Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγορές μετρούν τώρα το «Trump Effect»

Οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και τα δεδομένα για τις ισοτιμίες και τα εμπορεύματα. Το μήνυμα Ντράγκι για τα επιτόκια. Τι δείχνει η διαφοροποίηση του Γενικού Δείκτη με τον τραπεζικό.

Οι αγορές μετρούν τώρα το «Trump Effect»
  • του Αναστάσιου Τσομπανίδη

Τα πρώτα στοιχεία του ελληνικού ΑΕΠ για το 2018 κατέδειξαν αύξηση 0.8% για το α' τρίμηνο και 2,3% σε ετησιοποιημένη βάση. Το τελευταίο, εάν τελικά επιτευχθεί στο σύνολο της χρονιάς, θα είναι εντός των προσδοκιών όλων των μερών. Μένει όμως από αυτή την μεταβολή να πραγματωθούν νέες ιδιωτικές επενδύσεις, εγχώριες και διεθνείς, που θα είναι το κλειδί για την βιώσιμη έξοδο από την πολυετή ύφεση.

Το «Trump Effect» αρχίζει να ποσοτικοποιείται και να δείχνει το ενδεικτικό μέγεθος των απωλειών που μπορούν να καταγραφούν και στην οικονομία των ΗΠΑ (αγροτικός τομέας, λιπάσματα, πετροχημικά).

Η σημαντική ανατροπή στις συσχετίσεις κάποιων δεικτών με συγκεκριμένες εξελίξεις έχει αρχίσει και καταγράφεται. Σημαντικό παράδειγμα όχι μόνον η άνοδος αλλά η πτώση του χρυσού, κατά τον τελευταίο χρόνο, παρότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις, με τα υπάρχοντα μοντέλα αξιολόγησης, έδειχναν την αντίθετη κατεύθυνση. Αντίθετα η διαχρονική εξέλιξη του δείκτη τιμών του πετρελαίου ενσωματώνει πολύ περισσότερο τις εκάστοτε γεωπολιτικές μεταβολές σε σχέση με το παρελθόν.

Ο Διοικητής της EKT Μάριο Ντράγκι υπονόησε την ανάγκη διατήρησης των επιτοκίων του ευρώ σε μηδενικά επίπεδα για τους επόμενους 11 μήνες έως την λήξη της θητείας του. Επίσης αξιολογεί ως εύθραυστες παραμέτρους για την ευρωζώνη την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, αλλά και την μελλοντική κατάσταση της κινεζικής οικονομίας. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρέθηκε στο 2% τον Ιούνιο δηλαδή εντός των προβλέψεων κάτι που μαζί με τις εκφάνσεις του «Trump Effect» αιτιολογεί την άποψη Ντράγκι για τα επιτόκια που ήδη αναφέραμε.

Η κυοφορούμενη γαλλογερμανική πρωτοβουλία για ενιαίο προϋπολογισμό ευρωζώνης φαντάζει ακόμη μακρινή αφού απαιτεί βαθιές συγκλίσεις με βάση την δομή και τις αδυναμίες της οικονομίας κάθε κράτους μέλους της ευρωζώνης. Ισχυρή ένδειξη για αυτό είναι ότι η πολυπόθητη δημοσιονομική σύγκλιση, που μετρά σχεδόν 25 χρόνια, και ακόμη δεν έχει επιτευχθεί στο βάθος που είχε τουλάχιστον προδιαγραφεί.

Αμερικανικές Μετοχές (Δείκτης S&P 500)

Την τάση διολίσθησης του αντιπροσωπευτικού δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα εύρους είχε σκανάρει το υπόδειγμά μας από την αναφορά μας στις 9/6. Το νέο στίγμα, εφόσον οι αρρυθμίες και η σχετικά υψηλότερη μεταβλητότητα στις αγορές συνεχιστούν, είναι οι 2.630 μονάδες με ενδιάμεσο σταθμό τις 2.670 μονάδες. Στον απόηχο του “Trump Effect” άρχισαν να δημοσιεύονται εκτιμήσεις για τις πρώτες ζημιές, από την αλυσίδα των δασμών, σε ευαίσθητους κλάδους της οικονομίας των ΗΠΑ με καταρχήν περισσότερο βαλλόμενο τον αγροχημικό τομέα.

