Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικό ρίσκο και ΗΠΑ πιέζουν τις ευρωαγορές

Πτώση μεγαλύτερη από 1% για τους περισσότερους δείκτες και 1,7% στο Μιλάνο. Πολιτική ένταση σε Ιταλία και Πορτογαλία, ενώ η Μέρκελ δεν έχει ακόμη σχηματίσει κυβέρνηση. Αντίστροφη μέτρηση για κυβερνητικό λουκέτο στις ΗΠΑ.

Με τις εστίες πολιτικού κινδύνου να πολλαπλασιάζονται στην ευρωζώνη και ενώ στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο βασικών υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι ευρωπαϊκές αγορές δέχονται έντονες πιέσεις.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,05% στις 8.570 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,14% στις 4.139 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,8% στις 6.460 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,14% στις 9.125 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 1,28% στις 5.923 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 1,71% στις 17.345 μονάδες. Νωρίτερα στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 2,06%, ενώ πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών στη Wall Street.

Η Ιταλία βρίσκεται στα πρόθυρα της κρίσης μετά την παραίτηση των υπουργών του Σ. Μπερλουσκόνι από την ευάλωτη κυβέρνηση Λέτα. Η κυβερνητική παράταξη στην Πορτογαλία δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής με το εκλογικό σώμα να την τιμωρεί για την πολιτική του μνημονίου. Κι όλα αυτά ενώ η Γερμανία δεν έχει ακόμη κυβερνητικό σχήμα καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μέρκελ και Σοσιαλδημοκρατών. Δημοσιεύματα φέρουν το SPD να αξιώνει σημαντικά ανταλλάγματα για να στηρίξει την κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και το υπουργείο Οικονομικών, ενώ η γενική του γραμματέας δηλώνει πως οι διαπραγματεύσεις μπορεί να κρατήσουν μέχρι και τον Ιανουάριο. Το πολιτικό κλίμα στην ευρωζώνη εντείνεται από τις εξελίξεις στην Ελλάδα με τη σύλληψη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, αλλά και τη σημαντική ενίσχυση των ακροδεξιών στις εκλογές της Αυστρίας.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι δείχνουν ανίκανοι να καταλήξουν σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η προθεσμία εκπνέει σήμερα Δευτέρα στις 23:59 τοπική ώρα, ενώ η Goldman Sachs εκτιμά πως το κόστος από το κυβερνητικό λουκέτο θα αγγίξει τα 8 δισ. δολ. την εβδομάδα.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ και οι ειδήσεις από την Κίνα δεν είναι θετικές. Συγκεκριμένα, η τελική εκτίμηση για τον δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ της HSBC διαμορφώθηκε στο 50,2 τον Σεπτέμβριο από 50,1 τον προηγούμενο μήνα. Αν και υπάρχει ακόμη μηνιαία ενίσχυση, η τελική ένδειξη του Σεπτεμβρίου απέχει πολύ από την αρχική εκτίμηση που είχε αγγίξει το 51,2 και η οποία είχε ανακοινωθεί μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Έτσι, η τιμή του πετρελαίου Brent υποχωρεί κάτω από 1 δολ. ανά βαρέλι στα 107,60 δολ. και στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού υποχωρεί κατά 1,3% στα 101,51 δολ. ανά βαρέλι. Οι επενδυτές στρέφονται εκ νέου στον χρυσό που ενισχύεται στα 1.352 δολ. ανά ουγκιά. Έντονες πιέσεις δέχεται ο μεταλλευτικός κλάδος, με τη μετοχή της Rio Tinto να υποχωρεί κατά 2% και της BΗΡ Billiton κατά 1,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v