Η Credit Agricole δίνει ώθηση στις ευρωαγορές

Θετική υποδοχή των επενδυτών στα αποτελέσματα της Credit Agricole και τα σχέδιά της για απλοποίηση της δομής ιδιοκτησίας της. Η προσοχή στις κινήσεις των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγικών χωρών για σταθεροποίηση της αγοράς. Σήμερα στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Fed.

Η αστάθεια των τιμών του πετρελαίου και των μετάλλων συντηρούν τη επιφυλακτικότητα των επενδυτών, ωστόσο οι αγορές "αναθάρρησαν" από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Credit Agricole, τα οποία ήταν υψηλότερα του αναμενόμενου. Η Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης τα σχέδιά της για απλοποίηση της δομής ιδιοκτησίας της, η οποία έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις.

Νωρίτερα, η ABN Amro ανακοίνωσε πως τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν κατά 32% το δ' τρίμηνο. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, οι τράπεζες, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις και οι εταιρείες του κλάδου της υγείας «εκπλήσσουν» δυσάρεστα τις αγορές με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου τους, καθώς εμφανίζουν τις μεγαλύτερες αστοχίες κερδών από το 2007.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 1,45% υψηλότερα στις 325 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κερδίζει 1,57% στις 5.954 μονάδες, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού ενισχύεται 1,88%, στις 4.187 μονάδες και κατά 1,75% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.297 μονάδες.

Κατά 1,82% ενισχύεται ο ισπανικός δείκτης IBEX στις 8.287 μονάδες, κατά 1,82% ο πορτογαλικός PSI στις 4.716 μονάδες και κατά 2,07% ο ιταλικός FTMIB στις 17.309 μονάδες.

Οι τιμές του Brent και του αργού αντιστρέφουν την αρνητική πορεία που κατέγραφαν νωρίτερα στην Ασία, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στη σημερινή τριμερή συνάντηση στην Τεχεράνη (μεταξύ Βενεζουλας-Ιράν-Ιράκ) για το πετρέλαιο. Ωστόσο, οι επενδυτές θεωρούν πως η χθεσινή συμφωνία Σαουδικής Αραβίας-Ρωσίας-Κατάρ-Βενεζουέλας για «πάγωμα» της παραγωγής στα επίπεδα Ιανουαρίου, λίγα μπορεί να κάνει σε μια υπερκορεσμένη αγορά. Το Brent ενισχύεται κατά 2,89% στα 33,11 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό κατά 2,24% στα 29,69 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, η αγορά αναμένει σήμερα τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης που πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα η αμερικανική κεντρική τράπεζα, «ψάχνοντας» για ενδείξεις ως προς τον δρόμο που θα ακολουθήσει η Fed στο θέμα των επιτοκίων.

Εξάλλου, άνοιγμα της Wall Street σε υψηλότερο επίπεδο "δείχνουν" τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται κατά 0,7-0,8%.

 

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v