Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βραχύβια η «ανάσα» στις ευρωαγορές

Αρνητικά γύρισαν Φρανκφούρτη (-0,6%) και Λονδίνο (-1,1%), μετά τα μέτρα της ΕΚΤ και την πρωινή θεαματική έναρξη συνεδριάσεων. Σε κέρδη ξαναγυρίζει η Μαδρίτη και το Μιλάνο. Ενισχύεται μέχρι 9% το αργό. Ο πανικός του Covid-19 ενισχύει το δολάριο.

Βραχύβια η «ανάσα» στις ευρωαγορές

Παρέμβαση-μαμούθ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού 750 εκατ. ευρώ με στόχο τη διαχείριση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην οικνομία.

Υπό αυτό το κλίμα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε μπαράζ μέτρων, μετά από έκτακτη σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης. Η κεντρική τράπεζα εντάσσει και τα ελληνικά ομόλογα σε ένα πρόγραμμα μαμούθ αγοράς τίτλων μετά τα χτυπήματα που δέχτηκε χθες η ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων.

Η κίνηση της ΕΚΤ φανερώνει τις έντονες ανησυχίες που υπάρχουν στους κόλπους της για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις οικονομίες της ευρωζώνης. Ιδιαίτερα μετά την άνοδο του κόστους δανεισμού τους στον απόηχο των προγραμμάτων στήριξης των οικονομικών τους από διαφορετικές κυβερνήσεις όπως η ελληνική.

Παρά την πρωινή πιο θεαματική άνοδο, τις μεσημεριανές ώρες τα χρηματιστήρια μαζεύουν τα κέρδη τους. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,6%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 1,1%, στο Παρίσι ο CAC κινείται ανοδικά κατά 0,3%. Κέρδη 1,7% για τον ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη και 0,8% στο Μιλάνο. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,4%.

Μέχρι στιγμής οι αγορές δεν έχουν εντυπωσιαστεί από τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ιού. Οι παγκόσμιες μετοχές κινήθηκαν αρνητικά την Τετάρτη, παρά τις υποσχέσεις της Δύσης για δισεκατομμύρια δολάρια προς επιχειρήσεις και πολίτες. Ελεύθερη πτώση χθες στη Wall Street, νέα βουτιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, υπάρχουν 218.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 σε όλον τον κόσμο.

Τα 12.300 έχουν φθάσει τα κρούσματα του κορονοϊού στην Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ενώ οι ασθενείς που υπέκυψαν ανέρχονται σε 28. Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ από την δική του πλευρά υπολογίζει τα κρούσματα σε 8.198 και τους νεκρούς σε 12.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας που αποδίδει η γερμανική κυβέρνηση στην κατάσταση ήταν το χθεσινοβραδινό τηλεοπτικό διάγγελμα της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ - το πρώτο της 15ετους θητείας της. Μέχρι τώρα, η κυρία Μέρκελ απέφευγε επιμελώς τις φορτισμένες εμφανίσεις, περιοριζόταν στο καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της. «Είναι σοβαρό, πάρτε το σοβαρά!», ήταν η δραματική της έκκληση προς τους πολίτες, ενώ η Γερμανία κατεβάζει σταδιακά τα «ρολά» απ’ άκρη σ’ άκρη.

Καθοδικά κινούνται τα futures για τη σημερινή συνεδρίαση της Wall (-1,7% για τον Dow και τον S&P 500, στο -1% ο Nasdaq), αφήνοντας ενδείξεις για ακόμη μία δύσκολη μέρα στην αμερικανική αγορά.

Στο κόκκινο έκλεισαν οι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ασίας, με τον Nikkei στο Τόκιο να χάνει 1,04%, τον ASX στην Αυστραλία να υποχωρεί 3,4%, τον δείκτη Shanghai κατά 0,98%, τον Shenzen κατά 0,1% και το χρηματιστήριο της Ταϊβάν κατά 5,8%. Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί 2,4% αυτή την ώρα.

Με βαριές απώλειες κατά 8,39% έκλεισε ο δείκτης KOSPI στη Νότια Κορέα. Οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα αλματώδη αύξηση των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, γεγονός που αντέστρεψε την τάση επιβράδυνσης της εξάπλωσης της πανδημίας που καταγραφόταν τις τελευταίες ημέρες, καθώς εστία μόλυνσης εντοπίστηκε σε οίκο ευγηρίας στην πόλη Ντέγκου, επίκεντρο της κρίσης.

Οπως ανακοίνωσαν τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC), εντοπίστηκαν 152 νέα κρούσματα· το σύνολό τους αυξήθηκε έτσι στα 8.565. Η χώρα είχε καταγράψει λιγότερα από 100 κρούσματα τα προηγούμενα τέσσερα 24ωρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 9%, στα 22,30 δολάρια ανά βαρέλι, το μπρεντ κερδίζει 3,2%, στα $25,69, ενώ ο χρυσός, με μικρή άνοδο κατά 0,5%, διαμορφώνεται στα 1.486,10 δολάρια/ουγγιά.

Κέρδη καταγράφουν τα κρατικά ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης. Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς υποχωρεί 22,8 μονάδες βάσης, στο 0,13%, ενώ του γερμανικού 10ετούς κινείται 4,8 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο -0,27%.

Ανοδικά κινείται το δολάριο έναντι των μεγάλων του αντιπάλων την Πέμπτη, καθώς η άγρια μεταβλητότητα στις αγορές και οι ανησυχίες για τη ρευστότητα οδηγούν τους επενδυτές σε φυγή προς τα μετρητά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v