Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 7 ετών οι αγορές της Ευρώπης

Βήματα ανόδου, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι προσδοκίες για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ. Νέο ράλι στα ομόλογα ενώ το ευρώ υποχωρεί κάτω από τα $1,16 Κλειστή σήμερα η Wall Street λόγω αργίας.

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την κρίσιμη συνεδρίαση της Πέμπτης, οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες καταγράφουν διστακτική άνοδο. Έτσι, παρά τη βουτιά του 8% που καταγράφηκε νωρίτερα στην κινεζική αγορά – γιατί οι κινεζικές αρχές απαγόρευσαν το άνοιγμα νέων λογαριασμών με margin – τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά καθώς εντείνονται οι πιέσεις προς το Μάριο Ντράγκι για πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές κρατικών τίτλων

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,5% στις 10.218 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,32%  στις 4393 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,32% στις 6.571 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,63% στις 10.102 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,16% στις 5010 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,9% στις 19.428 μονάδες.

Ο FTSEurofirst 300 ενισχύεται κατά 0,3% και πλέον βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο 7 ετών.

Η Wall Street είναι σήμερα κλειστή λόγω αργίας (Martin Luther King Day Η επίδραση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού όμως, είναι θετική για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη των ΗΠΑ εκτινάχθηκε στο υψηλότερο  επίπεδο 11 ετών.

Η προσοχή τώρα στρέφεται στη Φρανκφούρτη, όπου την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ με βασικό θέμα στην ατζέντα, η υιοθέτηση προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε σήμερα πως οι επιλογές της ευρωτράπεζας είναι περιορισμένες ενώ επεσήμανε και το επικίνδυνο παράδειγμα της Ιαπωνίας με την 20ετή στασιμότητα.

«Η προσδοκία για τολμηρές ανακοινώσεις ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες. Η μέση εκτίμηση είναι πως θα υπάρξει πρόγραμμα που θα υπερβαίνει τα 500 δις. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια γράφει ο Eric Green της TD Securities.

Η εκτίμηση αυτή επηρεάζει και την αγορά ομολόγων, καθώς οι 10ετείς ισπανικές αποδόσεις διολίσθησαν σήμερα σε νέο ιστορικό χαμηλό. Το ενιαίο νόμισμα επίσης κινείται πτωτικά διαβλέποντας νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αγγίζοντας το 1,1568 δολ.  

Ανοδικά κινείται και το χρηματιστήριο της Ελβετίας, με το δείκτη SMI – που την προηγούμενη εβδομάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 2008 - να καταγράφει άνοδο 1,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v