Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βήμα σημειωτόν» στις ευρωαγορές

Έτοιμη να στηρίξει τον τραπεζικό της κλάδο με 15 δισ. η Ιταλία. Η προσοχή και στο ελληνικό ζήτημα. Στο 0,6% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο. Αναστολή διαπραγμάτευσης για τη μετοχή της Monte dei Paschi.

Ήπιες μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να προσαρμοστούν στην προοπτική υψηλότερων αμερικανικών επιτοκίων, ενώ στο επίκεντρο παραμένουν ιταλικές τράπεζες αλλά και Ελλάδα.

Η ιταλική επιτροπή κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Monte dei Paschi, μετά από πτώση 3,7%. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το CNBC, η Ιταλία είναι έτοιμη να «ρίξει» 15 δισ. ευρώ για να στηρίξει τον τραπεζικό κλάδο της χώρας. Σημειώνεται πως η Monte dei Paschi di Siena έχει εγκρίνει αύξηση κεφαλαίου, ωστόσο παραμένουν οι ανησυχίες για κρατική παρέμβαση.

Εν τω μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται σήμερα με την Άνγκελα Μέρκελ, στον απόηχο της απόφασης του ESM να «παγώσει» την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Προ ολίγου η Eurostat ανακοίνωσε τα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου της ευρωζώνης, ο οποίος αυξήθηκε στο 0,6% (όσο και η προκαταρκτική εκτίμηση), στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2014 αλλά χαμηλότερα από τον στόχο του περίπου 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,2% χαμηλότερα στις 357 μονάδες, 0,1% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.991 μονάδες, κατά 0,2% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.807 μονάδες, ενώ οριακές μεταβολές καταγράφει ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 11.369 μονάδες. Χαμηλότερα κατά 0,17% κινείται ο ιταλικός FTMIB στις 18.963 μονάδες. 

Σταθεροποιητικό ξεκίνημα της Wall Street δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v