Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλότερα οι ευρωαγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Προβληματισμός στις αγορές για τις νέες δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ, λίγο πριν τις εκλογές. Στροφή σε "ασφαλή καταφύγια". Αναστολή διαπραγμάτευσης για τη μετοχή της Monte dei Paschi. Σήμερα οι ανακοινώσεις της Fed για τα επιτόκια. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall Street.

Σε αρνητικό έδαφος τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ να προκαλούν νευρικότητα στους επενδυτές λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές, ενώ στο επίκεντρο παραμένουν τα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και οι εξελίξεις στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο.

Στην τελευταία δημοσκόπηση του ABC News και της Washington Post, για πρώτη φορά από τον Μάιο ο Τραμπ παίρνει προβάδισμα, καθώς προηγείται της Κλίντον με 46% έναντι 45%, ενώ στην έρευνα περιλαμβάνονται και οι τέσσερις κύριοι υποψήφιοι.

Οι αγορές αρχίζουν πλέον να ξανασκέφτονται τα στοιχήματά τους για νίκη της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να στρέφονται σε "ασφαλή καταφύγια", όπως το γεν, το ελβετικό φράγκο και ο χρυσός. Οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο νίκης του Τραμπ, λόγω της αβεβαιότητας σε ότι αφορά τη στάση του σε διάφορα ζητήματα, περιλαμβανομένης της εξωτερικής πολιτικής, των εμπορικών σχέσεων και της μετανάστευσης, ενώ αντιθέτως η Κλίντον θεωρείται ως υποψήφια του status quo.

Νωρίτερα σημειώθηκαν σημαντικές ρευστοποιήσεις στο μεξικανικό πέσο, το οποίο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Οκτωβρίου έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Από το «μέτωπο» των τραπεζών, η διαπραγμάτευση της μετοχής της ιταλικής Monte dei Pachi ανεστάλη για δεύτερη φορά σήμερα, μετά τη νέα «βουτιά» 9,9% (είχε σημειώσει πτώση 6% στο ξεκίνημα της συνεδρίασης). Χθες, ο βετεράνος ιταλός τραπεζίτης και πρώην υπουργός Βιομηχανίας Corrado Passera, απέσυρε το σχέδιό του για διάσωση της τράπεζας, την οποία κατηγόρησε για παρεμπόδιση και ότι αγνόησε τα συμφέροντα των μετόχων της. Η τράπεζα απέρριψε ως αβάσιμες τις κατηγορίες αυτές.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,41% στις 333 μονάδες, κατά 0,3% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.897 μονάδες, κατά 0,63% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.442 μονάδες και κατά 0,75% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.447 μονάδες ενώ πτώση 1,34% καταγράφει ο ιταλικός δείκτης FTMIB στις 16.673 μονάδες και 1,11% ο ισπανικός IBEX στις 8.940 μονάδες.

Σημειώνεται ότι σήμερα το βράδυ ανακοινώνονται οι αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα εκτιμάται ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, όμως θα αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησής τους τον επόμενο μήνα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης της οικονομίας.

Σταθεροποιητικό ξεκίνημα της Wall Street δείχνουν τα futures της Wall Street.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v