Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλικοί τριγμοί στις ευρωπαϊκές αγορές

Στο επίκεντρο των επενδυτών οι εξελίξεις στην ιταλική πολιτική σκηνή, μετά την εντολή σχηματισμού προσωρινής κυβέρνησης στο πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, Κάρλο Κοταρέλι. Στο προσκήνιο και η Ισπανία με την πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι.

Η πολιτική αναταραχή της Ιταλίας οδηγεί τις εξελίξεις στα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά την προοπτική πρόωρων εκλογών.

Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κάνει «βουτιά» 3%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ επεκτείνει τις απώλειες του και χάνει 2,6%, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 1,4%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 1%, στο Παρίσι ο CAC χάνει 1,8%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,6%. 

Ο τραπεζικός τομέας οδηγεί τις απώλειες, με υποχώρηση άνω του 2% και τις ιταλικές και ισπανικές τράπεζες να έχουν τις χειρότερες επιδόσεις. 

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε στο πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρλο Κοταρέλι, εντολή σχηματισμού προσωρινής κυβέρνησης.

Ο κ. Κοταρέλι δήλωσε ότι δέχθηκε την εντολή και θα σχηματίσει «πολύ γρήγορα» κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, είτε το φθινόπωρο είτε στις αρχές του επόμενου έτους. 

«Με την Ευρώπη χρειάζεται εποικοδομητικός διάλογος, γνωρίζοντας ότι ο ρόλος μας, ως ιδρυτικής χώρας είναι βασικός, όπως και η παραμονή μας στην ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο κ.Κοταρέλι.

Νέο sell-off στην αγορά ομολόγων της Ιταλίας στέλνει την απόδοση του διετούς σε απότομη άνοδο. Η απόδοση του 2ετούς ιταλικού τίτλου ξεπέρασε το 1% για πρώτη φορά από το 2014 και έφτασε στο 1,937% - άνοδος μίας ποσοστιαίας μονάδας από το κλείσιμο της Δευτέρας. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαφορά στην απόδοση του 10ετούς ιταλικού και του αντίστοιχου γερμανικού «σκαρφάλωσε» νωρίτερα στις 264 μονάδες βάσης, από τις 234 μονάδες βάσης της Δευτέρας.

Σε χαμηλό εξήμιση μηνών υποχωρεί το ευρώ, που με ημερήσιες απώλειες αλλάζει χέρια στο 1,1595 δολάριο

Στην πολιτική αβεβαιότητα της Ευρώπης ήρθε να προστεθεί και η Ισπανία. Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα έρθει αντιμέτωπος με πρόταση μομφής αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Αμετάβλητη παρέμεινε η εμπιστοσύνη των Γάλλων καταναλωτών τον Μάιο, καθώς τα νοικοκυριά έγιναν πιο αισιόδοξα για την ικανότητα τους να αποταμιεύουν, αλλά λιγότερο για το βιοτικό επίπεδο στη χώρα, σύμφωνα με την αρμόδια στατιστική υπηρεσία.

Στον χώρο των εμπορευμάτων, οι τιμές αργού σημειώνουν μικτή κίνηση σήμερα, εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών για ενίσχυση του εφοδιασμού. Το brent, με ημερήσια ενίσχυση 0,3% τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 75,51 δολάρια ανά βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό, με απώλειες 1,5%, στα 66,75 δολάρια. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v