Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση του Euro2day για το εξάμηνο Eurobank

Οι χορηγήσεις από τη Νέα Ευρώπη θα είναι ο καταλύτης για τα κέρδη 6μήνου της Eurobank, σύμφωνα με δημοσκόπηση του euro2day σε 12 αναλυτές. Αντίθετα, αδύναμα εκτιμώνται τα έσοδα από το trading. Οι προβλέψεις.

Δημοσκόπηση του Euro2day για το εξάμηνο Eurobank
Στα 444 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου 2008 της Eurobank, καταγράφοντας άνοδο 6,5%, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 12 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial News.

Προβλέψεις παρείχαν οι: Dresdner Kleinwort, UBS, Euroxx Securities, Goldman Sachs, HSBC Pantelakis Securities, JP Morgan, Keefe, Bruyette & Woods, Marfin Analysis, Merrill Lynch, National - P&K Securities, Pireaus Securities, Proton Bank.

To εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται μεταξύ 434,4 εκατ. και 454 εκατ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές τονίζουν τις προβλέψεις για ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων από τη ΝΑ. Ευρώπη αλλά και τη μείωση των εσόδων από χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Η κ. Σ. Σκούρτη της HSBC εκτιμά ισχυρή αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους, ωστόσο τονίζει ότι τα αδύναμα έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές θα "βαρύνουν" στην τελική εικόνα.

Προσοχή θα δώσει στις αυξήσεις και στα speads των χορηγήσεων και των καταθέσεων αλλά και στα σχόλια της διοίκησης για τις προοπτικές που προδιαγράφονται στο γ΄ και δ΄ τρίμηνο.

Ο κ. Κ. Μανωλόπουλος της Marfin Analysis αναφέρει ότι η κύρια αιτία για τη σχετικά αδύναμη αύξηση των καθαρών κερδών σχετίζεται μεταξύ άλλων με τα έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, θα εστιάσει την προσοχή του στις νέες καταθέσεις, στην κεφαλαιακή θέση αλλά και στον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας. Ο κ. Μανωλόπουλος πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα θα πληγούν κατά 12 εκατ. ευρώ λόγω της Δίας ΑΕΕΧ.

Η κ. Ν. Ρουμάντζη της Piraeus Sec. προέβλεψε ότι οι όγκοι (volumes) στο β΄ τρίμηνο θα είναι ισχυροί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με τους ρυθμούς ανάπτυξης άνω του μέσου όρου της αγοράς, υποθέτοντας πάντοτε ότι η πιστωτική κρίση δεν επηρέασε ακόμη την πλευρά του δανεισμού.

Η ίδια αναμένει καλά αποτελέσματα από τις δραστηριότητες στη Νέα Ευρώπη, τονίζοντας πως οι προμήθειες θα επηρεαστούν από τις αδύναμες συνθήκες που επικρατούν στις αγορές.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους προβλέπεται να ανέλθουν στο 1,154 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 24,4%, ενώ το εύρος των προβλέψεων κυμαίνεται μεταξύ 1,148 και 1,164 δισ. ευρώ.

Ο κ. Λιανέρης της Proton εκτίμησε ότι η εικόνα θα είναι ανάλογη με εκείνη του α΄ τριμήνου, επισημαίνοντας ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους πιθανόν να επιβραδυνθούν ελαφρώς, αλλά θα σε κάθε περίπτωση θα παραμείνουν ισχυρά.

Ο κ. Ν. Κοσκολέτος της National Sec. - P&K προέβλεψε ότι η Eurobank θα καταγράψει ισχυρά καθαρά έσοδα από τόκους κυρίως λόγω των δραστηριοτήτων από το εξωτερικό, καθώς σχεδόν το 50% από τα δάνεια θα προέρχεται από δραστηριότητες εκτός της Ελλάδας.

Ο ίδιος θα δώσει έμφαση στις δραστηριότητες στην Πολωνία όπου τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου "υποδήλωσαν" ισχυρή κερδοφορία.

Ο κ. Αλ. Κυρτσής της UBS θα εστιάσει την προσοχή του στην πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους, δεδομένης της πίεσης στα spreads των καταθέσεων, αλλά και στην πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι αμοιβές (fees) θα είναι σχετικά αδύναμες δεδομένων των συνθηκών στις αγορές και της μειωμένης δραστηριότητας στο investment banking.

Tα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες εκτιμάται ότι θα τρέξουν με ρυθμό 16% στα 306 εκατ. ευρώ, ενώ το εύρος των προβλέψεων διαμορφώνεται μεταξύ 300 και 309 εκατ. ευρώ.

Η κ. Μ. Κανελλοπούλου της Euroxx εκτίμησε ότι οι αμοιβές θα ενισχυθούν από τις χορηγήσεις στη Νέα Ευρώπη, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους θα ευνοηθούν από την ισχυρή αύξηση σε καταθέσεις και χορηγήσεις.

Αναμένει άλλο ένα ισχυρό εξάμηνο για την τράπεζα, με τις κύριες τραπεζικές δραστηριότητες να ενισχύουν τα καθαρά κέρδη.

Για το β΄ τρίμηνο τα καθαρά κέρδη, τα καθαρά έσοδα από τόκους και τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες προβλέπεται να ανέλθουν σε 229,1,  587,5 και 157 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η κ. Τ. Gold της Dresdner Kleinwort εκτίμησε πως η πίεση στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο στο α΄ τρίμηνο. Πρόσθεσε πως προσοχή θα πρέπει να δοθεί όχι τόσο στα αποτελέσματα της Eurobank όσο στο μελλοντικό guidance της τράπεζας και στην πιθανότητα της αναθεώρησης των στόχων.

Η Eurobank ανακοινώνει αποτελέσματα στις 30 Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v