Υποχωρούν οι ευρωαγορές λόγω γεωπολιτικών ανησυχιών

Νέες απειλές για πυρηνική δοκιμή «κλίμακας άνευ προηγούμενου» από Β. Κορέα έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες και απομακρύνουν τους επενδυτές από τις μετοχές. Στο επίκεντρο και σημερινή ομιλία της Τ. Μέι για το Brexit.

Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω των γεωπολιτικών ανησυχιών που έχουν βρεθεί ξανά στο επίκεντρο της προσοχής.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 άνοιξε 0,2% χαμηλότερα στις 383 μονάδες. Ο FTSE 100 του Λονδίνου επίσης υποχωρεί κατά 0,2% στις 7.250, ο γερμανικός DAX κινείται 0,2% χαμηλότερα στις 12.573 και ο CAC του Παρισιού καταγράφει πτώση 0,2% στις 5.261.

Οι επενδυτές ακολουθούν την πορεία των ασιατικών αγορών, όπου οι μετοχές υποχωρούν λόγω ανησυχιών για μία ακόμη δοκιμή βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ri Yong Ho, δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη πως η χώρα του θα μπορούσε να διεξάγει άλλη μία πυρηνική δοκιμή στον Ειρηνικό Ωκεανό, «κλίμακας άνευ προηγουμένου».

Στην Ευρώπη, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, που αναμένεται να απευθύνει κρίσιμη ομιλία στο Λονδίνο, επάνω στις διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Ρεπορτάζ μετέδωσαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι η Μέι θα δηλώσει πως η Βρετανία είναι έτοιμη να πληρώσει 20 δισ. ευρώ για μια διετή μεταβατική περίοδο μετά το Brexit. Από την άλλη ο ανώτατος Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, επεσήμανε την Πέμπτη πως «ο χρόνος είναι πάρα πολύ σημαντικός» και πως έχουν περάσει έξι μήνες αφότου η Βρετανία ενεργοποίησε τις διαδικασίες εξόδου.

Στη Γερμανία, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ενθάρρυνε τους Γερμανούς να προσφύγουν στις κάλπες της Κυριακής, καθώς έχουν ανακύψει ανησυχίες για χαμηλή συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία.

Στον εταιρικό κόσμο, η Lufthansa αναμένεται να αποκτήσει ένα μεγάλο κομμάτι της χρεοκοπημένης AirBerlin, σύμφωνα με πηγές του Reuters. Η βρετανική easyJet επίσης συμμετέχει στην «κούρσα» για την απόκτηση κάποιων περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας, η οποία κήρυξε πτώχευση τον Αύγουστο.

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, δημοσιεύεται σήμερα ο προκαταρκτικός PMI για το γαλλικό μεταποιητικό τομέα, καθώς και οι PMI μεταποίησης και υπηρεσιών για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα λαμβάνει χώρα μια συνεδρίαση των υπουργών πετρελαιοπαραγωγών χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v