Με βήμα σημειωτόν η Ευρώπη ενόψει ΕΚΤ

Διστακτικά βήματα ανόδου καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Σε χαμηλό 2,5 ετών το ευρώ και πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά yield. Τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

Σε ανοδική τροχιά παραμένουν οι ευρωπαϊκές αγορές αν και με περιορισμένες κινήσεις, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στις κεντρικές τράπεζες μόλις 24 ώρες πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Τα σενάρια που τροφοδοτούνται είναι έντονα, όπως τουλάχιστον αποδεικνύεται από την αντίδραση της αγοράς συναλλάγματος, όπου το ευρώ υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο 27 μηνών, αγγίζοντας τα 1,2352 δολ.

Ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,2% στις 9954 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,11% στις 4383 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,16% στις 6.733 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει κέρδη 0,76% στις 10.830 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 0,22% στις 5176 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,51% στις 19.881 μονάδες.

Νηνεμία επικρατεί και στα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Το κλίμα στηρίζεται και από την πορεία των ασιατικών αγορών, όπου το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε σε υψηλό 7 ετών και της Σαγκάης σε υψηλό 3ετίας, με προσδοκίες για νέες κινήσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα της Κίνας.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι αγορές κινούνται στην εκτίμηση ότι ενώ η Fed ετοιμάζεται για αύξηση επιτοκίων, οι άλλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη (Ιαπωνίας, Κίνας και ΕΚΤ) ετοιμάζονται να καλύψουν το κενό ρευστότητας. Ετσι, το δολάριο κινείται σε ανοδική τροχιά όπως και τα yield των αμερικανικών ομολόγων. Η απόδοση των 2ετών ομολόγων ΗΠΑ ενισχύονται κατά 1 μονάδα βάσης στο 0,55% και των 10ετών στο 2,3%. Αντιθέτως, το yield του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου υποχωρεί κατά 3 μονάδες βάσης στο 0,75% και κατά

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η καθοδήγηση που θα δώσει κατά την αυριανή συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της ΕΚΤ, ενώ οι πιέσεις για αγορές κρατικών ομολόγων εντείνονται ασφυκτικά. Τα τελευταία οικονομικά μεγέθη ήταν απογοητευτικά, κυρίως ως προς το μεταποιητικό κλάδο της ευρωζώνης που φαίνεται πως κατεβάζει και πάλι ταχύτητα. Σήμερα ανακοινώθηκε πως ο συνολικός ΡΜΙ της ευρωζώνης διαμορφώθηκε το Νοέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο 16 μηνών.

Ο ίδιος ο κ. Ντράγκι επανέλαβε προ ημερών τη γνωστή δέσμευση «whatever it takes» και για τον πληθωρισμό, συμπληρώνοντας τη φράση «το συντομότερο δυνατό».  Ωστόσο, ο Βίτορ Κονστάνσιο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε προ ημερών πως η απόφαση για την ποσοτική χαλάρωση θα ληφθεί το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Από πλευράς μετοχών, ξεχωρίζουν οι σκανδιναβικές τηλεπικοινωνίες. Η μετοχή της Telenor ενισχύεται κατά 2,3% και της Telia Sonera κατά 1,5% καθώς οι δύο εταιρείες αποκάλυψαν ότι προχωρούν σε συμφωνία κοινοπραξίας με στόχο μείωσης του κόστους λειτουργίας κατά 133 εκατ. δολ ετησίως. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v