Μικρές απώλειες ευρωαγορών με τραπεζικές πιέσεις

Περιορίζονται οι πρωινές απώλειες στις ευρωαγορές και επικρατούν μικτά πρόσημα, παρά τις πιέσεις στις τράπεζες λόγω Deutsche Bank (-4%) και στις μεταλλευτικές λόγω Κίνας. Στα υψηλά 6ετίας ο Stoxx 600. Κλειστή η Wall Street λόγω αργίας.

Σταθεροποιητική εικόνα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές κοντά στα υψηλά 6 ετών που άγγιξαν την προηγούμενη εβδομάδα. Στο στόχαστρο βρίσκεται κυρίως ο τραπεζικός κλάδος και ειδικότερα η Deutsche Bank μετά τις ζημίες-έκπληξη που ανακοίνωσε για το τρίμηνο.

Οι αναλυτές θεωρούν θετική τη σταθεροποιητική τάση στις ευρωαγορές, παρά τις τραπεζικές πιέσεις και τα αποθαρρυντικά στατιστικά για την κινεζική οικονομία. Το αμερικανικό χρηματιστήριο της Wall Street θα παραμείνει σήμερα κλειστό λόγω του εορτασμού της μνήμης του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. 

Οι βασικοί δείκτες στις ευρωαγορές άνοιξαν με κυρίως πτωτικά πρόσημα, αλλά αυτή την ώρα οι απώλειες περιορίζονται. Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,32% στις 9.712 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,08% στις 4.324 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 διαμορφώνεται σχεδόν αμετάβλητος στις 6.828 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται ελαφρώς στις 10.465 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 0,25% στις 7.132 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται ψηλότερα 0,06% στις 19.958 μονάδες.

Η μετοχή της Deutsche Bank καταγράφει κάθετη πτώση 4,2% καθώς η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε ζημίες 1,15 δισ. ευρώ για το τέταρτο τρίμηνο, προειδοποιώντας παράλληλα πως και το 2014 θα είναι δύσκολη χρονιά. 

Οι τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικές εμφανίζουν τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των 19 επιμέρους κλάδων του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600. Η Commerzbank υποχωρεί 2,7% και η ICAP 2%.

Πιέσεις δέχεται και ο μεταλλευτικός κλάδος με υποχώρηση 0,8%. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ, τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις επιβεβαιώνουν την εικόνα της επιβράδυνσης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ενώ οι αναλυτές επισημαίνουν τη μεγάλη πρόκληση για το Πεκίνο να προχωρήσει σε επώδυνες μεταρρυθμίσεις ενώ η οικονομία κατεβάζει ταχύτητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v