Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωαγορές

Τις δηλώσεις Yellen περιμένουν οι επενδυτές, αν και τα στοιχεία "δείχνουν" αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τους επόμενους μήνες. "Κατεβάζει ταχύτητα" η γερμανική οικονομία. Νέα πτώση για τις τιμές του πετρελαίου.

Σε χαμηλότερο επίπεδο τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να κάνουν επιφυλακτικές κινήσεις εν αναμονή των δηλώσεων της Janet Yellen την Παρασκευή.

Χθες στις ΗΠΑ ανακοινώθηκαν καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την αγορά κατοικιών, γεγονός που εκτιμάται ότι θα «γύρει την πλάστιγγα» υπέρ της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Το κλίμα επιβαρύνεται από τη νέα πτώση των τιμών του πετρελαίου, μετά την αύξηση-έκπληξη των αμερικανικών αποθεμάτων αργού.

Σε ότι αφορά την εταιρική ειδησεογραφία, οι επενδυτές παρακολουθούν τη μετοχή της Glencore η οποία συμφώνησε να πουλήσει ποσοστό 30% του ορυχείου χαλκού Ernest Henry στην Evolution Mining προς 880 εκατ. δολάρια Αυστραλίας, ενώ ανακοίνωσε περιορισμό των ζημιών της στα 369 εκατ. δολάρια το α' εξάμηνο, αλλά και πτώση του κύκλου εργασιών κατά 6%.

Με ενδιαφέρον παρακολουθούνται οι εξελίξεις στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Χθες η Volkswagen ανακοίνωσε πως κατέληξε σε διακανονισμό με τους προμηθευτές της (η διαμάχη των δυο πλευρών είχε δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή), ενώ η εταιρεία συμφώνησε να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για διακανονισμό με αμερικανικές πολιτείες που την είχαν μηνύσει για το σκάνδαλο των εκπομπών ρύπων.

Στη Γερμανία πάλι, περισσότερες από 35 εταιρείες έχουν μέχρι στιγμής υποβάλει μηνύσεις κατά των παραγωγών ζάχαρης Suedzucker, Pfeifer & Langen και Nordzucker για σχηματισμό καρτέλ για την αύξηση των τιμών, ζητώντας αποζημιώσεις ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Στα ενδιαφέροντα, ιδιωτική μελέτη που δημοσιοποιήθηκε χθες υποστηρίζει πως οι βρετανικές τράπεζες μπορεί να χάσουν μεγάλο αριθμό ευρωπαίων και βρετανών εταιρικών πελατών ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Νωρίτερα σήμερα, η Γερμανία ανακοίνωσε τα στοιχεία για το ΑΕΠ του β' τριμήνου, το οποίο αυξήθηκε κατά 0,4% σε τριμηνιαία και κατά 3,1% σε ετήσια βάση (από αύξηση 0,7% σε τριμηνιαία βάση το α' τρίμηνο) με αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,2%, των εξαγωγών κατά 1,2%, αλλά πτώση των επενδύσεων κεφαλαίων κατά 2,1%.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,5% στις 341 μονάδες, κατά 0,6% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.828 μονάδες, κατά 0,6% ο δείκτης DAX στης Φρανκφούρτης στις 10.529 μονάδες και κατά 0,8% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.384 μονάδες. Απώλειες 0,7% για τον ιταλικό FTMIB στις 16.661 μονάδες, μετά τον φονικό σεισμό στην κεντρική Ιταλία.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v