Αμερικανικές μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης (Δείκτης Νasdaq)

Η εβδομαδιαία μείωση της χρηματιστηριακής αξίας του δείκτη κοντά στο 4% επιβεβαιώνεται από την σημαντική αύξηση του δείκτη ημερήσιας μεταβλητότητας των αμερικανικών μετοχών ιδιαίτερα δε της μικρής κεφαλαιοποίησης. Πρόσθετος επιβαρυντικός παράγοντας η σημείωση ιστορικά υψηλού για τον Nasdaq λίγο πάνω από τις 7.300 μονάδες, περιοχή που είχε εντοπίσει και το δικό μας σκανάρισμα, κατέδειξε διόρθωση με στήριξη στην περιοχή των 7.050 μονάδων. Εάν η νευρικότητα και η αβεβαιότητα των επενδυτών παραμείνει το επόμενο σημαντικό επίπεδο στήριξης θα εντοπισθεί περί τις 6.950 μονάδων.

Πορεία Δείκτη Nasdaq (Ιανουάριος 2017-Ιούνιος 2018) 

Βρετανικές μετοχές (Δείκτης FTSE-100)

Οι αγορές μετοχών είναι πάντα ταχύτατες στην προεξόφληση σημαντικών παραμέτρων. Ετσι η περί το 25% άνοδος του δείκτη, δύο χρόνια μετά το θετικό δημοψήφισμα για το Brexit,υποδεικνύει ότι οι αγορές καταθέτουν ψήφο εμπιστοσύνης για την αντιστάθμιση των αρνητικών με τις ευρύτερα θετικές μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις του Brexit στα μεγέθη της βρετανικής οικονομίας καθώς και των εταιρικών αποτελεσμάτων. Αυτό που χρειάζεται είναι χρόνος για να υπάρξουν αξιόπιστες προβλέψεις ως προς το μέγεθος των θετικών αποτελεσμάτων. Οσον αφορά την τεχνική μας αξιολόγηση καταρχήν διατηρείται η προς το παρόν ισχυρή στήριξη των 7.600 μονάδων (αναφορά της 23/6).Σε περίπτωση πάντως πτωτικής παραβίασης αυτού του επιπέδου θα δημιουργηθεί ένα πτωτικό χάσμα που μπορεί να οδηγήσεις τις βρετανικές μετοχές στην περιοχή των 7.350 μονάδων.

Ιταλικές Μετοχές (Δείκτης ΜΙΒ 30)

Οι επενδυτές οδήγησαν τις αντιπροσωπευτικότερες ιταλικές μετοχές στην περιοχή των 21400 μονάδων επίπεδο που σκάναρε το υπόδειγμά μας στην αναφορά της 23/6, (συγκεκριμένα στις 21350 μονάδες). Η ραγδαία αλλαγή στάσης της νέας ιταλικής κυβέρνησης σε ζωτικά θέματα «διαβάστηκε» από τις αγορές ως σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Εάν αυτό εμπεδωθεί θα αποκατασταθεί και πάλι συσχέτιση των τιμών των ιταλικών μετοχών με τα κυριότερα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια που καθορίζουν τις παγκόσμιες εξελίξεις. Μένει όμως χρόνος για αυτή την αποκατάσταση.

Ελληνικές μετοχές (Γενικός Δείκτης)

Η αγορά διάβασε ως ουδέτερο το αποτύπωμα των αποφάσεων του Eurogroup της 21/6 αφού σε έξι συνεδριάσεις η πορεία του Γενικού Δείκτη δεν είναι καν θετική. Εφόσον παραβιασθεί καθοδικά η ισχυρή στήριξη του εύρους 730-740 μονάδων τότε μπορεί να υπάρχει χάσμα (gap) προς τις 700 μονάδες. Επίσης στο διάγραμμα της σχετικής απόδοσης του Γενικού με τον Τραπεζικό Δείκτη καταγράφεται, λόγω και των γνωστών προβλημάτων των τραπεζών, η σημαντική υποαπόδοση στα θετικά, αλλά και η μεγαλύτερη αρνητική απόδοση των τραπεζικών μετοχών σε χρονικά διαστήματα της περιόδου Ιούνιος 2017-Ιούνιος 2018.

Η υψηλή βαρύτητα των τραπεζικών μετοχών στον Γενικό Δείκτη δεν επιτρέπει στον τελευταίο να καταγράφει με αντιπροσωπευτικό τρόπο την διαχρονική πορεία των ελληνικών μετοχών. Ετσι με τον δείκτη στην μακρά περίοδο Ιούνιος 2009-Ιούνιος 2018 να καταγράφει συνολικές απώλειες άνω του 70% αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν εμποροβιομηχανικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης με απόδοση άνω του 100%.

