Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Οριακές κινήσεις για τα χρηματιστήρια και ράλι στα ομόλογα καθώς οι επενδυτές αναζητούν οάσεις ασφαλείας. Στο κόκκινο και σήμερα η Ελβετία με πτώση 2,7%. Ιστορικό χαμηλό στα yield Ιταλίας, Γερμανίας, Ιαπωνίας και πολλών άλλων χωρών.

Νευρικότητα επικρατεί στις αγορές της Ευρώπης, με το χθεσινό αλαλούμ που προκάλεσε η κίνηση έκπληξη της Ελβετίας να εγκαταλείψει τον στόχο ελάχιστης ισοτιμίας του φράγκου με το ευρώ. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες καταγράφουν οριακές κινήσεις, ενώ συνεχίζεται το ράλι στα ομόλογα διεθνώς καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλείς τοποθετήσεις.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,44% στις 9,990 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,14% στις 4319 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,5% στις 6.468 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,36% στις 10.018 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 0,22% στις 4967 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,47% στις 18.933 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο της Ελβετίας ο δείκτης SMI άνοιξε με νέα πτώση 2,7% ενώ η μετοχή της Credit Suisse επίσης υποχωρεί κατά 2,7%.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Γαλλίας, Ιταλίας, Βελγίου, Αυστραλίας, Ολλανδίας και Φιλανδίας υποχωρούν σε νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ το 10ετές yield της Γερμανίας υποχώρησε για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το 0,4%.Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Αυστραλίας και Ιαπωνίας επίσης υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αγγίζοντας το 2,49% και το 0,225% αντιστοίχως. Η τιμή του χρυσού, που εκτοξεύθηκε κατά 2,8% χθες, σήμερα κινείται σταθεροποιητικά στα 1,259 δολ. ανά ουγκιά

Σημειώνεται ότι χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από έντονες διακυμάνσεις, έκλεισαν με ευρεία άνοδο και τον Stoxx 600 ενισχυμένο κατά 2,45%. Αιτία ήταν η ευρεία εκτίμηση πως η κίνηση της Ελβετίας δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα προληπτικό χτύπημα ενόψει του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που ίσως ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. «Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας θύμισε στις αγορές ότι η εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης είναι ουσιαστικά τελειωμένη υπόθεση» αναφέρουν οι αναλυτές της Barclays

Σήμερα ο Μπενουά Κερέ ενισχύει αυτά τα σενάρια λέγοντας πως «για να είναι αποδοτικό ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πρέπει να είναι μεγάλο» και συμπλήρωσε πως μένει να αποφασιστεί εάν οι αγορές ομολόγων θα αφορούν συγκεκριμένες χώρες ή το σύνολο της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v