Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Άλμα» στις ευρωαγορές με ώθηση από την ΕΚΤ

Δυναμικά επέστρεψαν οι αγοραστές στις ευρωαγορές. Εκτοξεύτηκαν τα χρηματιστήρια Φρανκφούρτης και Μιλάνου με κέρδη άνω του 3%. Στο επίκεντρο οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 3 ετών σημείωσε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, τερματίζοντας το μακροβιότερο πτωτικό σερί των τελευταίων 11 ετών.

Αφορμή για τη σημερινή άνοδο στάθηκε η δήλωση του Μπενουά Κερέ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι οι αγορές τίτλων θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα. Επιπλέον διαβεβαίωσε πως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είναι έτοιμο να λάβει επιπλέον μέτρα εάν χρειαστεί.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της BGL BNP Paribas, Guillaume Duchesne, "Κάθε είδηση προερχόμενη από την ΕΚΤ αναφορικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα έχει θετικό αντίχτυπο στις χρηματιστηριακές αγορές».

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 2,89% στις 319 μονάδες μετά από έναν σερί οχτώ πτωτικών συνεδριάσεων και συνολικών απωλειών 7,7%.

Επιπλέον, ανοδικά κινήθηκαν και οι 19 βιομηχανικοί κλάδοι που απαρτίζουν τον Stoxx 600 με τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να ανακάμπτουν από τα χαμηλά τριών ετών και τις τράπεζες να ανακάμπτουν από το χαμηλό έτους.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 1,84% στις 6.310 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 2,92% στις 4.033 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 "εκτοξεύτηκε" 3,11% στις 8.850 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημείωσε κέρδη 2,97% στις 9.957 μονάδες και αντίστοιχα ο δείκτης MIB του Μιλάνου κατέγραψε άλμα 3,42% στις 18.701 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται 0,2% έναντι του ευρώ, καταγράφοντας ωστόσο εβδομαδιαία πτώση 1,2%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v