Ελαφρώς χαμηλότερα οι ευρωπαϊκές αγορές

Οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές προκαλούν ανησυχίες, αν και τα ευρωπαϊκά οικονομικά στοιχεία είναι «δυνατά». Στο προσκήνιο τα εταιρικά αποτελέσματα, η συνάντηση της παγκόσμιας ελίτ στο Νταβός, η ομιλία Μακρόν στο ελβετικό θέρετρο, αλλά και το ρεκόρ της Wall.

Ελαφρώς χαμηλότερα οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, αν και τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, σήμερα, έδειξαν ότι οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη είχαν πολλή καλύτερη εκκίνηση το 2018, από αυτή που αναμενόταν, ανεβάζοντας τη δραστηριότητα με τον πιο γρήγορο ρυθμό από τα μέσα του 2006.

Η άνοδος οδηγείται από την ισχυρή επίδοση του τομέα υπηρεσιών, όπου νέες επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν σε ρυθμό που δεν υπήρχε πάνω από μία δεκαετία. Ο σύνθετος δείκτης PMI για την ευρωζώνη σκαρφάλωσε στο 58,6 αυτόν τον μήνα, στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2006, ενώ η δημοσκόπηση του Reuters, έδειχνε πτώση στο 57,9 από το τελικό 58,1 του Δεκεμβρίου.

Στις εταιρικές ειδήσεις, η ολλανδική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Ahold Delhaize ανακοίνωσε αυξήσεις στις πωλήσεις, το δ’ τρίμηνο του 2017, κατά 1,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, στα 15,8 δισ. ευρώ, έναντι των 15,72 δισ. που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis ανακοίνωσε τα κέρδη της περασμένης χρονιάς. Οι πωλήσεις κινήθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων στο σύνολο του 2017, με την ελβετική φαρμακοβιομηχανία να προβλέπει «βιώσιμη ανάπτυξη» για τη συνέχεια. 

Οι καθαρές πωλήσεις της διαμορφώθηκαν το δ’ τρίμηνο στα 12,9 δισ. δολάρια, υψηλότερα κατά 2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, έναντι των 12,7 δισ. δολαρίων που προέβλεπαν οι αναλυτές. Οι πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 2% και στο σύνολο της χρήσης, στα 49,1 δισ. δολάρια. 

Στην Ευρώπη, η παγκόσμια επιχειρηματική και πολιτική ελίτ συναντάται στο χιονισμένο Νταβός της Ελβετίας, για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται να κάνει ομιλία το απόγευμα, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα από την Ουάσιγκτον με προορισμό το ελβετικό θέρετρο.

Στις ΗΠΑ, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών στον χώρο του πετρελαίου Baker Hughes θα ανακοινώσει κέρδη τριμήνου, όπως και η αυτοκινητοβιομηχανία, με έδρα το Ντιτρόιτ, Ford. Την ίδια ώρα, νέα ιστορικά υψηλά σημείωσαν οι S&P και Nasdaq. Η μετοχή της Netflix ενισχύθηκε 10% μετά τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου και τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξησης σε συνδρομητές.

Στα ασιατικά χρηματιστήρια σημειώθηκαν ήπιες μεταβολές, με τους επενδυτές να κάνουν… στάση για ανάσα μετά τα εντυπωσιακά κέρδη του τελευταίου διαστήματος, την ώρα που κερδοσκοπικές πωλήσεις «έστειλαν» το δολάριο σε χαμηλό τριετίας έναντι του ευρώ.

Νωρίτερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τις ιαπωνικές εξαγωγές, που αυξήθηκαν για 13ο συνεχόμενο μήνα, λόγω της ζήτησης-ρεκόρ από την Κίνα και συνολικά την Ασία, ενώ η μεταποιητική δραστηριότητα επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών.

Επιστρέφοντας στις ευρωπαϊκές αγορές, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κινείται ελαφρώς χαμηλότερα κατά 0,1%, στις 402.30 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 επίσης κατά 0,1%, στις 5,524.73 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100, καταγράφει μικρές απώλειες κατά 0,5%, στις 7,69.14 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται ήπια καθοδικά κατά 0,1%, στις 13.545,63 μονάδες. 

Η εικόνα των αγορών σήμερα αντικατοπτρίζει τις κινήσεις στις αγορές Ασίας-Ειρηνικού, οι οποίες παρουσίασαν μεικτά πρόσημα, λόγω των ανησυχιών για το παγκόσμιο εμπόριο. Χθες, ο Αμερικανός Πρόεδρος ενέκρινε δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα - φωτοβολταϊκά πάνελ και πλυντήρια - που εισάγονται στις ΗΠΑ. Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα πάει το θέμα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v