Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές

Σε νέο υψηλό 7 ετών ο Stoxx 600 καθώς οι αγορές περιμένουν τις αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι. Οι κινήσεις των κεντρικών σε Κίνα και Καναδά που δίνουν ώθηση στις αγορές. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εταιρείες κοινής ωφέλειας και τράπεζες.

Σε ανοδική τροχιά κινούνται και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αναφέρουν ότι η ΕΚΤ οδεύει προς την υιοθέτηση ενός φιλόδοξου σχεδίου με αγορές κρατικών ομολόγων έως και 50 δισ. ευρώ ανά μήνα.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,14% στις 10.285 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,14% στις 4478 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,18% στις 6.743 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει κέρδη 0,49% στις 10.385 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει άνοδο 0,69% στις 5187 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,34% στις 10.048 μονάδες.

Ο Stoxx Europe 600 ενισχύεται κατά 0,2% στις 358,85 μονάδες και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008.

Σημειώνεται ότι από τις 14 Ιανουαρίου, ο Stoxx 600 έχει καταγράψει κέρδη 5,7% καθώς κέρδιζαν έδαφος τα σενάρια για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ευνοούνται κυρίως οι εταιρίες κοινής ωφέλειας, αλλά και οι μετοχές των τραπεζών. Centrica και Ibedrola ενισχύονται περισσότερο από 1%, ενώ η μετοχή της Bankinter καταγράφει άνοδο 1,6%, καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε ικανοποίησαν την αγορά.

Πέραν αυτών όμως, η κινητοποίηση των κεντρικών τραπεζών είναι έντονη τις τελευταίες ημέρες με σημαντική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Μετά τη σαρωτική κίνηση της Ελβετίας να εγκαταλείψει τη σύνδεση του φράγκου με το ευρώ και να μειώσει σημαντικά τα επιτόκιά της, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε νέα ένεση ρευστότητας ύψους 50 δισ. γουάν (8 δισ. δολ.) μέσω repo. Επίσης, η κεντρική τράπεζα του Καναδά αιφνιδίασε άπαντες προχωρώντας σε μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,75%, για να αντιμετωπίσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις. Το δολάριο του Καναδά υποχώρησε χθες κατά 2% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ενώ οι αναλυτές επισημαίνουν πως – μετά την Ελβετία – και ο Καναδάς προετοιμάζεται για μία σημαντική κίνηση χαλάρωσης από την ΕΚΤ.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στην ΕΚΤ. Εάν υλοποιηθούν τα δημοσιεύματα, τότε η ΕΚΤ θα έχει προχωρήσει περισσότερο από τις προσδοκίες των αγορών, καθώς οι αγορές κρατικών ομολόγων θα ξεπεράσουν τα 600 δισ. ευρώ – ενδεχομένως να αγγίξουν και το διπλάσιο νούμερο εάν το πρόγραμμα συνεχιστεί για δύο χρόνια.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μεγάλης κλίμακας στη σημερινή συνεδρίαση» δήλωσε ο Nick Kounis της ABN Amro και συμπλήρωσε: «Νομίζουμε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πρέπει να είναι στο ανώτερο εύρος για να εντυπωσιάσει τις αγορές και αυτό φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι θα γίνει. Εκτός από τα κρατικά ομόλογα, θα μπορούσε να περιλαμβάνει και άλλους τίτλους όπως και εταιρικά ομόλογα».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v