Συγκριτική πορεία Γενικό Δείκτη-Δείκτη Τραπεζών (Ιανουάριος 2017-Ιούνιος 2018)

Iσοτιμία Ευρώ- Δολαρίου

Στη βασική ισοτιμία, εάν και διατηρείται στο εκτιμώμενο εύρος 1,15-1,17, το υπέρ του ευρώ βραχυπρόθεσμο αποτύπωμα της συμφωνίας της Ε.Ε για το μεταναστευτικό δεν δίνει καμία ουσιαστική ένδειξη για ευσταθή ανοδική κίνηση του ευρώ. Σκανάροντας με το υπόδειγμά μας βλέπουμε σαφώς φωτεινότερες ενδείξεις για μεσοπρόθεσμη διατήρηση της ανοδικής κίνησης του δολαρίου. Κρίσιμο σημείο θα αποτελεί η διάσπαση της σημαντικής αντίστασης των 1,15 δολαρίων ανά ευρώ.

Ισοτιμία Ευρώ-Στερλίνας

Το βρετανικό νόμισμα έχει αποκτήσει μια σχετικά ισχυρή συμπεριφορά έναντι του ευρώ που αποτυπώνεται στο εύρος (range) των 0,8730-0,8850.Η πρόσφατη προσέγγιση των 0,89 της λίρας έναντι του ευρώ αποτελεί και τοπικό υψηλό δύο μηνών (1/5/18-29/6/18) για το ευρωπαϊκό νόμισμα. Παραμένουμε όμως μεσοπρόθεσμα θετικοί για την βρετανική λίρα με καθοριστικά επίπεδα αντίστασης που πρέπει να υπερβεί τα 0,8730 και 0,87 της λίρας έναντι του ευρώ.

Ισοτιμία Δολαρίου-Γιέν

Η ισοτιμία παραμένει σε ένα στενό εύρος ισορροπίας που στενεύει και κινείται από τα 109-111 γιέν ανα δολάρια. Τόσο η στήριξη όσο και η ζώνη αντίστασης παραμένουν δύσκολο να ανατραπούν τουλάχιστον με βάση την εξέλιξη των θεμελιωδών μεγεθών και τις θετικές διμερείς οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών που δεν επηρεάζονται ουσιωδώς από το μπαράζ των αυξημένων δασμών που έχει επιβάλλει η Προεδρία Τράμπ.

Χρυσός

Επιβεβαιώθηκε, από την αναφορά μας στις 23/9, η παραβίαση του πρώτου επιπέδου στήριξης των 1275 δολαρίων ενώ με δεδομένη την αδυναμία των πυκνών γεωπολιτικών εξελίξεων να επηρεάζουν πλέον θετικά την τιμή του πολύτιμου μετάλλου θεωρούμε πιθανότερη την απόπειρα διάσπασης του σημαντικού επιπέδου των 1240 δολαρίων ανά ουγγιά.

Η πορεία του χρυσού (Ιανουάριος 2017-Ιούνιος 2018)

Πετρέλαιο

Με τα γεωπολιτικά να επηρεάζουν πολύ περισσότερο, από ότι στο παρελθόν, την τιμή του μαύρου χρυσού, το υπόδειγμά μας αστόχησε να εντοπίσει την ανοδική πορεία του πετρελαίου προς την περιοχή των 80 δολαρίων ανά βαρέλι. Στο εξής θεωρούμε σημαντική την εμπέδωση του εύρους των 80-82 δολαρίων αφού η καθαρά κερδοσκοπική αυτή αγορά αυτό που κάνει είναι να αποτυπώνει χρηματιστηριακά τους συσχετισμούς δυνάμεων σε σχέση με το ύψος της μελλοντικής παραγωγής που θα επικρατήσει ανάμεσα στα τρία blocks χωρών που έχουν σχηματισθεί στα πλαίσια του ΟΠΕΚ, καθώς και τον μη συστημικό ρόλο των Ιράν και Βενεζουέλας.

Πορεία πετρελαίου Brent (Ιανουάριος 2017-Ιούνιος 2018)

* Η στήλη είναι ευγενική χορηγία της "Φoυρλής Συμμετοχών"


* Στον ρόλο του scanner o Τσομπανίδης Αναστάσιος πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος

Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από τον ελληνικής τεχνογνωσίας commodities trading advisor VECTORS LLC μέλους της NFA (National Futures Association) Αμερικής.

Τo παρόν άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή και δεν παραπέμπει σε σύσταση αγοράς η πώλησης χρηματιστηριακών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v