Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες αγορές θα πρωταγωνιστήσουν το 2019

Παρά τις σειρήνες για την ανάπτυξη σε ΗΠΑ, Ευρώπη και αναπτυσσόμενες αγορές, οι προβλέψεις για τις μετοχές υπόσχονται υπεραποδόσεις. Τα κρίσιμα όρια σε ΧΑ, Wall και ευρωαγορές. Τα σινιάλα για ομόλογα και εμπορεύματα.

Ποιες αγορές θα πρωταγωνιστήσουν το 2019
  • του Αν. Σ. Τσομπανίδη

• H EKT έδωσε το πρώτο στίγμα πτωτικής αναθεώρησης της αναπτυξιακής δυναμικής των οικονομιών της Ευρωζώνης. Ετσι περιόρισε την ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 1,9% για το 2018 και 1,7% για το 2019

• Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) αναθεώρησε πτωτικά τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό για την γερμανική οικονομία, κάτι που πιστοποιεί το βάθος του προβλήματος για το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης μειώθηκε στο 1,6% ενώ η εκτίμηση για τον γερμανικό πληθωρισμό υποχώρησε αισθητά στο 1,4% την ώρα που η ΕΚΤ προβλέπει πληθωρισμό στο 2%.

• Η οικονομία των ΗΠΑ πιθανότητα θα εισέλθει το 2019 σε φάση επιβράδυνσης. Αυτό θα σηματοδοτήσει μία ολοκλήρωση του τριετούς κύκλου αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων με αποτέλεσμα, πιθανότατα στο β’ εξάμηνο του 2019, να δούμε και την πρώτη μείωση των επιτοκίων του δολαρίου.

• Κατά το α’ εξάμηνο του 2019 θα εξασθενήσουν οι ρυθμοί των περισσότερων αναπτυσσόμενων οικονομιών, με την Κίνα να συνεχίζει να βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης καθ όλον το έτος. Ηδη οι πρόσφατοι στατιστικοί δείκτες επιβεβαιώνουν αυτή την τάση, με τις Λιανικές Πωλήσεις να καταγράφουν τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης εδώ και 15 χρόνια. Επιπλέον η Κινεζική βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3 ετών.

• Η στρατηγική εκτίμηση για την απόδοση στην λήξη των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων θα την φέρει από το 2,5% στο 2% προς τα τέλη του 2019.Ετσι θα εμπεδωθεί η αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης των αμερικανικών κυβερνητικών ομολόγων.

• Παρόλη την βραχυπρόθεσμα αρνητική εικόνα τους, τα ελληνικά δεκαετή κρατικά ομόλογα θα εισέλθουν μέσα στο 2019 σε μία φάση μείωσης του συστημικού τους κινδύνου με την απόδοση στην λήξη τους να μειώνεται και κάτω του 4%. Σημαντικό σημείο αναφοράς θα αποτελέσει το ιταλικό δεκαετές ομόλογο, αφού με την προϋπόθεση τήρησης της αλλαγής στάσης της ιταλικής κυβέρνησης με συναινετικά, με την Ε.Ε, μέσα οικονομικής πολιτικής, αναμένεται να οδηγήσει την απόδοσή τους ακόμη και στην περιοχή του 3,2%.

• Παρόλο το ήπιο αναπτυξιακό περιβάλλον σε διεθνές επίπεδο, οι εκτιμήσεις για την πορεία των σημαντικότερων μετοχικών αγορών παραμένουν θετικές και για το 2019.Πιο συγκεκριμένα, οι ευρωπαικές μετοχές, μέσω του δείκτη MSCI, εκτιμάται ότι θα δώσουν θετική απόδοση της τάξης του 17%, οι αμερικανικές μετοχές, με σημείο αναφοράς τον δείκτη S&P 500 στο +15% ενώ οι αναδυόμενες αγορές, με μέτρηση τον δείκτη MSCI EM επίσης θετική μέση απόδοση στην περιοχή του 12%. Ουραγός φαίνεται να είναι οι ιαπωνικές μετοχές με τον ευρύτερο δείκτη TOPIX να εκτιμάται ότι θα δώσει οριακά θετική απόδοση της τάξης του 2%.

• Οι κλάδοι με την μεγαλύτερη βαρύτητα επιλογής για τις μετοχές των αμερικανικών εταιρειών εστιάζονται στην ευρύτερη βιομηχανία, την ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες καθώς και τα είδη πολυτελείας. Μειωμένη βαρύτητα δίνεται στους κλάδους του real estate, την Κοινή Ωφέλεια και στον κλάδο της υγείας.

