Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρίση στις αναδυόμενες και οι «πληγές» του ΧΑ

Πληθαίνουν οι «σκιές» πάνω από τις αναδυόμενες αγορές, την ώρα που το ελληνικό Χρηματιστήριο ταλανίζεται από το short selling κάποιων hedge funds. Οι αντοχές της Wall Street και τα κρίσιμα επίπεδα για ευρωαγορές, νομίσματα και εμπορεύματα.

Η κρίση στις αναδυόμενες και οι «πληγές» του ΧΑ

Εκτός από την συναλλαγματική και κρίση ομολόγων και μετοχών στις αναδυόμενες αγορές (Τουρκία, Ρωσία, Αργεντινή) σημαντικός προβληματισμός αποτυπώνεται και στην συνεχιζόμενη διατήρηση του μεν βασικού δείκτη των αμερικανικών μετοχών (Dow Jones) κοντά στα ιστορικά του υψηλά με περιορισμένη τρέχουσα διόρθωση, τη στιγμή που οι υπόλοιποι δείκτες (S&P και Nasdaq) εάν και σε μικρή διορθωτική πορεία βρίσκονται κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα που σημείωσαν κατά τον Αύγουστο.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που και επίσημα υποβαθμίστηκε στις αναδυόμενες αγορές από το 2015, συνεχίζει να κυριαρχείται από πωλήσεις short selling κάποιων hedge funds. Οι επαγγελματίες της κατηγορίας θεωρούν ότι δεν εφαρμόζεται ρεαλιστικό σενάριο στον ρυθμό της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με αποτέλεσμα να προεξοφλούν, μάλλον υπερβολικά, την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων μέσα στο 2019. Πάντως σε πρόσφατη τακτική αναφορά της Τράπεζας Ελλάδος για το β τρίμηνο 2018 αναφέρεται ότι ο ρυθμός μείωσης των NPLs υπερέβη μεν τις προβλέψεις αλλά στο σκέλος των οργανικών εσόδων δεν καταγράφεται αστάθεια.

Η Πρόεδρος του SSM (Εποπτικός μηχανισμός σταθερότητας των τραπεζών στην Ευρωζώνη) εκτίμησε ότι μεγάλο μέρος των ευρωπαικών αγορών Real Estate βρίσκονται σε υπερθέρμανση εφιστώντας με τον τρόπο της την προσοχή των επενδυτών.

Η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ β΄ τριμήνου κατά 1,8% σε ετήσια βάση είναι μεν ένα θετικό στοιχείο αλλά απέχει μακριά από τη διαπίστωση ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα momentum μεγέθυνσης.

Χαμηλότερα των προβλέψεων κινήθηκε η άνοδος των βιομηχανικών παραγγελιών στην Γερμανία τον Αύγουστο (0,9% έναντι πρόβλεψης 1,7%). Στοιχείο που σε συνδυασμό και άλλων απομακρύνουν την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ πριν τον Οκτώβριο 2019 όταν και λήγει η θητεία του Μ.Ντράγκι.

Οι σταθερά αυξανόμενες εβδομαδιαίες θέσεις εργασίας πλην αγροτικού τομέα στις ΗΠΑ αντισταθμίζονται και από αντίρροπα στοιχεία όπως η μειωμένη καταναλωτική εμπιστοσύνη (Απρίλιος) και βιομηχανική παραγωγή (Μαίος). Ωστόσο δεν έχει ανατραπεί η δηλωμένη πρόθεση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (FED) για μια πρόσθετη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου μέσα στο Σεπτέμβριο.

To οικονομικό δόγμα “Trump” συνεχώς αναθεωρείται με επιλεκτικές διαφοροποιήσεις ανάλογα και με τις διεθνείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις που καθορίζονται από την Προεδρία του. Τελευταία εξέλιξη η σύναψη ευνοϊκών διμερών οικονομικών σχέσεων με το Μεξικό και αντίθετα η διατήρηση υψηλών δασμών σε σημαντικό μέρος του διμερούς εμπορίου με τον άλλοτε ισχυρό οικονομικό εταίρο των ΗΠΑ, τον Καναδά.

Αμερικανικές Μετοχές (Δείκτες Dow Jones S&P 500)

Oι μετοχές των τριάντα αμερικανικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν συνάντησαν τα ιστορικά υψηλά των 26.616 μονάδων σε ένα ακόμη μίνι ράλι που κάλυψε τις περισσότερες συνεδριάσεις του Αυγούστου, Παραμένουν όμως σε αντικειμενικά υψηλά επίπεδα. Το υπόδειγμά μας σκανάρει ως κρίσιμη στήριξη τις 25.800 μονάδες ενώ σε περίπτωση διάσπασης το επόμενο τεστ θα είναι οι 25.400 μονάδες.

