Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε... περισυλλογή οι ευρωαγορές

Στα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ στρέφεται το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς ίσως «δείξουν» ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει η Fed για τα επιτόκια. Προβληματίζει η έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής κεφαλαιαγοράς. Κέρδη 4% για την Commerzbank. Οριακά χαμηλότερα τα futures της Wall.

Η χθεσινή πτώση στη Wall Street και η στάση αναμονής για τις επόμενες κινήσεις της Fed καθιστούν επιφυλακτικούς τους επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να «δείξουν» αν τελικά η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει αύξηση των επιτοκίων της τον Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ, χθες η ευρωπαϊκή επιτροπή κεφαλαιαγοράς, στην εξαμηνιαία έκθεσή της, «χτύπησε καμπανάκι» για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών αγορών, κάνοντας λόγο για επιδείνωσή τους λόγω της έντασης των πολιτικών ρίσκων, στα οποία περιλαμβάνεται και η απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ.

Η δε HSBC, σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, αναφέρει πως οι επενδυτές φεύγουν από τις ευρωπαϊκές μετοχές με ρυθμό που έχει να δει η αγορά από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Στην έκθεσή της η HSBC σημειώνει πως η αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ευρώπη συνεχίζει να διώχνει τους επενδυτές από την περιοχή, με τις εκροές να συνεχίζονται για 26η εβδομάδα.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η εξέλιξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΕΕ-ΗΠΑ, μετά τη χθεσινή απόφαση της Κομισιόν για την Apple, η οποία καλείται να επιστρέψει στην Ιρλανδία το ποσό-ρεκόρ των 13 δισ. ευρώ, εν μέσω αντιδράσεων τόσο από την αμερικανική εταιρεία όσο και από την ίδια την Ιρλανδία.

Στα θετικά της ημέρας, η άνοδος 4% της Commerzbank μετά το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Manager Magazin που αναφέρει πως η Deutsche Bank είχε κατά το παρελθόν εξετάσει το ενδεχόμενο συγχώνευσης με την Commerbank, αλλά και η άνοδος 3% για τη μετοχή της γαλλικής Bouygues μετά τις ανακατατάξεις στη διοίκησή της και την δέσμευσή της για βελτίωση της κερδοφορίας φέτος. 

Σήμερα ανακοινώθηκαν και τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, που παρέμεινε τον Αύγουστο αμετάβλητος στο 0,2% έναντι του 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,16% υψηλότερα στις 345 μονάδες, κατά 0,14% υποχωρεί ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.811 μονάδες, κατά 0,3% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.629 μονάδες, ενώ υψηλότερα κατά 0,3% κινείται ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.471 μονάδες. 

Άνοιγμα της Wall Street σε λίγο χαμηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v