωρούνται από τους αναλυτές οι τίτλοι που έχουν δείκτη beta υψηλότερο της μονάδας. Για παράδειγμα, κάποια μετοχή, αν έχει δείκτη beta 1,50, σημαίνει ότι για κάθε μεταβολή του Γενικού Δείκτη κατά 1% συνήθως μεταβάλλεται κατά 1,5% προς την ίδια κατεύθυνση. Έτσι, άνοδος 8% του Γενικού Δείκτη αναμένεται ότι κατά μέσο όρο θα οδηγήσει σε +12% τον συγκεκριμένο τίτλο. Αντίθετα, έπειτα από υποχώρηση 8% του Γενικού Δείκτη, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα ακολουθήσει και -12% στην τιμή της μετοχής που έχει beta 1,5...

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό (και προειδοποιώντας ότι σε αρκετές μετοχές της Σοφοκλέους οι συγκεκριμένοι δείκτες δεν επιβεβαιώνονται στατιστικά λόγω του χαμηλού συντελεστή προσδιορισμού R2), παρουσιάζουμε σήμερα, ενδεικτικά, οκτώ μετοχές που συγκαταλέγονται στη λίστα με τα 15 υψηλότερα beta της Σοφοκλέους.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Τα καλά και τα κακά των Βαλκανίων

Η εξαγορά της τουρκικής Finansbank αλλά και η μεγάλη έκθεση της τράπεζας στις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης έχουν ως συνέπεια τα αποτελέσματά της να είναι μεν πιο υψηλά αλλά και ενδεχομένως πιο ευμετάβλητα, ανάλογα με την εκάστοτε πορεία των οικονομιών αυτών.

Κατά την τρέχουσα περίοδο οι αναλυτές και οι επενδυτές παρακολουθούν «από κοντά» και με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στις συγκεκριμένες αγορές και αντιδρούν αναλόγως, πότε αγοράζοντας και πότε ρευστοποιώντας τίτλους.

Επιπλέον, τα μεγάλα κέρδη που έδωσε ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας κατά τα τελευταία χρόνια αποτελούν κίνητρο για όσους ξένους θεσμικούς θέλουν να αντλήσουν ρευστότητα, χωρίς να ρευστοποιήσουν ζημιογόνες θέσεις τους.

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, οι περισσότεροι παλιοί επενδυτές υποστηρίζουν ότι κανένας από αυτούς που αγόρασαν Εθνική και την κράτησαν για πολλά χρόνια δεν βγήκε χαμένος... Ικανοποίησαν τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ: Μονοψήφιο P/E και P/BV μικρότερο του 1

Οι θετικές προοπτικές τις οποίες είχε διαγράψει η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου κατά την περυσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων είχαν ωθήσει την τιμή της μετοχής υψηλότερα από τα 7 ευρώ το καλοκαίρι του 2007. Παρά το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα η διοίκηση των Ελληνικών Καλωδίων επιμένει στις θετικές προοπτικές που υπάρχουν στον κλάδο, η τιμή της μετοχής διαπραγματεύεται λίγο πάνω από τα 3,5 ευρώ και αρκετά κοντά στο ελάχιστο του τελευταίου δωδεκαμήνου.

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται γύρω στα 100 εκατ. ευρώ, αρκετά χαμηλότερη από τη λογιστική αξία της, οδηγώντας σε δείκτη P/E λίγο πάνω από τις 6 φορές (με βάση τα περυσινά κέρδη των 16 εκατ. ευρώ)... Όσον αφορά δε στην πτώση των κερδών κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, η διοίκηση των Ελληνικών Καλωδίων την αποδίδει σε έκτακτους παράγοντες, όπως η μειωμένη παραγωγή λόγω επενδύσεων στο εργοστάσιο.

ΜΑΞΙΜ: Οι κατά καιρούς φήμες...

Η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης είναι πολύ χαμηλή (μόλις 4 εκατ. ευρώ) και πολύ μικρότερη από τη λογιστική αξία της (22,3 εκατ. στις 31/12/2007). Ωστόσο, οι οικονομικές επιδόσεις της ΜΑΞΙΜ - Περτσινίδης είναι φτωχές (λόγω της γενικότερης κρίσης που πλήττει τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο) και το μέλλον της αβέβαιο. Τα περυσινά αποτελέσματα της εταιρείας ήταν ζημιογόνα (-0,89 εκατ.) και θα εμφανίζονταν πολύ χειρότερα αν δεν είχαν επηρεαστεί εκτάκτως από την κερδοφόρα πώληση ενός οικοπέδου της.

