Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 7 ετών οι ευρωαγορές εν αναμονή QE

Κέρδη επί 3η συνεχόμενη συνεδρίαση στις ευρωαγορές, που προεξοφλούν ευρέως QE από την ΕΚΤ την Πέμπτη. Ανάκαμψη σχεδόν 4% στην Ελβετία. Εκτίναξη ιταλικών συνεταιριστικών τραπεζών.

Κέρδη επί τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση απεκόμισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κλείνοντας σε νέα υψηλά 7 ετών, καθώς διευρύνεται η προοπτική να ανακοινώσει η ΕΚΤ σχέδιο QE μέσα στην εβδομάδα.

Ο δείκτης Stoxx 600 τερμάτισε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, με άνοδο 0,17% στις 353,86 μονάδες. Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανήλθαν σε υψηλό 7 ετών από την Παρασκευή, χάρη στην ανάκαμψη των μετοχών ενεργειακών κλάδων, που υπερκάλυψαν την «βύθιση» στις ελβετικές μετοχές.

Ο ελβετικός χρηματιστηριακός δείκτης SMI, που υπέστη την χειρότερη εβδομάδα από το 2008, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κεντρικής τράπεζας να εγκαταλείψει την προσπάθεια συγκράτησης του ελβετικού φράγκου, ανέκαμψε σήμερα αισθητά κι έκλεισε 3,8% υψηλότερα.

Εκτίναξη σημείωσαν σήμερα και οι μετοχές των συνεταιριστικών τραπεζών της Ιταλίας καθώς αναμένεται νομοθετική ρύθμιση που θα ανοίξει τον δρόμο για συγχωνεύσεις στον κλάδο.

Η μετοχή της Banca Popolare dell'Emilia Romagna ενισχύθηκε 11%, της Banco Popolare 10% και της Banca Popolare di Milano 15.

Το σπουδαιότερο προγραμματισμένο γεγονός αυτής της εβδομάδας είναι η τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ, την Πέμπτη, κατά την οποία αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα QE στην ευρωζώνη. Την έναρξη του προγράμματος προβλέπουν σε έρευνα του Bloomberg το 93% των αναλυτών.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφανίζουν εκτίναξη προεξοφλώντας την απόφαση. Ο δείκτης FTSE ενισχύθηκε 0,55% στις 6.586 μονάδες, ο DAX έκλεισε 0,73% στις 10.242 μονάδες, ενώ ο CAC κέρδισε 0,35% στις 4.395 μονάδες.

Η αγορά του Μιλάνο ενισχύθηκε1,18% ενώ της Μαδρίτης 1,19%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v