• Οσον αφορά τις αμερικανικές μετοχές, μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται από τους διεθνείς διαχειριστές στον κλάδο των βιομηχανικών ειδών, στην ενέργεια, τα ορυχεία καθώς και τον ασφαλιστικό κλάδο. Μικρότερη αντίστοιχα βαρύτητα δίνεται στο real estate και το λιανεμπόριο.

Αμερικανικές Μετοχές (Δείκτες Dow Jones S&P 500)

Η βραχυχρόνια καθοδική κίνηση έχει ως βάση τις 24.000 μονάδες. Για να επέλθει βιώσιμα ανοδική κίνηση θα πρέπει η αγορά να ξεπεράσει ανοδικά τις 25.000 μονάδες κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται να είναι εφικτό. Το ετήσιο χαμηλό των 23.300 μονάδων παραμένει στην περιοχή των 23.300 -25.500 μονάδων.
Ο αντιπροσωπευτικός δείκτης των μετοχών των 500 αμερικανικών εταιρειών, δείχνοντας ισχυρή συσχέτιση με τον Dow Jones, οριοθετεί την στήριξή του στην περιοχή των 2.600-2.630 μονάδων. Το υπόδειγμά μας συνεχίζει να επιβεβαιώνει την αντίσταση στην περιοχή των 2.700 μονάδων.

Αμερικανικές Μετοχές Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (Δείκτης Νasdaq)

Ο τεχνολογικός δείκτης έδειξε την συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά από τους αμερικανικούς μετοχικούς δείκτες ενώ η αναφορά μας στις 8/12 επιβεβαιώθηκε με την ισχυρή στήριξη των 6.500 μονάδων. Με το νέο σκανάρισμα η αντίσταση οριοθετείται στις 7.100 μονάδες

Διάγραμμα του Δείκτη Nasdaq (Αύγουστος 2015-Δεκέμβριος 2018)

 

Ιταλικές μετοχές (Δείκτης MIB 30)

Το διάγραμμα δεκαετίας με τις τιμές των ιταλικών μετοχών 2008-2018 προσεγγίζει τις 18.000 μονάδες ως ενδιάμεση αντιπροσωπευτική τιμή στήριξης που έχει καταγραφεί τον Ιανουάριο 2017. Παρ όλη την ακραία μεταβλητότητα των τελευταίων συνεδριάσεων, η περιοχή των 18.500 μονάδων ή ευρύτερα των 18.500-19.100 μονάδων αναδεικνύει ισχυρά σημεία στήριξης με αφορμή την συστημική στροφή της ιταλικής κυβέρνησης με την αναπροσαρμογή του πρωτογενούς ελλείμματος για το 2019 λίγο πάνω από το όριο του 2%.

Γερμανικές Μετοχές (Δείκτης DAX)

Την εβδομάδα που πέρασε, ο αντιπροσωπευτικός δείκτης των 30 μεγαλύτερων σε χρηματιστηριακή αξία γερμανικών εταιρειών προσέγγισε την περιοχή των 10.600 μονάδων, αποτίμηση που είναι η χαμηλότερη που κατέγραψε από τις αρχές του 2017. Ανεξάρτητα από μια πιθανή βραχυπρόθεσμη ανοδική εκτόνωση των τιμών των γερμανικών μετοχών, η μεσοχρόνια κίνηση του δείκτη, με ορίζοντα το 2019, εντοπίζεται μεταξύ 10.500 και 11.800 μονάδων.

Διάγραμμα του Δείκτη DAX 30 (Ιούνιος 2015-Δεκέμβριος 2018)

 

Βρετανικές Μετοχές (Δείκτης FTSE 100)

Η άρνηση των ευρωπαίων ηγετών, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, να κάνουν πρόσθετες υποχωρήσεις σχετικά με το Brexit και η αποφυγή του σεναρίου πτώσης της κυβέρνησης Μέι ήταν οι σημαντικές εξελίξεις για την εβδομάδα που πέρασε. Η σημαντική όμως αβεβαιότητα παραμένει σχετικά με τους τελικούς όρους εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., κάτι που μας δίνει ως βραχυπρόθεσμα όρια κίνησης του δείκτη τις 6.700-6.900 μονάδες.

