Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ασιατικές αγορές

Τα εμπορικά στοιχεία από Σιγκαπούρη και Ιαπωνία στο επίκεντρο, ενώ η Fed προετοιμάζει τις αγορές για διατήρηση των επιτοκίων υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στα ύψη οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ασιατικές αγορές

Μικτά πρόσημα με περιορισμένες μεταβολές στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά το χθεσινό sell-off, μετά και την ανακοίνωση των εμπορικών στοιχείων από την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη, ενώ στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται οι δηλώσεις του προέδρου της Fed καθώς και οι γεωπολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι μη πετρελαϊκές εγχώριες εξαγωγές της Σιγκαπούρης σημείωσαν πτώση 20,7% τον Μάρτιο, σημειώνοντας τεράστια απόκλιση από την πτώση 7% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Στην Ιαπωνία, οι εξαγωγές αυξήθηκαν 7,3% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, χαμηλότερα από το 7,8% του προηγούμενου μήνα αλλά υψηλότερα από την αύξηση 7% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 4,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας σκαρφάλωσε στα 366,5 δισ. γεν (2,37 δισ. δολάρια), έναντι των 299,9 δισ. γεν που ανέμεναν οι αναλυτές.

Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόουμ Πάουελ, δήλωσε πως υπήρξε «έλλειψη περαιτέρω προόδου μέχρι στιγμής φέτος για την επιστροφή στον στόχο μας για πληθωρισμό 2%», σημειώνοντας πως τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό, με τρεις μήνες ανοδικών εκπλήξεων, δεν έδωσαν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής αρκετή εμπιστοσύνη ώστε να χαλαρώσουν σύντομα την πολιτική τους. Σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι είχε θεωρηθεί προηγουμένως.

Εξάλλου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι η παγκόσμια οικονομία θα έχει ένα ακόμη έτος αργής αλλά σταθερής ανάπτυξης, με τη δύναμη των ΗΠΑ να ωθεί την παγκόσμια παραγωγή μέσω των αντιξοοτήτων από τον παρατεταμένο υψηλό πληθωρισμό, την αδύναμη ζήτηση στην Κίνα και την Ευρώπη και τις δευτερογενείς επιπτώσεις από δύο περιφερειακούς πολέμους.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη, με το Ισραήλ να υπόσχεται να «απαντήσει» στην επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κινούνταν 0,2% υψηλότερα ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο υποχωρεί κατά 0,45% στις 38.297 μονάδες. Κέρδη 1,24% για τον Shanghai Composite στις 3.044 μονάδες, οριακά υψηλότερα στις 2.610 μονάδες και 7.617 μονάδες αντίστοιχα οι δείκτες Kospi και ASX, ενώ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί οριακά στις 16.238 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v