Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Yellen

Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή στραμμένη στις επόμενες κινήσεις της Fed. Στο προσκήνιο έρχονται οι πολιτικές εξελίξεις στην μετά Brexit Ευρώπη. Σε υψηλό 7μήνου ο PMI της ευρωζώνης τον Αύγουστο. "Τα βρήκαν" η Volkswagen με τους προμηθευτές. Ανοδικά τα futures της Wall.

Στις επόμενες κινήσεις της Fed αναμένουν οι επενδυτές, περιμένοντας τις δηλώσεις της Janet Yellen την Παρασκευή προκειμένου να δουν αν τελικά θα υπάρξει αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων φέτος.

Την ίδια ώρα, ελλείψει σημαντικών εταιρικών αποτελεσμάτων και μακροοικονομικών στοιχείων, η προσοχή στρέφεται στην «επόμενη μέρα» στην ΕΕ, μετά το Brexit, και στο αν τελικά θα καταφέρουν να βρουν κοινό έδαφος οι χώρες του Βορρά και οι χώρες του Νότου (κυρίως σε οικονομικά ζητήματα), αν και οι αναλυτές και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού τονίζουν δεν αναμένουν και πολλά πράγματα πριν τις εκλογές του επόμενου έτους σε Γαλλία και Γερμανία.

Σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα της ευρωζώνης, με τον σύνθετο PMI να διαμορφώνεται σε υψηλό επταμήνου, καθώς ο μεταποιητικός κλάδος έδειξε να μην επηρεάζεται από το Brexit (τουλάχιστον όχι ακόμα). Ωστόσο, το Markit "προειδοποιεί" για δύσκολο Σεπτέμβριο, λόγω της μείωσης που κατεγράφη στις νέες παραγγελίες. Στη Γαλλία, ο τομέας υπηρεσιών έκανε "άλμα", ενώ αντιθέτως, επιβραδύνθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στη Γερμανία. 

Όπως σημείωναν στη Wall Street Journal επενδυτές, με τις επιχειρήσεις να εμφανίζουν «χλιαρά» αποτελέσματα, την οικονομική ανάπτυξη να παραμένει περιορισμένη και το τραπεζικό σύστημα εύθραυστο, η αγορά είναι ευάλωτη σε ένα εύρος πολιτικών ρίσκων τους επόμενους μήνες, που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την αδύναμη ανάπτυξη στην ΕΕ.

Πιέσεις στον κλάδο των εμπορευμάτων κυρίως δημιουργεί η νέα πτώση των τιμών του πετρελαίου, με την Goldman Sachs να εκτιμά πως «η τιμή του πετρελαίου και η θεμελιώδης ανάκαμψη παραμένουν εύθραυστες», επαναλαμβάνοντας την πρόβλεψή της ότι το Brent θα συνεχίσει να κινείται στα 45-50 δολάρια το βαρέλι μέχρι και το επόμενο καλοκαίρι.

Στα ενδιαφέροντα της ημέρας και το δημοσίευμα των Financial Times που κάνει λόγο για παραλείψεις στην επίσημη έκθεση που δημοσιοποίησε η γαλλική κυβέρνηση για τις εκπομπές ρύπων μοντέλων της Renault.

Επίσης, το Reuters, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, ανέφερε πως η πολωνική ασφαλιστική PZU ενδιαφέρεται να εξαγοράσει ποσοστό της Bank Pekao από την UniCredit και για τον λόγο αυτό ο CEO της PZU θα μεταβεί αυτήν την εβδομάδα στο Μιλάνο.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Hannoversche Allgemeine, η Volkswagen κατέληξε τελικά σε συμφωνία με τους προμηθευτές της και οι παραδόσεις ορισμένων εξαρτημάτων θα ξεκινήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,76% υψηλότερα στις 343 μονάδες, κατά 0,5% ενισχύεται ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.861 μονάδες, κατά 0,8% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.582 μονάδες και κατά 0,73% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.421 μονάδες, ενώ κέρδη 1,76% καταγράφει ο ιταλικός δείκτης FTMIB στις 16.656 μονάδες και 1,1% ο ισπανικός IBEX στις 8.561 μονάδες.

Άνοιγμα της Wall Street σε υψηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται κατά περίπου 0,25%.

 

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v