Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά για ισπανικές τράπεζες και Monte dei Paschi

Η Monte dei Paschi προειδοποιεί ότι ίσως "ξεμείνει" από ρευστότητα μετά από τέσσερις μήνες. Αγώνας ταχύτητας για να αντλήσει κεφάλαια 5 δισ. Γαλλικές τράπεζες μηνύουν την ΕΚΤ για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall Street.

Σε αρνητικό έδαφος τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την παραδοχή του Βερολίνου πως η χώρα υπέστη τρομοκρατική επίθεση. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ενώ οι γερμανικές αρχές συνεχίζουν να ψάχνουν για τον δράστη.

Εν τω μεταξύ, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στο προσκήνιο, με την Monte dei Paschi να κάνει αγώνα ταχύτητας προκειμένου να αντλήσει τα 5 δισ. ευρώ που χρειάζεται πριν το τέλος του έτους. Σύμφωνα με το Reuters, η τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ από την εθελοντική προσφορά για μετατροπή ομολόγων σε μετοχές.

Σήμερα η τράπεζα προειδοποίησε πως η καθαρή θέση της, που αυτή τη στιγμή είναι 10,6 δισ. ευρώ, θα γίνει αρνητική μετά από τέσσερις μήνες, αγγίζοντας τα -740 εκατ. ευρώ μέσα σε 12 μήνες. Πρόκειται για σημαντικά επιδεινωμένες προβλέψεις σε σχέση με αυτές που είχε αναρτήσει την Κυριακή (-100 εκατ. ευρώ σε 12 μήνες).

Πριν από λίγο, η ιταλική κυβέρνηση έλαβε το "πράσινο φως" από Άνω και Κάτω Βουλή για να δανειστεί έως 20 δισ. ευρώ προκειμένου να στηρίξει τον εύθραυστο τραπεζικό κλάδο και πιθανώς για να διασώσει τη Monte dei Paschi di Siena.

Η μετοχή της Monte dei Paschi άνοιξε με πτώση 5,7%, ενώ αργότερα η διαπραγμάτευση ανεστάλη.

Σημαντικές πιέσεις και για τις ισπανικές τράπεζες, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι δανειολήπτες που πλήρωσαν υπερβολικούς τόκους για στεγαστικά δάνεια πριν την ισπανική απόφαση του Μαΐου 2013 για τα επωνομαζόμενα "mortgage floors" έχουν δικαίωμα επιστροφής από τις τράπεζές τους. 

Η μετοχή της Banco Sabadell υποχωρούσε πάνω από 7% ενώ της Banco Popular έκανε "βουτιά" έως 10,5%. 

Στη Γαλλία, έξι τράπεζες «ανοίγουν μέτωπο» με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, υποβάλλοντας μήνυση κατά της ΕΚΤ διαμαρτυρόμενες για την απαίτησή της να «βάλουν στην άκρη» κεφάλαια έναντι ειδικών καταθέσεων που διαθέτουν στο κρατικό επενδυτικό ινστιτούτο Caisse des Dépôts et Consignations (CDC). ΟΙ τράπεζες που κατέθεσαν μήνυση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι οι BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole, Credit Mutuel, Groupe BPCE και La Banque Postale.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,2% στις 360 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κατά 0,1% στις 7.039 μονάδες, ο δείκτης CAC κατά 0,3% στις 4.834 μονάδες και κατά 0,5% ο ιταλικός FTMIB στις 19.152 μονάδες, ενώ ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης σταθεροποιείται 11.472 μονάδες.

Σημειώνεται πως το απόγευμα ανακοινώνεται η πρώτη εκτίμηση για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ΕΕ για τον μήνα Δεκέμβριο.

Σταθεροποιητικό ξεκίνημα της Wall Street δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v