Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στα ευρωπαικά χρηματιστήρια

Από το υψηλό 11 μηνών υποχώρησε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Στο επίκεντρο η Fed. Πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου. Ενισχύεται το ευρώ.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει της απόφασης της Fed για τα επιτόκια.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Στο μεταξύ, η Moody’s υποβάθμισε σε "αρνητικές" τις προοπτικές των ιταλικών τραπεζών από σταθερές προηγουμένως, εξαιτίας της ανάγκης για κεφαλαιακή ενίσχυση.

Επιπλέον, η ΕΚΤ, με επίσημη επιστολή της, απέρριψε το αίτημα της Monte dei Paschi di Siena για παράταση χρόνου για την ΑΜΚ.

Σύμφωνα με το Reuters, «H 'Monte dei Paschi di Siena' ενδέχεται να ξανα-ανοίξει την προσφορά για ανταλλαγή ομολόγων αύριο και μέχρι τις 23/12, εάν το διοικητικό της συμβούλιο επιλέξει να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου ύψους 5 δισ. ευρώ φέτος».

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Sanofi φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά της Ελβετικής Actelion.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η Eurostat ανακοίνωσε τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή Οκτωβρίου, η οποία υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρή αύξηση. Επίσης, στη Βρετανία, ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε κατά 6.000 άτομα το διάστημα Αυγούστου-Οκτωβρίου, αν και το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,8%, στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον δέκα ετών.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε από το υψηλό 11 μηνών και συγκεκριμένα κατά 0,5% στις 355 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,28% στις 6.949 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,35% στις 11.244 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,72% στις 4.769 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 1,21% στις 9.218 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 1,18% στις 18.606 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,6% στα 1.165 δολ./oz.

Παράλληλα, πιέσεις ασκούνται στην τιμή του πετρελαίου μετά την αύξηση των αποθεμάτων την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Σήμερα ο μαύρος χρυσός υποχωρεί 1,7% στα 52,13 δολάρια ανά βαρέλι.

Επιπλέον το ευρώ ενισχύεται 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0655 από 1,0627 την προηγούμενη μέρα.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v