Οι τιμές των μετοχών των 500 εταιρειών που καταρτίζουν τον αντιπροσωπευτικότερο δείκτη S&P μετά την υλοποίηση ενός νέου ιστορικού υψηλού (στις 2.900,62 μονάδες στην συνεδρίαση της 29/8) έχουν ως κρίσιμο σημείο αλλαγής βραχυχρόνιας τάσης τις 2.850 μονάδες. Διαφορετικά η πληθωριστική στάση στις αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών, χωρίς την υποστήριξη πάντοτε των θεμελιωδών μεγεθών, μπορεί να οδηγήσει τον δείκτη και στις 3.000 μονάδες.

Δείκτης S&P 500, περίοδος Σεπτέμβριος 2017-Σεπτέμβριος 2018

Αμερικανικές Μετοχές Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (Δείκτης Νasdaq)

Και ο τεχνολογικός δείκτης κατέγραψε στις 30/8 νέο ιστορικό υψηλό στις 7.691 μονάδες ενώ μέσα σε πέντε συνεδριάσεις ακολούθησε μια υγιής διόρθωση. Σημαντική στήριξη σκανάρουμε στις 7.400 μονάδες. Αρνητικοί πάντως προβληματισμοί εκφράζονται από τη διάσπαση της κεφαλαιοποίησης των 1 τρισ. δολαρίων για την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon. Αποτίμηση, κατά πολλούς δυσανάλογη των πωλήσεων καθώς και του έξυπνου τεχνολογικού κεφαλαίου που διαθέτει η εταιρεία.

Βρετανικές μετοχές (Δείκτης FTSE 100)

Το ιστορικό υψηλό των 7.903 μονάδων, που καταγράφηκε στις 22/5, έχει ακολουθήσει μια μεσοσταθμική διόρθωση της τάξης του 6,5% στην κεφαλαιοποίηση των 100 μεγαλύτερων βρετανικών εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη. Επόμενη σημαντική στήριξη σκανάρεται στην περιοχή των 7.200 μονάδων.

Γερμανικές Μετοχές (Δείκτης DAX)

Ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, ξεκινώντας από το τοπικό υψηλό των 12.833 μονάδων στην συνεδρίαση της 1/8 εν συνεχεία έσπασε και το επίπεδο μεσοπρόθεσμης στήριξης των 12.200 μονάδων που το υπόδειγμά μας είχε έγκαιρα σκανάρει και ενσωματώσει σε αναφορά του περασμένου Ιουνίου. Επόμενη σημαντική στήριξη για την κεφαλαιοποίηση των 30 γερμανικών εταιρειών είναι οι 11.800 μονάδες.

Δείκτης DAX 30, περίοδος Σεπτέμβριος 2017-Σεπτέμβριος 2018

Ελληνικές μετοχές (Γενικός Δείκτης)

Μέσα σε έντονα τραπεζοκεντρική και σχεδόν ελεύθερη πτώση βρέθηκαν οι περισσότερες ελληνικές μετοχές κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε. Πάντοτε όμως υπάρχουν μετοχές που διαφοροποιούνται από την καθοδική αυτή πορεία καταγράφοντας κατά την τελευταία τριετία αποδόσεις ακόμη και άνω του 200%. Αυτο μάλιστα επιβεβαιώνεται και από τις δημόσιες ανακοινώσεις πολλών εισηγμένων εταιρειών που καταγράφουν ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς ανόδου των κερδών τους για το α εξάμηνο 2018. Το αποτέλεσμα είναι οι μεταβολές του Γενικού Δείκτη να μην αντικατοπτρίζουν αντιπροσωπευτικά την πραγματικότητα. Το ζητούμενο παραμένει η σταθεροποίηση του Δείκτη στην περιοχή των 700 μονάδων μιας και στα επίπεδα αυτά μπορεί να ισχύσει η θεωρία του τεντωμένου ελατηρίου. Εαν αυτό δεν επιτευχθεί η αγορά μπορεί να δοκιμάσει και το επίπεδο των 670 μονάδων

