Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμένες οι ασιατικές αγορές

Σε κλοιό πιέσεων το Τόκιο για δεύτερη συνεδρίαση. Η αδράνεια της BoJ, η άνοδος του γεν και ο προβληματισμός για τις υψηλές αποτιμήσεις. Κέρδη στην Κίνα με την απελευθέρωση των κανόνων για συγχωνεύσεις - εξαγορές. Νευρικότητα λόγω Ουκρανίας και νέα στροφή στο χρυσό.

Μικτή εικόνα καταγράφουν οι ασιατικές αγορές με τους επενδυτές να προβληματίζονται για τις υ ψηλές αποτιμήσεις, αλλά και για τις κινήσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας, η οποία διέψευσε τις προβλέψεις και δεν προχώρησε σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 1,36% στις 4.606 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,91% στις 22.579 μονάδες.

Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 0,17% στις 1993 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX χαμηλότερα κατά 0,13% στις 5409 μονάδες.

Θετικό το κλίμα στις κινεζικές αγορές που χθες ήταν κλειστές λόγω αργίας. Ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 1,88% στις 2097 μονάδες και ο CSI 300 κατά 2,43% στις 2238 μονάδες. 

Μία θετική είδηση για την κινεζική αγορά ήταν η απόφαση του Πεκίνου να χαλαρώσει τους κανονισμούς συγχωνεύσεων και εξαγορών για τον ασφαλιστικό κλάδο της χώρας. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν πλέον να τοποθετούνται σε περισσότερες από μία επιχειρήσεις του κλάδου. Με τον τρόπο αυτό, οι δυνατότεροι παίκτες του κλάδου θα μπορούν να τοποθετούνται στους μικρότερους.

Για την Ιαπωνία ωστόσο, οι σημερινές ειδήσεις δεν ήταν τόσο ενθαρρυντικές. Η BoJ ολοκλήρωσε τη διήμερη συνεδρίασή της χωρίς να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, όπως προέβλεπαν αρκετοί αναλυτές και επενδυτές, καθώς η αύξηση του φόρου κατανάλωσης ενδεχομένως να διακυβεύσει την εύθραυστη πορεία ανάκαμψης της χώρας. Κατά συνέπεια το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά, αγγίζοντας τα 103,2 γεν ανά δολάριο. 

Πέραν των σημερινών εξελίξεων όμως,  υπάρχει η ευρύτερη ανησυχία για τις αποτιμήσεις των αγορών που είχαν βρεθεί σε υψηλό 6ετίας. Ο δείκτης MSCI World  ανεπτυγμένων αγορών διαπραγματευόταν 15,4 τα εκτιμώμενα κέρδη αυτό το μήνα, ενώ ο μέσος όρος του πολλαπλασιαστή τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν στο 13,8, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Με υψηλές αποτιμήσεις – ειδικότερα στην υψηλή τεχνολογία και τις τηλεπικοινωνίες – αλλά και τη νέα κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, εύλογα οι επενδυτές βρίσκουν αφορμή για ρευστοποιήσεις κερδών.

Η τιμή spot του χρυσού ενισχύεται κατά 1% στα 1.309 δολ. ανά ουγκιά

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v