Με θετικό πρόσημο οι ευρωαγορές

Η ομιλία του Αμερικανού Προέδρου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το μεσημέρι, η συνάντηση Μέρκελ-Σουλτς για τον συνασπισμό κυβέρνησης, τα εταιρικά νέα και τα ασιατικά χρηματιστήρια που κινήθηκαν σε υψηλότερο επίπεδο, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον σήμερα.

Στο επίκεντρο των επενδυτών σήμερα τα οικονομικά στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η αρμόδια στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,5% το τέταρτο τρίμηνο του έτους, με πιο γρήγορο ρυθμό από την πρόβλεψη του 0,4%. 

Η ανάπτυξη όμως το 2017 συνολικά επιβραδύνθηκε στο 1,8%, στο πιο αδύναμο σημείο των τελευταίων πέντε ετών, ενώ αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω φέτος, στο 1,4%, καθώς το Brexit ασκεί πιέσεις στις επιχειρήσεις, μέχρι να δουν τι σημαίνει η έξοδος από την ΕΕ για το εμπόριο.

Στη Γερμανία, η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συναντά τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς και άλλους πολιτικούς, καθώς σηκώνεται η αυλαία του τελευταίου γύρου των συνομιλιών για συνασπισμό και σχηματισμό κυβέρνησης. 

Η βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, στην Ελβετία. Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι εκείνος και η Μέι έχουν «μια πραγματικά σπουδαία σχέση». 

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ στην ομιλία του στο Νταβός δήλωσε: «Θα βάζω πάντοτε πάνω από όλα την Αμερική», τονίζοντας όμως ότι το «πρώτα η Αμερική» δεν σημαίνει και η Αμερική μόνη. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν πλέον τα στραβά μάτια σε άδικες εμπορικές πρακτικές. 

Ο ίδιος σημείωσε πως το εμπόριο πρέπει να είναι δίκαιο και αμοιβαίο, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, αν κάποιες χώρες εκμεταλλεύονται το σύστημα σε βάρος κάποιων άλλων.  

Στα εταιρικά νέα, η λιανική επιχείρηση Steinhoff βλέπει τους πιστωτές της. Η εταιρεία έχει μια σειρά βρετανικών εμπορικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των Bensons και Poundland. Οι λογιστικές παρατυπίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τον Δεκέμβριο και τις οποίες παραδέχτηκε η εταιρεία, οδήγησαν τις μετοχές της σε «κατρακύλα» κατά 85%, σύμφωνα με το Reuters.

Τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν σε υψηλότερο επίπεδο, με το Χονγκ Κονγκ μάλιστα να καταγράφει ρεκόρ υψηλό, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ υπέρ ενός ισχυρού δολαρίου.

Επιστρέφοντας στις ευρωπαϊκές αγορές, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,8% στις 5.533 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανοδικά κατά 0,5% στις 7.655 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύεται κατά 0,2% στις 13.331 μονάδες, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 κινείται ανοδικά κατά 0,5% στις 400 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v