Γενικός Δείκτης Χρηματιστηρίου Αθηνών περίοδος Σεπτέμβριος 2017-Σεπτέμβριος 2018

Iσοτιμία Ευρώ- Δολαρίου

Σε ένα σχεδόν απόλυτα γεωμετρικό σχήμα V κινήθηκε η ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ. Στο πρώτο μισό του Αυγούστου το δολάριο κινήθηκε ανοδικά προς το τοπικό υψηλό των 1,1297 δολαρίων (15/8) και εν συνεχεία ανάκτησε όλο το χαμένο έδαφος κατακτώντας το τοπικό χαμηλό των 1,1733 δολαρίων ανα ευρώ (22/8).Η τωρινή στασιμότητα υποδηλώνει το επίπεδο των 1,1530-1,1550 ως κρίσιμο εύρος για αλλαγή κατεύθυνσης, χωρίς το υπόδειγμα να σκανάρει ξεκάθαρα την βραχυχρόνια τάση αφού τεχνικά υπάρχουν σχεδόν ίσες πιθανότητες για την βασική ισοτιμία να κινηθεί είτε προς τα 1,15 είτε προς τα 1,17 δολάρια ανά ευρώ.

Ισοτιμία ευρώ- δολαρίου, περίοδος Σεπτέμβριος 2017-Σεπτέμβριος 2018

Ισοτιμία Ευρώ-Στερλίνας

Η επίτευξη υψηλού έτους για το ευρώ έναντι της στερλίνας (στα 0,91 της λίρας στις 28/8) έδωσε σημαντικό περιθώριο για come back της βρετανικής λίρας κατά τις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις. Η στερλίνα θα παραμένει μεν σε σχετική αδυναμία με προϋπόθεση όμως τοπικής ισχυροποίησής της την διάσπαση των 0,89-0,8930 της λίρας ανά ευρώ. Η έλλειψη κατεύθυνσης οφείλεται και στην απουσία σαφούς διαπραγματευτικής γραμμής της βρετανικής κυβέρνησης για το Brexit. Κάτι που αφήνει περιθώρια για ένα πιο ανώδυνο soft Brexit.

Ισοτιμία Δολαρίου- Γιέν

Οπως έγκαιρα είχαμε επισημάνει, από την αναφορά μας στις 21/7, η περιοχή των 111 γιέν ανά δολάριο παρέπεμπε σε μια σημαντική αντίσταση που δυσκολεύει την περαιτέρω ανοδική κίνηση του ιαπωνικού νομίσματος. Παρά την μικρή διάσπαση του 111 το υπόδειγμά μας προσδιορίζει ένα εύρος (range) μεταξύ 110,50 και 112 γιέν ανα δολάριο, εκτίμηση που επικουρείται από την διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Χρυσός

Επιβεβαιώθηκε πλήρως η από 28/7 αναφορά μας αφού η αγορά παραβίασε με ταχύτητα το πρώτο επίπεδο στήριξης των 1.220 δολαρίων την ουγγιά και στην συνέχεια μέσα στον Αύγουστο διάσπασε με δύναμη και τα 1.200 δολάρια ανα ουγγιά κατακτώντας το χαμηλό έτους στα 1159,96 δολάρια. Η ανάκαμψή του στην συνέχεια αξιολογείται περισσότερο ως τεχνική κίνηση αφού οι αγορές αγνοούν τα περισσότερα χαρακτηριστικά που προσέδιδαν στον χρυσό για πολλές δεκαετίες την ιδιότητα του επενδυτικού καταφυγίου.

Πετρέλαιο

Με την ημερήσια παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ να αγγίζει το ιστορικά υψηλό των 10,9 εκ. βαρελιών και με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, θεωρείται δύσκολο να υπάρξει σημαντική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στην παραγωγή του μαύρου χρυσού. Ετσι η πρόσφατη προσπάθεια παραβίασης του ετήσιου υψηλού των 80 δολαρίων δεν ήταν επιτυχής, με αποτέλεσμα, η σημαντική βραχυπρόθεσμη στήριξη να παραμένει τα επίπεδα των 75 δολαρίων ανά βαρέλι.

Το υπόδειγμα μας σκανάρει το εύρος 71-78 δολαρίων ως σημαντικό μεσοχρόνιο διάστημα μέσα στο οποίο παραμένει πολύ πιθανό να κυμαίνεται η χρηματιστηριακή τιμή του μαύρου χρυσού.
 

** Η στήλη είναι ευγενική χορηγία της "Φoυρλής Συμμετοχών"


* Στον ρόλο του scanner o Τσομπανίδης Αναστάσιος πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος

Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από τον ελληνικής τεχνογνωσίας commodities trading advisor VECTORS LLC μέλους της NFA (National Futures Association) Αμερικής.

Τo παρόν άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή και δεν παραπέμπει σε σύσταση αγοράς η πώλησης χρηματιστηριακών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v