Κατά καιρούς ο τίτλος παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις, άλλοτε εξαιτίας φημών ότι πωλείται ως «όχημα» και άλλοτε όταν τέτοιου είδους φήμες διαψεύδονται... Το περυσινό καλοκαίρι η μετοχή είχε σκαρφαλώσει έως και τα 93 λεπτά, ενώ τώρα διαπραγματεύεται κάτω και από τα 30!

ΚΡΕΚΑ: Με τη λογική του ελατηρίου

Η μετοχή εκτοξεύτηκε προς τα τέλη του 2007 έως και τα 4 ευρώ, λόγω φημών για επικείμενο deal και εξαιτίας της δραστηριοποίησης γνωστού λόμπι. Ωστόσο, ούτε deal έγινε ούτε οι προβλέψεις της εισηγμένης για το 2007 επιβεβαιώθηκαν στην πράξη. Από τα 4 ευρώ, ο τίτλος της εταιρείας «ξεφούσκωσε» έως και το 1,04 ευρώ. Στη συνέχεια ανέκαμψε λειτουργώντας με τη λογική του ελατηρίου, εμφανίζοντας μάλλον επιθετική διάθεση κάθε φορά που τείνουν να καλλιεργηθούν κάποιες ανοδικές προσδοκίες στη χρηματιστηριακή αγορά.

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση ύψους 12 εκατ. της ΚΡΕΚΑ είναι μεν χαμηλότερη από τη λογιστική αξία της (15,1 εκατ. στις 31/12/2007), πλην όμως φαντάζει «αλμυρή» με βάση τόσο την κερδοφορία (344 χιλιάδες πέρυσι, αλλά θα ήταν οριακή αν δεν υπήρχε επιδότηση επιτοκίου επειδή η εισηγμένη έχει έδρα στον νομό Καβάλας) όσο και τον χαμηλό δείκτη κεφαλαιακής διάρθρωσης (λόγω του νόμου, ωστόσο, οι τράπεζες της έχουν δώσει υψηλά μακροπρόθεσμα δάνεια). Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση της ΚΡΕΚΑ αισιοδοξεί για καλύτερες οικονομικές επιδόσεις στο μέλλον.

ΚΟΥΜΠΑΣ: Πολλές μετοχές, πολλά ακίνητα και πολλά δάνεια

H Κούμπας διαθέτει συμμετοχές σε εισηγμένες και μη εταιρείες, έχοντας παράλληλα «φορτωθεί» και με σημαντικό ύψος δανειακών κεφαλαίων (175 εκατ. στις 31/12/2007, με συνολικό ενεργητικό 248,5 εκατ. και καθαρή θέση 44,1 εκατ.). Μετά και τις τελευταίες επενδύσεις της, μεγάλο ποσοστό της εταιρείας αφορά στην αγορά ακινήτων, ενώ από τις υπόλοιπες τοποθετήσεις της ξεχωρίζουν αυτές στο νοσοκομείο Metropolitan, στον όμιλο Marfin, στη θυγατρική Eurobrokers κ.λπ.

Λόγω της σύνθεσης του μετοχικού χαρτοφυλακίου αλλά και των σημαντικών θέσεων σε τίτλους εισηγμένων εταιρειών με παράλληλο δανεισμό από τις τράπεζες, ο τίτλος της Κούμπας συγκαταλέγεται δίκαια στους πλέον επιθετικούς της αγοράς. Αυτό που κάθε φορά έχει σημασία είναι να διερευνάται αν η μετοχή διαπραγματεύεται με discount ή όχι σε σύγκριση με τη λογιστική αξία της.

RILKEN: Θυγατρική πολυεθνικής με αποτίμηση... περιφέρειας!

Η εταιρεία του πολυεθνικού ομίλου Henkel διαπραγματεύεται στη Σοφοκλέους με κεφαλαιοποίηση μόλις 25 εκατ. ευρώ, όταν στις 31/12/2007 τα ίδια κεφάλαιά της βρίσκονταν στα 17,7 εκατ. ευρώ.

