Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξανά στο «κόκκινο» τα διεθνή χρηματιστήρια

Η έλλειψη ανακοινώσεων στις ΗΠΑ για μέτρα στήριξης της οικονομίας λόγω κορωνοϊού προβληματίζει τους επενδυτές. Ισχυρές απώλειες στην Ιαπωνία, «βουτιά» 3% στα futures του S&P 500. Φορολογικές ελαφρύνσεις ανακοίνωσε το Πεκίνο.

Ξανά στο «κόκκινο» τα διεθνή χρηματιστήρια

Νέες πιέσεις δέχονται τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς τα «μεγάλα μέτρα» που είχε προαναγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για άμβλυνση των πιέσεων στην οικονομία λόγω του κορωνοϊού δεν ανακοινώθηκαν, απογοητεύοντας τους επενδυτές, οι οποίοι επιλέγουν και πάλι να στραφούν στην ασφάλεια του γεν, του χρυσού και των ομολόγων.

Ο κ. Τραμπ ξεκίνησε χθες τις διαβουλεύσεις με τους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας για τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας και, μετά τη συνάντηση, δήλωσε πως υπάρχει «τεράστια ενότητα στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα», χωρίς όμως να δίνει λεπτομέρειες. Είπε απλά πως «σύντομα θα ακούσετε γι' αυτό». Οι Δημοκρατικοί πάντως εκφράζουν επιφυλάξεις για την πρόταση του προέδρου για μείωση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Όπως σχολίαζε ο αναλυτής της CMC Markets, Michael McCarty, «μας υποσχέθηκαν πως θα υπήρχε κάτι ουσιαστικό από την κυβέρνηση Τραμπ και αφού δεν το έχουμε δει μέχρι τώρα, φαίνεται πως το καθυστερούν. Γι’ αυτό οι αγορές έχουν αρνητικό τόνο. Από την άποψη των παγκόσμιων επενδυτών, υπάρχουν ακόμα πολλά πτωτικά ρίσκα».

Στη Wall Street, όπου και οι τρεις μεγάλοι δείκτες έκαναν άλμα χθες σχεδόν 5%, σήμερα τα futures του S&P 500 καταγράφουν πτώση 3% αυτή την ώρα, του Dow Jones υποχωρούν κατά 2,9% και του Nasdaq κατά 2,9%.

Στην Ασία, ο MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,3%, ο δείκτης Nikkei του Τόκιο κατέγραφε πτώση 2% στις 19.468 μονάδες, 3,44% ο δείκτης ASX στις 5.789 μονάδες και 3,1% ο δείκτης Kospi στις 1.903 μονάδες, ενώ πιο περιορισμένες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες στην Κίνα, με τον Shanghai Composite 0,45% χαμηλότερα στις 2.983 μονάδες, τον CSI 0,87% χαμηλότερα στις 4.047 μονάδες και στο Χονγκ Κονγκ -068% στις 25.220 μονάδες.

Νωρίτερα, το Πεκίνο ανακοίνωσε νέες οδηγίες στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με σημείο ενδιαφέροντος τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Στις οδηγίες αυτές, συμπεριλαμβάνονται 17 μέτρα για την πρόληψη εξάπλωσης της επιδημίας και τον έλεγχο του δικτύου εφοδιασμού, των δωρεών, αλλά και της ομαλής λειτουργίας των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις αρμόδιες φορολογικές αρχές. Παράλληλα, μειώνεται το κόστος της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και των παροχών ιατρικών υπηρεσιών, ενώ υλοποιούνται και μέτρα μείωσης του ΦΠΑ για τους φορολογούμενους.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v