Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό σχεδόν τεσσάρων μηνών οι ευρωαγορές

Πτώση άνω του 1% σημείωσαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Σε χαμηλά μέσα Ιουλίου ο Stoxx 600. Στο επίκεντρο οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Νέα "βουτιά" 3% για το πετρέλαιο. Ισχυρή άνοδος για το ευρώ.

Η αβεβαιότητα που προκαλεί η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ και η νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου, οδήγησαν σε απώλειες τις ευρωαγορές.

Στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει να ανακάμπτει δημοσκοπικά μετά την ανακοίνωση της νέας έρευνας του FBI για τα e-mails της Χίλαρι Κλίντον. Σημειώνεται ότι οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο νίκης του Τραμπ εξαιτίας της αμφιλεγόμενης στάσης του σε διάφορα ζητήματα όπως τις εμπορικές σχέσεις, τη μετανάστευση και την εξωτερική πολιτική. Οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι προγραμματισμένες για τις 8 Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει πτώση για τέταρτη διαδοχική ημέρα μετά την αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ και μάλιστα εννέα φορές πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, την προηγούμενη εβδομάδα, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 9,3 εκατ. βαρέλια. Ο μαύρος χρυσός υποχωρεί 3% στα 45,24 δολάρια.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Hugo Boss ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου αν και τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 9% στα 80,6 εκατ. ευρώ και τα έσοδα υποχώρησαν κατά 6% στα 703 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η Lufthansa ανακοίνωσε αύξηση 79% στα καθαρά κέρδη αν και οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 111 εκατ. ευρώ στα 8,8 δισ. ευρώ.

Από το «μέτωπο» των τραπεζών, η διαπραγμάτευση της μετοχής της ιταλικής Monte dei Pachi ανεστάλη δύο φορές σήμερα εξαιτίας των ισχυρών πιέσεων. Χθες, ο βετεράνος Ιταλός τραπεζίτης και πρώην υπουργός Βιομηχανίας Corrado Passera, απέσυρε το σχέδιό του για διάσωση της τράπεζας, την οποία κατηγόρησε για παρεμπόδιση και ότι αγνόησε τα συμφέροντα των μετόχων της. Η τράπεζα απέρριψε ως αβάσιμες τις κατηγορίες αυτές.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, η ανεργία στη Γερμανία υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό στο 6% τον Οκτώβριο.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,13% στις 331 μονάδες, σε χαμηλά μέσα Ιουλίου.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 1,04% στις 6.845 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 1,47% στις 10.370 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,24% στις 4.414 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 1,85% στις 8.873 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 2,5% στις 16.474 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1110 δολ. από 1,1056 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 1,5% στα 1,307 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v