Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταρρέουν 7% οι ευρωαγορές, «βουλιάζει» το πετρέλαιο

Απαγορεύει τα ταξίδια από Ευρώπη προς ΗΠΑ ο Τραμπ. Σήμερα οι αποφάσεις της ΕΚΤ -αναμένονται μέτρα τόνωσης για την οικονομική επίπτωση του νέου ιού. Βυθίζεται 5% το αργό, ισχυρή πτώση της Wall δείχνουν τα futures.

Καταρρέουν 7% οι ευρωαγορές, «βουλιάζει» το πετρέλαιο

Βαριές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει περιορισμούς στις αφίξεις από Ευρώπη και την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια και αυξάνει τις αγορές στοιχείων ενεργητικού.

Κατρακύλα 7% σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Μαδρίτη καθώς και για τον Stoxx 600. Κατά 5,8% βουτάει το Μιλάνο, κατά 6,3% το Λονδίνο.

Πτώση 9% σημειώνει η μετοχή της Lufthansa. Η μετοχή της Tui υποχωρεί 10,8%, στα 4,78 ευρώ ανά μετοχή.

Mε απώλειες 4,4% έκλεισε ο Nikkei στο Τόκιο, κατά 7,3% ο ASX στην Αυστραλία και κατά 1,6% στη Σαγκάη. Απώλειες 4% για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ και 3,8% για τον KOSPI στη Νότια Κορέα. Χθες ο ο Dow Jones πέρασε και επισήμως σε «bear market» καθώς έχει υποχωρήσει πάνω από 20% από τα ιστορικά υψηλά.

«Για να εμποδιστούν νέα κρούσματα να διεισδύσουν στη χώρα μας, πρόκειται να αναστείλω όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ για τις επόμενες 30 ημέρες», είπε ο Ρεπουμπλικάνος κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου χθες βράδυ. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή στις 00:00 τοπική ώρα (06:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας), υπογράμμισε ο Τραμπ. Ωστόσο διευκρίνισε ότι οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που αποφάσισε να επιβληθούν δεν αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πανδημία κήρυξε για τον κορωνοϊό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τουλάχιστον 118.381 κρούσματα παγκοσμίως και τουλάχιστον 4.292 θανάτους.

Μείωση κατά 9% παρουσίασαν οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στην Ιταλία τον Φεβρουάριο, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ήταν η δεύτερη συνεχόμενη πτώση στην αγορά της Ιταλίας φέτος μετά από πτώση κατά 5,9% τον Ιανουάριο.

Βουτιά 79% κατέγραψαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας τη ιστορικό ρεκόρ μηνιαίας πτώσης, καθώς η ζήτηση βυθίστηκε λόγω κορωνοϊού. Οπως μεταδίδει το Reuters, οι πωλήσεις στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου παγκοσμίως υποχώρησαν στις 310.000 οχήματα, σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας πτώση για 20ο συνεχόμενο μήνα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διολισθαίνει 0,4% έναντι του δολαρίου, στο $1,129 ενώ η στερλίνα υποχωρεί οριακά, στο 1,281 δολάριο. 

Το ευρωπαϊκό νόμισμα σημείωσε μικρή άνοδο μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ αλλά επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος. 

Βουτιά 5% για το αμερικανικό αργό, στα $31,30 και για το μπρεντ, που φτάνει στα 33,86 δολάρια ανά βαρέλι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v