Οι διακυμάνσεις της Rilken το τελευταίο δωδεκάμηνο ήταν εντονότατες, καθώς το μέγιστο διαμορφώθηκε στα 15,50 ευρώ (εν μέσω οργίου φημών για πώληση της εταιρείας πότε στον Λαυρεντιάδη και πότε αλλού), το ελάχιστο στα 4,70 ευρώ και η τρέχουσα τιμή ανέρχεται γύρω στα 7,15 ευρώ...

Από πλευράς κερδοφορίας, οι αριθμοί τους οποίους επιτύγχανε η Rilken επί εποχής Καβαλιεράτου φαντάζουν άπιαστοι... Πέρυσι, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν μόλις στις 101 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, για φέτος οι προοπτικές δείχνουν αρκετά καλύτερες, καθώς η εταιρεία έχει αναλάβει την εμπορία των καλλυντικών της Henkel, ενώ θα υπάρξουν οφέλη από τη συστέγαση της εισηγμένης στα γραφεία της Henkel Hellas. Εφόσον το come back της Rilken θα είναι ισχυρό, τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια αποδοτική πορεία σε μονιμότερη βάση και για τη μετοχή της.

AXON: «Όχημα» για εταιρείες του βασικού μετόχου

Από τις επιθετικότερες επιλογές της Σοφοκλέους, καθώς όποτε το κλίμα στην αγορά θερμαίνεται ο βασικός μέτοχός της συχνότατα προχωρά σε σειρά κινήσεων εξαγορών (συνήθως εταιρειών δικών του συμφερόντων) και λοιπών deals.

Ειδικότερα όσον αφορά στο επόμενο χρηματιστηριακό rebound, ο κ. Θωμάς Λιακουνάκος προγραμματίζει τα εξής για την εισηγμένη: Πρώτον, την αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και με συμμετοχή ξένων επενδυτών. Δεύτερον, την απόκτηση συμμετοχών σε επιχειρήσεις από τον κλάδο των νερών. Τρίτον, την απόκτηση συμμετοχής στην εταιρεία Κέρδος. Τέταρτον, τη δραστηριοποίηση στο real estate. Πέμπτον, την αύξηση κεφαλαίου με συμμετοχή ξένων επενδυτών στη θυγατρική Euromedica. Έκτον...

ALPHA ΓΚΡΙΣΙΝ: Ποντάροντας στις προσδοκίες

Παρά το γεγονός ότι φέτος αναμένεται βελτίωση του κύκλου εργασιών και των κερδών της τάξης του 50% (έχει προστεθεί και η δραστηριότητα στον τομέα των κλιματιστικών), η πορεία της μετοχής βασίζεται κυρίως στα κέρδη που θα αρχίσει να παρουσιάζει η εισηγμένη από το 2010 και μετά.

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Alpha Γκρίσιν ανέρχεται γύρω στα 31,4 εκατ. ευρώ και είναι πολύ υψηλότερη από τη λογιστική αξία της (ωστόσο, στην τελευταία δεν περιλαμβάνεται υπεραξία πολλών εκατομμυρίων ευρώ). Το P/E της μετοχής είναι υψηλό και η μερισματική απόδοση χαμηλότερη από τη μέση της αγοράς.

Η ουσία είναι ότι οι προσδοκίες των μετόχων βασίζονται στις επιλογές τις οποίες έχει κάνει η Alpha Γκρίσιν σε ακίνητα χωρών της ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Ρουμανία κ.ά.) καθώς και στις αιτήσεις για μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε συνεργασία με την Deutsche Bank.

Η μετοχή της εισηγμένης συγκαταλέγεται στις πλέον επιθετικές της Σοφοκλέους, καθώς σε περιόδους όπου το χρηματιστηριακό κλίμα είναι πτωτικό η αγορά τείνει να ποντάρει περισσότερο στα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων, παρά στις μελλοντικές προσδοκίες τους. Το αντίθετο συμβαίνει σε περιόδους χρηματιστηριακής ανόδου.
 
* Η μετοχή της Motor Oil δέχτηκε πιέσεις λόγω της αναδιάρθρωσης στον δείκτη MSCI αλλά και της αποκοπής μερίσματος.

**Αναδημοσίευση από το φύλλο 532 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 30/5 - 3/6/2008.

*** Ο αναλυτικός πίνακας με τα υψηλότερα ετήσια beta στο Χρηματιστήριο Αθηνών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v