Διάγραμμα του Δείκτη FTSE 100 (Ιούνιος 2015-Δεκέμβριος 2018)

Ελληνικές μετοχές -Γενικός Δείκτης

Και την εβδομάδα που πέρασε ο δείκτης επιβεβαίωσε ότι παραμένει εγκλωβισμένος στο εύρος των 600-640 μονάδων. Ως κρίσιμο σημείο αντίστασης συνεχίζει να εντοπίζεται η περιοχή των 670-680 μονάδων. Eνδείξεις που το υπόδειγμά μας έχει σκανάρει από την αναφορά μας στις 24/11.

Ισοτιμία Ευρώ- Δολαρίου

H διάσπαση της βασικής ισοτιμίας, την εβδομάδα που πέρασε, του ελάχιστου έτους των 1,1213 δολαρίων και η συνεπακόλουθη διάσπαση και των 1,12 δολαρίων ανά ευρώ προσομοιάζει την εικόνα ενός έντονα πιεσμένου ευρώ που ψάχνει για κίνηση ανοδικής εκτόνωσης. Ιστορικά να αναφέρουμε ότι το εύρος 1,13-1,1450 αποτελεί και το ενδιάμεσο του διαγράμματος όπως αυτό καταγράφεται από το 2015 έως σήμερα. Το υπόδειγμά μας δεν επαληθεύθηκε ως προς την βραχυχρόνια ανοδική κίνηση του ευρώ προς την περιοχή του 1,1450.

Διάγραμμα της ισοτιμίας ευρώ -δολαρίου

 

Ισοτιμία Ευρώ-Στερλίνας

Το υπόδειγμά μας έγκαιρα σκάναρε, από την προηγούμενη αναφορά μας, την περιοχή των 0,90-0,91 της λίρας έναντι του ευρώ ως σημαντική αντίσταση. Σε περίπτωση οριστικής έκβασης του σχεδίου συμφωνίας για το Brexit εκτιμάται επιστροφή της ισοτιμίας προς το 0,89 της λίρας έναντι του ευρώ.

Ισοτιμία Δολαρίου-Γιέν

Η μη διάσπαση του επιπέδου των 112,50 γιέν έναντι του δολαρίου δεν επιβεβαίωσε το σενάριο ουσιαστικής ενίσχυσης του ιαπωνικού νομίσματος πέρα από την σημαντική αυτή αντίσταση. Το υπόδειγμα, προς το παρόν, βλέπει έλλειψη σαφούς κατεύθυνσης και διαγιγνώσκει την κίνηση της ισοτιμίας εντός του εύρους 112,50-114,00 δολαρίων ανά ευρώ.

Χρυσός

Ο χρυσός δεν μπορεί να εμπεδώσει ξανά τον χαρακτήρα της μειωμένου ρίσκου επιλογής (risk off) έστω και με μικρότερη ανοδική δυναμική από ότι στο παρελθόν. Τεχνικά, το πολύτιμο μέταλλο, εάν και προσέγγισε τα 1.250 δολάρια ανά ουγγιά, διατηρεί σύμφωνα με το υπόδειγμά μας την ισχυρή αντίσταση στη περιοχή των 1.275 μονάδων.

Πετρέλαιο

H διακύμανση του “μαύρου χρυσού”, μετά την διαμόρφωση κάποιων θεμελιωδών ισορροπιών ως προς τη συρρίκνωση της ημερήσιας παραγωγής, τεχνικά φαίνεται να είναι εγκλωβισμένη στο εύρος των 58,5-63,5 δολαρίων ανά ευρώ. Η βασική εκτίμηση για την εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου το 2019 σχετίζεται με τον ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης ενώ βραχυχρόνια, διαφαίνεται δυσκολία για ισχυρή ανοδική κίνηση του πετρελαίου. Πιο πιθανό σενάριο είναι η επιστροφή προς την στήριξη των 58,5 δολαρίων το βαρέλι.

* Η στήλη είναι ευγενική χορηγία της "Φoυρλής Συμμετοχών"


* Στον ρόλο του scanner o Τσομπανίδης Αναστάσιος πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος

Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από τον ελληνικής τεχνογνωσίας commodities trading advisor VECTORS LLC μέλους της NFA (National Futures Association) Αμερικής.

Τo παρόν άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή και δεν παραπέμπει σε σύσταση αγοράς η πώλησης χρηματιστηριακών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v