Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα κρίσιμα τεχνικά όρια για μετοχές, ισοτιμίες και εμπορεύματα

Τα σενάρια για έναρξη μιας «bear market» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και πώς αναμένεται να κινηθούν οι ευρωπαϊκές αγορές, στη σκιά των εξελίξεων με Brexit και Ιταλία. Τι αναμένεται για δολάριο-ευρώ-στερλίνα και πετρέλαιο.

Τα κρίσιμα τεχνικά όρια για μετοχές, ισοτιμίες και εμπορεύματα
  • του Αν. Τσομπανίδη

•Σε τακτική έκθεσή του ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε πτωτικά την εκτίμησή του για την παγκόσμια ανάπτυξή από το 3,7% στο 3,5% για το 2019 και στο ίδιο ποσοστό και για το 2020 (3,5%). Οι ΗΠΑ και η σφιχτή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει κατά την τελευταία διετία ενίσχυσε σημαντικά το δολάριο και επιτάχυνε την κίνηση κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες στην αμερικανική χρηματαγορά.

•Παρά τα σχετικά υψηλά επιτόκια του δολαρίου η αμερικανική οικονομία εκτιμάται ότι θα συνεχίζει να αναπτύσσεται κατά 2,9%(2018), 2.7%(2019) και 2,1% (2020)

•Η μεγάλη διαφορά στις επιδόσεις της οικονομίας των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης αντανακλούν το έλλειμμα ανάπτυξης της δεύτερης και την συνεπακόλουθη πολιτική της ΕΚΤ που θα διατηρεί τα μηδενικά επιτόκια του ευρώ πιθανότατα έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2019.

•Η ισχυρότερη οικονομία στην Ευρώπη, η γερμανική θα συνεχίζει να δείχνει σημάδια αναπτυξιακής στασιμότητας με τους ρυθμούς ανάπτυξής της να συγκλίνουν στο 1,6% για το 2018 και 2019 και 1,4% το 2020.

•Σημαντική επιβράδυνση αναμένεται στην κινεζική οικονομία με μεγέθυνση της τάξης του 6,6% για το 2018 και 6,3% το 2019. Τα μεγέθη αυτά εν μέρει θα αποδίδονται στην νέα πολιτική υψηλών δασμών που υιοθέτησε ο Πρόεδρος Trump κυρίως με την Κίνα.

•Καθοριστικής σημασίας η συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με κεντρικό θέμα την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου των δύο χωρών.

•Οι πολιτικές διαστάσεις της διαπραγμάτευσης για το Brexit μάλλον ολοκληρώνονται με την πολύ πιθανή επικύρωση του Σχεδίου Πολιτικής διακήρυξης από την Σύνοδο Κορυφής της 25/11. Αυτό έχει, λίγο ως πολύ, προεξοφληθεί τουλάχιστον ως προς την ισοτιμία της βρετανικής λίρας.

Αμερικανικές Μετοχές (Δείκτες Dow Jones S&P 500)

Ο βασικός δείκτης των τριάντα μεγαλύτερων σε χρηματιστηριακή αξία εταιρειών κινείται στην ζώνη των 24.000-25.000 μονάδων, όπως είχε έγκαιρα σκανάρει το υπόδειγμά στην προηγούμενη αναφορά μας (17/11). Όσον αφορά την συνέχεια, η κρίσιμη παράμετρος έχει να κάνει με την σταθεροποίηση στο εύρος 24.500-25.000 μονάδων ενώ για να μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή κλίματος θα πρέπει να υπερβεί και τις 25.000 μονάδες. Αυτό όμως το σενάριο φαίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξο καθόσον οι συνθήκες παραπέμπουν περισσότερο στην έναρξη μίας “bear market”.

