Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 7 εβδομάδων οι ασιατικές μετοχές

Οι επενδυτές ανησυχούν πως η επιθετικότερη από το αρχικώς σχεδιαζόμενο αύξηση επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες προκειμένου να "δαμάσουν" τον πληθωρισμό, θα βλάψει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Πτώση άνω του 3,7% για τον Hang Seng. Πάνω από τα 111 δολάρια κινείται το Brent.

Σε χαμηλό 7 εβδομάδων οι ασιατικές μετοχές

Ισχυρές απώλειες καταγράφονται στα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με τις ασιατικές μετοχές σε χαμηλό 7 εβδομάδων, μετά τη χθεσινή «βουτιά» στη Wall Street», με τους επενδυτές να εκφράζουν ανησυχία πως τα αυξανόμενα επιτόκια ίσως βλάψουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Η αγορά φοβάται πως η Fed και ορισμένες άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια ακόμα πιο επιθετικά απ’ όσο σχεδιάζονταν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, κάτι που δυνητικά θα οδηγήσει σε ύφεση τις οικονομίες.

Οι επενδυτές αναμένουν αργότερα σήμερα την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ, που θα δώσουν περαιτέρω ενδείξεις για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας καταγράφει πτώση 2,34%, o Hang Seng 3,73% στις 20.018 μονάδες, ο Shanghai Composite 2,31% στις 2.996 μονάδες, ο CSI 2,59% στις 3.906 μονάδες, ο ASX 2,4% στις 7.456 μονάδες και ο Kospi 1,2% στις 2.645 μονάδες. Αντιθέτως, ο Nikkei –που «επέστρεψε» μετά από σχεδόν μια εβδομάδα απουσίας λόγω αργίας- ενισχύεται κατά 0,47% στις 26.943 μονάδες.

Την ίδια ώρα, οι ανησυχίες για περιορισμό των προμηθειών πετρελαίου εν όψει του ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, οδηγούν υψηλότερα τις τιμές του «μαύρου χρυσού».  Τα futures του Brent ενισχύονταν στα 111,74 δολάρια το βαρέλι και του WTI στα 109,06 δολάρια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v