Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στις ευρωαγορές με στήριξη από Yellen

Σε ανοδικό κανάλι παραμένουν οι ευρωαγορές μετά τη δήλωση της Janet Yellen ότι έχουν ενισχυθεί τα επιχειρήματα για αύξηση των επιτοκίων. Καλύτερα του αναμενόμενου τα στοιχεία για την γαλλική καταναλωτική εμπιστοσύνη. Θετικά στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες της Βρετανίας. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall.

Κέρδη καταγράφουν οι ευρωαγορές μετά την πολυαναμενόμενη ομιλία της Janet Yellen.

Στην ομιλία της στο Jackson Hole η επικεφαλής της Fed υποστήριξε ότι «τα επιχειρήματα υπέρ μιας αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων έχουν ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της βελτίωσης στην αγορά εργασίας και των προσδοκιών για ήπια οικονομική ανάπτυξη».

Εν τω μεταξύ, καθώς η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων έχει ουσιαστικά τελειώσει, η αγορά στρέφει και πάλι την προσοχή της στην οικονομική κατάσταση της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην Πορτογαλία.

Η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας ανακοίνωσε πως οι δαπάνες των νοικοκυριών κατέγραψαν αύξηση 3% το β' τρίμηνο σε ετήσια βάση (την μεγαλύτερη από το τέλος του 2007), δίνοντας ώθηση στο ΑΕΠ της χώρας, που "έτρεξε" με ρυθμό 0,6% σε τριμηνιαία και 2,2% σε ετήσια βάση στο διάστημα αυτό. Στη Γαλλία ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στο 97 τον Αύγουστο από 96 τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, η γαλλική στατιστική υπηρεσία επιβεβαίωσε πως το γαλλικό ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο το β' τρίμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Γερμανία ανακοίνωσε επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος, κυρίως λόγω του Brexit, ενώ προειδοποίησε για ισχνότερη ανάπτυξη το 2017.

Την ίδια ώρα, συντηρούνται οι πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ο οποίος σημείωσε πως δεν χρειάζεται κάποια σημαντική παρέμβαση στην αγορά. Οι επενδυτές ευελπιστούν πως στη συνεδρίαση των μελών του ΟΠΕΚ τον επόμενο μήνα θα αποφασιστεί «πάγωμα» της παραγωγής.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,30% υψηλότερα στις 342 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις κινείται ανοδικά 0,35% στις 6.840 μονάδες, κατά 0,68% ενισχύεται ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.361 μονάδες και κέρδη 0,35% σημειώνει ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.560 μονάδες.

 

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v