Ο αντιπροσωπευτικός δείκτης των μετοχών των 500 αμερικανικών εταιρειών έπιασε το κάτω όριο του εύρους (2.630 μονάδες) που το υπόδειγμα είχε έγκαιρα σκανάρει. Με το κρίσιμο δείκτη ημερήσιας μεταβλητότητας των τιμών των αμερικανικών μετοχών (Vix) να σταθεροποιείται μέσα στην εβδομάδα στην περιοχή του 20 και να παραμένει κοντά στα υψηλά έτους, θεωρούμε ως κρίσιμη βραχυπρόθεσμη στήριξη την περιοχή των 2.600 μονάδων.

Αμερικανικές Μετοχές Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (Δείκτης Νasdaq)

Ο τεχνολογικός δείκτης προσέγγισε, την εβδομάδα που πέρασε, το ελάχιστο έτους που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο στην περιοχή των 6.400 μονάδων. Με βάση αυτό το δεδομένο, η απώλεια, σε αξία, του τεχνολογικού δείκτη στην περίοδο 1/10-23/11 ξεπέρασε το 13%, καταγράφοντας σαφώς χαμηλότερες αποδόσεις από Dow και S&P 500. Αν ο δείκτης δεν συνεχίσει την καθοδική του πορεία, το κρίσιμο τεχνικό σημείο για βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη είναι η περιοχή των 6.800 μονάδων όπου και θα συναντήσει ισχυρή τεχνική αντίσταση.

Διάγραμμα του Nasdaq, περίοδος Ιανουάριος 2017- Οκτώβριος 2018

Ιταλικές μετοχές (Δείκτης MIB 30)

Το διάγραμμα δεκαετίας με τις τιμές των ιταλικών μετοχών 2008-2018 προσεγγίζει τις 18.000 μονάδες ως ενδιάμεση κριτική τιμή στήριξης που έχει καταγραφεί και τον Ιανουάριο 2017. Ενσωματώνοντας αυτή την τιμή στο υπόδειγμά μας, θεωρούμε ότι εάν ο ιταλικός δείκτης δεν διασπάσει με ευστάθεια και διάρκεια τις 18.500 μονάδες, τότε μπορεί να διασπά το κρισιμότατο επίπεδο στήριξης των 18.000 μονάδων.

Διάγραμμα του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου, περίοδος Ιανουάριος 2017- Νοέμβριος 2018

Γερμανικές Μετοχές (Δείκτης DAX)

Ο αντιπροσωπευτικός δείκτης των 30 μεγαλύτερων σε χρηματιστηριακή αξία γερμανικών εταιρειών διατηρεί προς το παρόν την στήριξη της περιοχής των 11.000 -11.200 μονάδων που είχε σκανάρει το υπόδειγμά μας από τις 16/11. Επόμενο επίπεδο στήριξης εντοπίζεται στις 10.800 μονάδες.

Βρετανικές Μετοχές (Δείκτης FTSE 100)

Η αναθεώρηση της στήριξης του βρετανικού δείκτη στην περιοχή των 6.800-6.850 μονάδων επιβεβαιώθηκε. Φαίνεται λοιπόν ότι η μεσοσταθμική απώλεια της τάξης του 12% στην χρηματιστηριακή αξία των 100 εταιρειών που εμπεριέχονται στον δείκτη έχει προεξοφλήσει και το πιο αρνητικό σενάριο για την έκβαση του Brexit και των επιπτώσεων που θα υπάρχουν στα βασικά οικονομικά μεγέθη της βρετανικής οικονομίας.

Ελληνικές μετοχές -Γενικός Δείκτης

Η συνέχιση της καθόδου των ελληνικών μετοχών το κατατάσσουν ως το χρηματιστήριο της ευρωζώνης με τις μεγαλύτερες απώλειες από τις αρχές του έτους. Το τεχνικό υπόδειγμα με μεγάλη δυσκολία σκανάρει το εύρος των 560-580 μονάδων ως σημαντική στήριξη ενώ για να συντρέξουν συνθήκες αντιστροφής του αρνητικού κλίματος θα πρέπει να δούμε την αγορά να επανακτά με ευστάθεια την περιοχή των 630 μονάδων

