Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψύχραιμη αντίδραση των ευρωαγορών στις γερμανικές εξελίξεις

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Προβληματισμός για την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία. Πιέσεις στο ευρώ. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές παρά τις αρχικές πιέσεις εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας στη Γερμανία.

Ειδικότερα, την Κυριακή οι Ελεύθεροι Δημοκράτες αποσύρθηκαν από τις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία επικαλούμενοι ασυμβίβαστες διαφορές.

Μετά το πέρας των συνομιλιών, η Ανγκέλα Μέρκελ δήλωσε ότι θα προτιμούσε να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές από τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.

Η ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία πιέζει χαμηλότερα το ευρώ έναντι του δολαρίου στο 1,1740 από 1,1793 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι υποστήριξε ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης συνεχίζεται, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διατηρήσει την επεκτατική νομισματική πολιτική για να βοηθήσει τους μισθούς να κινηθούν υψηλότερα.

«Η βελτίωση που έχει παρατηρηθεί στις αγορές εργασίας χρειάζεται ακόμα χρόνο για να μεταφραστεί σε μια πιο δυναμική ανάπτυξη των μισθών» σημείωσε ο ίδιος σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται πηγές που βρίσκονται κοντά στις έρευνες, οι UBS, Royal Bank of Scotland, JP Morgan Chase, Citigroup, Barclays, HSBC και δυο άλλες Τράπεζες, ετοιμάζονται να διαπραγματευτούν διακανονισμούς που συνδυαστικά ενδεχομένως να αγγίξουν τα δισεκατομμύρια ευρώ".

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλούνται οι FT, τα πρόστιμα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, που επιβλήθηκαν σε Τράπεζες σε προηγούμενες έρευνες της ΕΕ για το σκάνδαλο της χειραγώγησης των επιτοκίων".

"Συνολικά, τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα έχουν πληρώσει πάνω από $320 δισ. σε πρόστιμα από το 2008", σύμφωνα με στοιχεία της Boston Consulting Group.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,67% στις 386 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε οριακή άνοδο 0,12% στις 7.389 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,5% στις 13.058 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,4% στις 5.340 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,15% στις 10.025 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,44% στις 22.189 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1,2% στα 55,88 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 1,4% στα 1.279 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v