Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ifo και Ελλάδα δίνουν ώθηση στις ευρωαγορές

Τα θετικά στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία και η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές οδηγούν υψηλότερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ήπιες μεταβολές στα futures της Wall.

Τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία δίνουν ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται τα εταιρικά αποτελέσματα, η συνεδρίαση της Fed αλλά και η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μετά από τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο IFO, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 116 μονάδες τον Ιούλιο, έναντι των 114,9 που ανέμεναν οι αναλυτές, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών ανήλθε τις 125,4 μονάδες έναντι πρόβλεψης για 123,8 και ο δείκτης προσδοκιών στις 107,3 μονάδες έναντι των 106,5 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές με έκδοση 5ετούς ομολόγου, με πληροφορίες του Reuters από έναν από τους αναδόχους της έκδοσης να αναφέρουν ότι το ενδεικτικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 4,75% από 4,875% νωρίτερα, ενώ οι προσφορές για την έκδοση ξεπερνούν ήδη τα 5,5 δισ. ευρώ. Το Reuters σχολίαζε νωρίτερα πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη για την ανάκαμψη της ευρωζώνης από την κρίση χρέους.

Από το επιχειρηματικό «μέτωπο», σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα -μεταξύ άλλων- των Akzo Nobel, Norsk Hydro και Rio Tinto (για την οποία η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης ξεκίνησε έρευνα για διαφθορά στη Γουινέα), στην Ευρώπη επικρατεί προβληματισμός για το ενδεχόμενο κορυφαίες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αναγκαστούν να αποσυρθούν από τον Nord Stream αν περάσει η νομοθεσία στις ΗΠΑ για κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ στη Γερμανία, το εποπτικό συμβούλιο της Volkswagen πραγματοποιεί έκτακτη σύσκεψη για να συζητήσει τις κατηγορίες για καρτέλ στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Επίσης, ο CEO της Telecom Italia υπέβαλε την παραίτησή του, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω διαφωνίας με τον μεγαλομέτοχο της εταιρείας Vivendi.

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,6% στις 381 μονάδες, κατά 0,84% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.439 μονάδες, κατά 0,92% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.174 μονάδες και κατά 0,55% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 12.274 μονάδες.

Άνοιγμα της Wall Street σε θετικό πεδίο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται περίπου 0,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v