Διάγραμμα του Γενικού Δείκτη στο ΧΑ, περίοδος Ιανουάριος 2017- Νοέμβριος 2018

Ισοτιμία Ευρώ- Δολαρίου

H βασική ισοτιμία, μετά το ελάχιστο έτους των 1,1213 δολαρίων ανά ευρώ, επανήλθε διορθωτικά πάνω από το κάτω μέρος του μεσοπρόθεσμου εύρους των 1,1350-1,1550. Το υπόδειγμά μας βλέπει πολύ πιο καθαρά τεχνικά στοιχεία που υποστηρίζουν την περαιτέρω ανοδική κίνηση του δολαρίου κάτι όμως που θα συνοδεύεται από ενδιάμεσα διορθωτικές για το δολάριο κινήσεις και συνεπώς βραχυπρόθεσμες ανοδικές κινήσεις για το ευρώ.

Ισοτιμία Ευρώ-Στερλίνας

Το υπόδειγμά μας έχει έγκαιρα σκανάρει, από την αναφορά της 10/11, την ανοδική κίνηση του ευρώ εντοπίζοντας μάλιστα και το εύρος της από το 0,87 έως 0,8870 της λίρας έναντι του ευρώ. Εφόσον η έκβαση των διαπραγματεύσεων για το Brexit ευοδωθεί ως προς το πολιτικό πλαίσιο, εκτιμούμε ότι η στερλίνα θα έχει μια ισχυρή στήριξη στην περιοχή των 0,8950 της λίρας έναντι του ευρώ.

Ισοτιμία Δολαρίου-Γιέν

Μετά την παραβίαση της κρίσιμης ισοτιμίας των 113 γιεν ανά δολάριο, το ιαπωνικό νόμισμα μπαίνει σε μια φάση βραχυπρόθεσμης και τεχνικά διορθωτικής κίνησης με κρίσιμη αντίσταση να αποτελεί το εύρος των 112,50-112,70 γιεν ανά δολάριο.

Χρυσός

Οι αγορές αυτές ενσωματώνουν περισσότερο την γεωπολιτική αβεβαιότητα που σαν κατηγορία κινδύνου, αντισταθμίζεται μέσω των σημαντικά αυξημένων αγορών χρυσού από τις Κεντρικές Τράπεζες. Σε χρηματιστηριακό πάντως επίπεδο, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου συνεχίζει να κυμαίνεται μέσα στο 2018 στο εύρος 1.150-1.275 δολαρίων ανά ουγγιά και δεν δείχνει, τεχνικά τουλάχιστον, να μπορεί εύκολα να υπερβεί την περιοχή των 1.220-1.235 δολαρίων ανά ουγγιά και σε συνέχεια να διασπάσει το άνω όριο, δηλαδή τα 1.275 δολάρια ανά ουγγιά.

Πετρέλαιο

Η διάσπαση των 71,50 δολαρίων το βαρέλι που είχαμε εντοπίσει από τις 3/11 εν μέρει επιβεβαιώθηκε αφού η τιμή του μαύρου χρυσού άγγιξε την τιμή των 65 δολαρίων ανά βαρέλι. Η μη εύρεση όμως τεχνικής στήριξης στα επίπεδα αυτά, και εφόσον διασπασθούν τα επίπεδα των 64 δολαρίων το βαρέλι, αναμένεται να οδηγήσει στην επόμενη ένδειξη που σκανάρει το υπόδειγμά μας, στην περιοχή των 58 δολαρίων το βαρέλι.

Διάγραμμα Brent, περίοδος Ιανουάριος 2017- Νοέμβριος 2018

* Η στήλη είναι ευγενική χορηγία της "Φoυρλής Συμμετοχών"


* Στον ρόλο του scanner o Τσομπανίδης Αναστάσιος πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος

Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από τον ελληνικής τεχνογνωσίας commodities trading advisor VECTORS LLC μέλους της NFA (National Futures Association) Αμερικής.

Τo παρόν άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή και δεν παραπέμπει σε σύσταση αγοράς η πώλησης χρηματιστηριακών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v