Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΚΡΙΤΑΣ: Ενέργειες άρσης της επιτήρησης

Στα πλαίσια δημοσίευσης των Εννεάμηνων Οικονομικών Καταστάσεων (01/01/2015 με 30/09/2015) η εταιρεία ΑΚΡΙΤΑΣ Α.Ε. κατ' εφαρμογή της διάταξης του Άρθρου 4.1.4.4 του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό ότι οι μετοχές της θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται στην κατηγορία «Επιτήρησης» όπως είχαν ενταχθεί έπειτα από την απόφαση της 7ης Απριλίου 2015 της Διοικούσας Επιτροπής του Χ.Α.Α. Η αιτία εισαγωγής της ΑΚΡΙΤΑΣ στην κατηγορία επιτήρησης έγκειται στην μη εκπλήρωση του κριτηρίου 1β του άρθρου 3.1.2.4 του Κανονισμού του Χ.Α.Α., το οποίο αναφέρεται στο όριο του 30% του λόγου των ζημιών προς τον λογαριασμό των Ιδίων Κεφαλαίων.

Η αρνητική συγκυρία της οικονομικής και πολιτικής αστάθειας στη χώρα, συνέβαλε σημαντικά στη δυσχέρανση των προσπαθειών της ΑΚΡΙΤΑΣ για βελτίωση της οικονομικής της θέσης, καθώς επέδρασε δραστικά στην ρευστότητα του ομίλου, στην ποιότητα των ταμειακών ροών και εν γένει στους δείκτες οικονομικής απόδοσης. Πάρα ταύτα η εταιρεία έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει στο έπακρο όσον αφορά τις υποχρεώσεις της απέναντι στο δημόσιο, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζομένους.

Στις δραματικές εξελίξεις όλης της περιόδου του Εννεάμηνου του 2015 η εταιρεία είχε να αντιτάξει ένα πλήρες και ορθά σχεδιασμένο μεσοπρόθεσμο επιχειρηματικό σχέδιο συνεπικουρούμενο από τη στήριξη και χρηματοδότηση των τραπεζών. Το πρώτο σκέλος του σχεδίου περιλαμβάνει την επανασύσταση της πολιτικής των πωλήσεων, το περιορισμό του κόστους και την αρτιότερη διαχείριση της ρευστότητας. Το δεύτερο σκέλος περιλαμβάνει τη συμφωνία αναδιάρθρωσης του δανεισμού της εταιρείας με τις βασικές πιστώτριες τράπεζες και τη χρηματοδότηση με νέα κεφάλαια κίνησης. Το πρώτο μέρος της εμπιστοσύνης που επέδειξε το τραπεζικό σύστημα προς την εταιρεία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2014 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου. Το δεύτερο μέρος το οποίο περιλαμβάνει συνολική χρηματοδότηση ύψους € 6,5 εκατ. και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ξεκίνησε να υλοποιείται τον Μάιο του 2015 με την εκταμίευση € 3,3 εκατ..

Η ληφθείσα χρηματοδότηση πέρα από το ότι δείχνει την αμέριστη εμπιστοσύνη του τραπεζικού συστήματος στην φερεγγυότητα και δυναμική της ΑΚΡΙΤΑΣ, ως η μοναδική εταιρεία παραγωγής τεχνητής ξυλείας στον Ελλαδικό χώρο, επέδρασε καταλυτικά στην παραγωγική δραστηριότητα και στην άμεση τόνωση του εξαγωγικού προσανατολισμού της. Ωστόσο η καθυστέρηση εκταμίευσης του δευτέρου σκέλους της συγκεκριμένης χρηματοδότησης από τον Αύγουστο του 2015, ύψους € 3,2 εκατ. έχει συντελέσει αρνητικά στην πλήρη ανάπτυξη και εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου σχεδίου της εταιρείας. Πάρα ταύτα η διαβεβαίωση των πιστωτριών τραπεζών για εκταμίευση των € 3,2 εκατ. στις αρχές του 2016 προσδίδει στην ΑΚΡΙΤΑΣ τα αναγκαία κεφάλαια κίνησης στην προσπάθεια της να επιστρέψει σε θετικά λειτουργικά αποτελέσματα από το 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v