Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ασιατικές αγορές, απώλειες 2,6% για τον Nikkei

Στο επίκεντρο τα σχόλια του επικεφαλής της Fed, για «πόνο» στην αμερικανική οικονομία από την αύξηση επιτοκίων. Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρεί 2% ενώ στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 κινείται αρνητικά κατά 1,8%.

Στο κόκκινο οι ασιατικές αγορές, απώλειες 2,6% για τον Nikkei

Κατηφορίζουν οι μετοχές σε Ασία-Ειρηνικό τη Δευτέρα μετά την ομιλία του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ στο Jackson Hole την Παρασκευή. Εκεί, προειδοποίησε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα προκαλέσει «κάποιο πόνο» στην οικονομία των ΗΠΑ, λέγοντας ότι τα υψηλότερα επιτόκια πιθανότατα θα διατηρηθούν «για κάποιο χρονικό διάστημα».

Ο Nikkei στην Ιαπωνία χάνει 2,6%, ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρεί 2% ενώ στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 κινείται αρνητικά κατά 1,8%.

Ο Shanghai Composite της ηπειρωτικής Κίνας χάνει 0,1% μετά την ελαφρά ανάκαμψη και ο Shenzhen Component 0,6%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση 0,5%.

«Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια, η βραδύτερη ανάπτυξη και οι πιο ήπιες συνθήκες στην αγορά εργασίας θα μειώσουν τον πληθωρισμό, θα φέρουν επίσης κάποιο πόνο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», είπε ο Πάουελ. «Αυτό είναι το ατυχές κόστος της μείωσης του πληθωρισμού. Αλλά μια αποτυχία αποκατάστασης της σταθερότητας των τιμών θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερο πόνο».

Πρόσθεσε ότι η απόφαση της Fed τον Σεπτέμβριο «θα εξαρτηθεί από το σύνολο των εισερχόμενων δεδομένων και τις εξελισσόμενες προοπτικές».

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v