Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Στο επίκεντρο η ομιλία της Janet Yellen. Άνοδος για την τιμή του πετρελαίου. Υποχωρεί το ευρώ.

Σε ανοδικό κανάλι παρέμειναν οι ευρωαγορές και μετά την ομιλία της Janet Yellen.

H επικεφαλής της Fed υποστήριξε ότι «τα επιχειρήματα υπέρ μιας αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων έχουν ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της βελτίωσης στην αγορά εργασίας και των προσδοκιών για ήπια οικονομική ανάπτυξη».
Υπενθυμίζεται ότι χθες η Κεντρική Τραπεζίτης του Κάνσας Ester George είχε υποστηρίξει ότι «έφτασε ο καιρός να γίνει η κίνηση με τα επιτόκια».

Επιπλέον ήπια ανοδικά κινείται η τιμή του πετρελαίου για δεύτερη διαδοχική ημέρα καθώς οι επενδυτές «ποντάρουν» σε συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής στην επικείμενη συνεδρίαση των χωρών- μελών του ΟΠΕΚ τον Σεπτέμβρη. Ωστόσο ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε σήμερα ότι «δεν χρειάζεται οποιαδήποτε παρέμβαση στην αγορά». Ο μαύρος χρυσός ενισχύεται 0,5% στα 47,55 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Volkswagen συμφώνησε να πληρώσει αποζημίωση ύψους 1,2 δισ. δολαρίων στους Αμερικανούς αντιπροσώπους της εξαιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν από το σκάνδαλο των ρύπων. 

Παράλληλα η Gemalto ανακοίνωσε αύξηση στα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη του α' εξαμήνου και επιβεβαίωσε τις προβλέψεις για το σύνολο του 2016.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, στη Γαλλία η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε στις 97 μονάδες τον Αύγουστο από 96 τον Ιούλιο, παρότι οι οικονομολόγοι δεν ανέμεναν βελτίωση.

Αντίστοιχα, η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας ανακοίνωσε πως οι δαπάνες των νοικοκυριών κατέγραψαν αύξηση 3% το β' τρίμηνο σε ετήσια βάση (την μεγαλύτερη από το τέλος του 2007), δίνοντας ώθηση στο ΑΕΠ της χώρας, που "έτρεξε" με ρυθμό 0,6% σε τριμηνιαία και 2,2% σε ετήσια βάση στο διάστημα αυτό.

Σήμερα, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,5% στις 343 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 31% στις 6.838 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,55% στις 10.587 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,8% στις 4.441 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,7% στις 8.659 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,8% στις 16.843 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1239 δολ. από 1,1286 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1,326 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v